Paralleelselt eksisteerivad nii modernistlikud-arhitektuursed kui ka klassikalised aialahendused. Linlikus keskkonnas on lihtsam kasutada arhitektuurseid lahendusi. Looduses ja maal asuvad aiad nõuavad sageli hoone arhitektuurist lähtuvat, näiteks klassikalist inglise pargist inspireeritud või ökoloogilist lahendust. Viimane on ka Eestis üha enam kanda kinnitamas.

Foto Shutterstock

Ökoloogiline hindab looduse kunsti

Ökoloogiline aed tähendab loodusmaastiku maksimaalset säilitamist ja kindla põhimõtte austamist — hinda looduse kunsti. Nii ongi moes jätta osa aiast lilleniitudele ja ülejäänud aiakujunduses võib võtta eeskuju looduslikest kooslustest ning kasutada neid lähtekohana. Häid nõuandeid sellise aia kujundamisest saab maastikuarhitekt Kristiina Hellströmi raamatust. Maailmatrend on jõudnud Hollandi aiakujundaja Piet Oudolfi kaudu ka Eestisse. Ta on arendanud looduslähedase haljastuse suunda ja sai hiljuti selle eest elutöö preemia.

Selline aed tähendab ka säästliku planeerimise põhimõtet — hinnatakse olemasolevale ja kord juba kasutatud materjalile uue elu andmist. Võiks kasutada lammutatud puitmaterjali teekatte või pergolapostidena, samuti tasub ära kasutada vanad tellised ja looduskivi. Tellised sobivad nii müüriks, teekatteks kui ka nõlvakindlustuseks paigutatuna metallvõrgust konteineritesse.

Julgemalt võiks aiakujunduses kasutada värvi. Levinud arusaamale, et aeda tuleks värvi tuua ainult õite ja lehtede abiga, on tekkinud ka vastupidine suund. Taimede valikul eelistatakse rohelisi ja rahulikke taustataimi, värv tuuakse sisse tarade, betoonseinte, erksates toonis pergolapostide, värvika aiamööbli ning tekstiilidega.

Kui rääkida mööblist, siis klassikaline korvmööbel kindlasti jääb, kuid kõrvale on kerkinud palju hea disaini ja värvivalikuga plastmööblit ning väga lihtsat puitmööblit ja -pakke. Viimaste puhul tuleks hoiduda kitšilikest lahendustest.

Millised taimed valida

Taimmaterjali valik ongi liikunud põõsastelt rohkem püsilillede poole. Okaspuuvormid on trendilahendustes vähe esindatud. Laialt on levinud monokroomsed istutused. Näiteks valge või sinine aed. Sellises aias on enamik taimi valitud õite värvuse järgi. Rohelise kõrval domineerib üks põhivärv. Vahel lisatakse põhivärvuse esiletõstmiseks sobivat täiendvärvust. Algajale aiakujundajale annab sellise aia kujundamise kindlamad raamid, milles püsida. Taimi õite värvi järgi valides tasub teada, et praegu on popid roosa, veinipunane, purpur ja sinine.

Ka vanas aias on muutusi lihtsam sisse viia just istutuste abil. Hea mõte on taimi aeg-ajalt ümber grupeerida ja mõni uus aktsent lisada. Alati on õigem mõned vanad põõsad või püsikud eemaldada või tugevalt tagasi lõigata. Kui on soov aias uut kujunduskontseptsiooni rakendada, lisa sinna taimi, mis on sinu lemmikud uute ja põnevate valikute hulgast. Moetaimedeks võib lugeda igat sorti kõrrelisi, näiteks läiklubikas, ainuroog, roogsinihelmika sort ’Transparent’ jne.

Pöösatest on 2019. aasta taimedena esile tõstetud erinevaid veigela sorte, populaarsed on ka puis- ja aedhortensiate sordid. Tore oli leida nimekirjadest Eestis pikka aega kasutatud sirelisort ’Krasavitsa Moskvy’ ja lodjapuu sort ’Roseum’. Viimast on eelkõige haljastuses välditud kahjurite tõttu. Puudest on endiselt soosingus üks minu lemmikuid pihlakasorte ’Dodong’.

Sirelisort ’Krasavitsa Moskvy’, foto Shutterstock

Istumisalad ja tarbeaed

Katusealuste istekohtade katteks kasutatakse sageli purjeriidest materjali ja istumisala piiramiseks kangast, mis on nööride abil metall- või puitposti külge kinnitatud. Kohtab ka beduiini stiilis telke. Istumisalade moodustamisel aias võiks olla kompleksivabam. Põhjendus, et ühest tsoonist aitab, ei pea suurema aia puhul paika. Istumisalasid tuleb vaadelda kui detaile, mis lisavad aiale omanäolisust.

Foto Shutterstock

Kindlasti jätkub tarbetaimede kasvatamise suund, mida võib teha ka koos dekoratiivtaimedega väljaspool tarbeaeda. Siia on lisandunud valikuline rohimine. See tähendab, et dekoratiivsemad looduslikud liigid, mis on istutusalasse ise levinud, jäetakse peenrasse kasvama. Kasvuhooned, mõne kana pidamine suvehooajal, rendilambad jne on Eestis kindlasti kasvav trend.

Aia esik on sissesõidutee

Sissesõidutee on väga kapitaalne osa aiast ja kuulub enamasti tööde hulka, mis tehakse enne majja kolimist. Seepärast võibki hiljem tekkida soov laialt levinud hall betoonkivi vahetada ümber mõne trendikama materjali vastu. Betoonkivi kui materjal annab sageli rohkem võimalusi kujundamiseks, kui arvatakse. Nii materjali, kuju kui ka värvi valik on tunduvalt laienenud. Viimase aja trendilahendustes kohtab sageli kohapeal valatud betooni, samuti vanastatud betoonkive ja klinkerkive.

Looduskivist kasutatakse nii geomeetrilist ruudumustrit kui ka trumbeldatud ehk vanastatud kiviplaati. Üldiselt on aktsepteeritud kõik natuke vana ja kulunud.

Aia ümberkujundamisel tuleks vabaneda kramplikust mõttest, et ainus moodus aeda kujundada on osta taimi. Tegelikult on aed välisruum, mille terviklikust kujundusest ainult ühe osa moodustavad taimed. Samaväärsed elemendid on teekatted ja ülejäänud pinnakatted, müürid, veekogud, tarad jne.

Ole avatud uutele mõtetele ja proovi neid! Siis saad aru, et ka teistsugune aiaruum võib olla mõnus.