Just aiaomanike ambitsioonid ja soovid on need, mis koos hea aiadisaineri leidlike lahenduste ning huvitava keskkonnaga parima tulemuse tagavad. Aiad muutuvad ajaga ja ka aiakujunduses saab rääkida moesuundadest, kuid need ei liigu nii peadpööritava kiirusega nagu kõrgmoes. Aiatrendid on pigem viie või kümne aasta lõikes jälgitavad, mõni tuleb ja jääbki, teine püsib ainult mõne aasta.

Ökoloogiline ja loodussõbralik aed


Praegune suurim ja olulisim suund — looduslikud taimekooslused ökoloogiliselt puhtas ja loodussõbralikus aias — sai alguse juba eelmise sajandi kaheksakümnendatel ning liigub aina jõulisemalt edasi. Keemia (mürgid, ka keemilised väetised) on üha enam põlu all ning tõsisemate mürkide müük keelatud. Aedades kasvavad taimed, mis meelitavad ligi kasulikke putukaid. Viimastele rajatakse lausa hotelle, mis annavad neile mõnusa pesapaiga. Taimi istutatakse tihti kas suvikute või püsilillede niiduna, kus on kokku paigutatud näiteks neli-viis erinevat, kuid sarnase kõrgusega taime ning mustrit korratakse kogu alal.

Teine oluline suund on kliima muutumine. Me saame küll kõik oma väikese panuse anda, elades säästlikumalt ja teadlikumalt, kuid kliima muutumine toob igal juhul rohkem niiskemaid talvi, põuasemaid suvesid ja ettenägematuid ilmastikutingimusi. Sellele mõeldes rajatakse uued aiad selliste taimedega, mis elaksid üle nii kuivad suved kui ka ebasoodsad talved.

Ambitsioonikalt moodne aed


Kõike eelnevat kõrva taha pannes saab aga edukalt rajada ka sellistes tingimustes põnevaid aedu, sest värskemad aiatrendid toovad just veidi ambitsioonikamatele aedadele väga häid uudiseid.

Kvaliteetsed ja looduslikud materjalid ning korralik aiamööbel on au sees. Tubli spetsialisti abiga saab laduda looduskividest huvitavaid müüre ja vaheseinu, rajada põnevas mustris sillutisi, kaminaid ja lõkkekohti. Ka kivikorvidesse laotud müüre ja seinu näeb üha rohkem. Sellised tööd nõuavad aega ja oskusi. Meistrimehi, kes veidi keerulisemate ideedega rõõmuga kaasa lähevad, ei ole just palju. Samal ajal võib kvaliteetne ja hingega tehtud kivitöö olla aia üks peamisi väärtusi, mida au ning uhkusega näidata.

Materjalide poolest on tänapäev rikas. Lisaks looduslikele, läbi aegade kasutatud materjalidele, nagu kivi ja puit, tuuakse aedadesse järjest enam metalli, klaasi, komposiite ja väga efektseid industriaalseid elemente, mis taaskasutuses uuele elule ärkavad. Jah, taaskasutus on ka aedadesse jõudnud ning just kvaliteetse materjali saab uuel moel nutikalt ära kasutada.

Kõnekad elemendid fookusse


Viimaste aastatega on tunda, kuidas julge sisearhitektuur end ka välja aeda sirutab. Julged värvid, mustrid ja uued materjalid väljenduvad pinnana jalge all, vaheseintena või lihtsalt veidi pööraste ning väga isikupäraste disainitoodetena. Disainida lastud seinaplaadid, skulptuurid, toolid-lauad, uksed ja väravad, riiulid või mis tahes muu element muudab aia tõeliselt ainulaadseks ning eksklusiivseks. Kindlasti tuleb need oskuslikult välja valgustada.

Valgus toob aeda uue dimensiooni ja välisvalgustid on muutumas mitmekülgsemaks. Rohkem on näha siseruumide hubaste põrandalampide ja lühtrite tüüpi valgusteid ka välistingimustes. Valgus võib anda aiaruumile õhtuks hoopis teise näo. Valgusele tuleb mõelda juba maja ehitamise käigus ja olla valmis selleks, et üks suurem aed võib vajada kuni kümmet valgustigruppi, et aiaruumi eri osad funktsionaalselt, targalt ja kaunilt ära valgustada.

Õuest tuppa


Värske ja väga roheline suund on taimede liikumine aiast tuppa. Mitte küll aiataimede toomine tuppa, vaid pigem toataimede, troopiliste ja eksootiliste taimede üha kindlam positsioon interjööri osana. Suured ja kõrged, lopsakad, laiade lehtedega, rippuvad või ronivad taimed — kõigile leiab kodus koha. Parim ja sujuvaim lahendus on sise- ja õuetaimede visuaalne side, kus neid eraldab ainult klaassein. Osa toataimi saab suveks õue tuua ja aed muutub eksootilisemaks. Ka õuetaimede seas on muutunud populaarsemaks just suurelehelised, efektsema välimuse ja intensiivsema õie- või lehevärviga isendid.

Moodne aed on multifunktsionaalne ja nõuab vähe


See tähendab, et aed on hästi läbi mõeldud ja mitmete tsoonidega, kuid terviklik väline eluruum, kus on kõik vajalik olemas. Näiteks väike, hubane ja hea atmosfääriga omaette olemise koht, kus lugeda, mõtiskleda, harrastada joogat või mediteerida. Vajab ju tänapäeva inimene võimalust sellest pöörase tempoga oravarattast korraks maha astuda. Kergelt voolava veega rahulik veesilm lisab maagiat.

Käsikäes tervisliku toitumise ja toidutegemise suundadega liiguvad ka aiad sinna, kus väiksem või suurem osa aiast on pühendatud söödavatele taimedele ning suveköögid ja terrassikompleksid on peamised külaliste võõrustamise kohad.

Ja vähemalt viimase 20 aasta lõikes on moes olnud pigem vähest hooldust nõudvad aiad. Korralikult ja läbimõeldult rajatud aed vajab vähem regulaarset hooldust. Vähem nõudlikumad püsikud ja kõrrelised, minimeeritud muruala koos robotniidukitega ning õigel ajal tehtud vajalik hooldus muudavad aiale kuluva n-ö kohustusliku tööaja päris minimaalseks. Kui veel oskuslik aednik palgata, võib aeda minna ainult elu ja loodust nautima.

LOE VEEL: