Arhitekt Eero Endjärve (Arhitekt 11) projekteeritud lihtsa üldmuljega elamises on pilkupüüdvaid sisearhitektuurseid nüansse. Idee luua just selline interjöörilahendus sündis maja arhitektuurist, asukohast ja muidugi seal elava noore pere vajadustest ning soovidest. Hannelore sõnul on innustav teha maja, mis on väga hea arhitektuurse keelega ja sobitub asukohta. Inspiratsiooniallikaks olid Nõmme männimetsad ja looduslähedus, samuti looduslähedane värvigamma ning modernne arhitektuur.

Maja on kahekorruseline. Sissepääsust paremale jäävad köök ja elutuba suure söögilauaga. Elutoa ja köögi avatus-suletus on jaotatud väikeste, mõlemalt poolt lahti olevate siseseinte abil. Need on justkui mööbli osad, moodustades esiku- ja köögikapi ning eraldades kööki elutoast just vajalikul määral.

Esimesele korrusele jäävad veel kabinet ja saun koos ees- ning pesuruumiga. Saunakompleksi paigutus eluruumidest eemal võimaldab kasutada seda eraldi, mis ei sega ülejäänud pere elu. Elutoatsooni ja saunakompleksi ühendab L-kujuline terrass, mis on avatud lõunasse. Maja teisel korrusel asuvad kolm magamistuba, vannitoad ning garderoob.

Materjalidest mängivad selle maja puhul olulist rolli puit ja kivi. Eluruumides on kasutatud kalasabamustrisse sätitud tammepuidust laudparketti. Kalasabaparketi motiivi võib aimata ka mõnel kapil — näiteks esikus ja vannitoas — ja see lahendus seob elemendid tervikuks kogu maja interjööris.

Üheks eripäraks on akende ümber olevad puitpaneelid, mis moodustavad arhitektuurse terviku välisilmega. Ülemise korruse akendele tekivad laiad aknalauad, mis on head lisapinnad näiteks raamatute paigutamiseks või lihtsalt istumiseks.

Puidust on ka enamik eritellimusmööblist, näiteks pähklispooniga garderoobid. Hannelore toob esile köögis asuva jalgadeta söögilaua, mis kinnitub konsoolselt köögisaare külge. Pilkupüüdev on iseloomult kirjuma kalasabaparketi ja väga lihtsa ilmega valgete esikukappide kooslus.

Kivi valikul saadi inspiratsiooni looduskividest. Esiku põrand on kaetud hallika graniiti meenutava täismassplaadiga, veel on suuremõõdulist kiviplaati kasutatud vannitoas. Saunakompleks on esitletud elegantselt minimalistlikus vormis, kus domineerivad hall ja must toon.

Suure osa mööblist, näiteks köögi, garderoobid jne, on eritellimuse põhjal valmistanud Laueseppe. Lisaks oli soov kasutada kodumaist disaini, näiteks ilmestab elutoas asuvat söögilauda Jaanus Orgusaare disainitud valgusti Zome ja istuda saab Oot-Oot-i sulest tulnud diivanil Bold.

Kui küsida Hannelorelt, mis oli interjööri loomisel keeruline, siis pigem peab ta oluliseks varajast põhjalikku ettevalmistust. Kui sisearhitektuurselt kõik funktsioonid võimalikult vara ja põhjalikult läbi töötada ning projekteerimist piisavalt vara alustada, saab probleeme edukalt vältida. Selle hoone konstruktsioon tõi küll ehituse käigus välja mõned lahendamist vajavad üllatused, kuid ehitusel esinevad keerulised olukorrad pakuvad alati väljakutset. Selliste üllatuste edukas lahendamine näitab professionaalsust. Hannelore toob selle eramu puhul esile arhitekti, sisearhitekti, tellija ja ehitaja vahelise hea ja konstruktiivse koostöö. Üksteise mõistmises peitubki keerukate probleemide edukas lahendamine.

Eramaja projekti puhul koostatakse siselahendused alati tihedas koostöös tellijaga, kellele see on ju kodu. Sisearhitekt on tihti valikute pakkuja ja kogemustega nõuandja rollis. Selle kodu puhul toimis kõik väga hästi — koostöö tellijaga oli väga meeldiv ning oli tunda, et nad usaldasid sisearhitekti.

Artikkel ilmus esimest korda Eesti Ekspressi sisustusväljaandes Moodne Kodu 27. veebruaril.

LOE VEEL: