Lihtsad valged seinaplaadid

Nn „piimapoe“ plaadid, aga neist ka pisut kitsama vormiga “metrooplaadid” on hetkel väga moes ning need on suurepärane lahendus, kui sulle meeldib minimalistlik kodukujundus. Saladus peitub selles, et sellised plaadid on reeglina väga odavad ja kui ostad neid suuremas koguses, on üsna tõenäoline, et sul õnnestub hinda veelgi alla kaubelda. Nüansse võid lihtsatele plaatidele lisada mõne toreda kapikese või vana vahva riiuliga. Näiteks mõni vana ja ajahambast pisut puretud raamaturiiul võib köögis lihtsate valgete plaatide taustal muutuda tõeliseks ägedaks disainelemendiks.

Foto: Shutterstock

Plaadi mõni nišš või nurgakene

Sul pole võimalik endale terve seina jagu uusi plaate lubada? Säästulahendusena võid katta plaatidega ka ainult mõne nišši või nurgakese. Eriti toreda ilme saad retromustrilisi ja/või kergelt kulunud ilmega plaate kasutades.

Ajalehehoidjad

Ilmselt on sinulgi juhtunud, et ärritud, kui keegi ostab ajalehe või ajakirja ning jätab selle siia või sinna vedelema, kuid ära ka visata ei luba, enne kui ta on selle täielikult läbi lugenud. Kui nii, siis on ideaalne lahendus tekitada koju mõned toreda ilmega ajalehehoidjad. Pildil olevad ajalehehoidjad täiendavad kenasti tühja seinapinda ning pakuvad ajalehtedele-ajakirjadele kena ja käepärase hoiukoha.

Kahes värvitoonis seinad

Anna ruumile uus hingamine, värvides seinad kahte värvitooni. Jälgi, et teine värv algaks kolme neljandiku pealt seinast (alt üles vaadates). Veelgi dramaatilisema ilme saab sein siis, kui paigaldad kahe värvi piirile riiulid või ehisliistud. Mõnusad värvikombinatsioonid on näiteks tumehall või must ja mahe kreemikas, või julgematele katsetamiseks õhetavroosa kombineerituna väga tumeda halliga.

Torudest riiulilahendused

Katmata vasktorud on tore võimalus luua elamisse mõni praktiline ja kauniks disainelement. Selline lihtne kraanilahendus on rahaliselt soodne, kuid mõjub interjööris tõeliselt pilkupüüdvalt.

Korksein

Korgiga kaetud sein on suurepärane lahendus, mis teenib mitmeid erinevaid eesmärke — see lisab toale iseloomu ning sinna saab riputada poenimekirju, laste joonistusi või inspireerivaid ajakirjaväljalõikeid. See on ühtaegu nii dekoratiivne kui praktiline. Kõige paremini sobib korgiga katmiseks mõni väiksem sein, kuid miks mitte ka laua kõrvale jääv seinanišš.

Raamitud taimelehed

Kui sa ei suuda oma toataimi kuidagi elus hoida, siis sellised läbipaistvad raamid on ideaalne viis taimelehtede värvi ja silueti eksponeerimiseks. Kui sa ei soovi kasutada päris taimelehti, siis kasuta raamides botaanilisi joonistusi.

Foto: Shutterstock

Põrandalaudadest riiulid

Lihvimata puidust põrandalauad või tellingute plaadid kombineerituna robustsete messingist riiulihoidjatega võivad erakordselt elegantsed välja näha. Käi lauad liivapaberiga üle, seejärel vahata ning poleeri. Sihi ehitusplatsidel ülejäävaid materjale, sealt võid leida mõne tõelise pärli ning lisaks sellele saad need tihtipeale kätte kas täiesti tasuta või väga soodsalt.

Anna elutoale värske ilme

Tööta sellega, mis sul juba olemas on. Liiguta mööbel teise kohta, säti kunstiteosed uue nurga alla, lisa toredaid tekstiile ning likvideeri toast sinna aegapidi kogunenud liigne kola. See annab hetkega ruumile uue hingamise.

Isetehtud ripplambid

Ripplambid on hea lihtne ja mänguline viis oma kodu valguslahendustele värskema ilme andmiseks. Mängi erinevast materjalist juhtmetega ning lambivarjudega, põnevalt saab juhtmeid lakke sättida riputuskonkse kasutades.

Tee ise baldahhiinvoodi

Kaunista oma voodi kauni isetehtud baldahhiiniga. Tuba paistab hetkega luksuslikum! Kanga voodikohale sättimiseks on erinevaid võimalus, üheks võimaluseks on kasutada naelte või konksudega kinnitatud nööre, samuti võid kanga otse lakke kinnitada, kasutades selleks nööpnõelu või tugeva liimiga takjapaela. Baldahhiini ääre võid kaunistada toredate tupsude või narmastega.

Jämedas koes kopsakas voodikate

Uus voodikate võib magamistoale täiesti uue ilme anda. Katseta näiteks mõnusa paksus koes kootud tekiga, seda on lihtne ise kududa. Või kui sa pole just suurem asi kuduja, siis leia keegi, kes selle sulle valmis teeb. Ka Etsyst leiad toreda valiku käsitsi kootud kopsakaid päevatekke.

Oksast tehtud riputuspuu

Selline oksast tehtud riiete riputuspuu on tore võimalus luua midagi kunstipärast, kuid ometigi funktsionaalset. Kindlasti käi riputuspuu alustuseks liivapaberiga üle ning vahata ja poleeri see hoolikalt, et pind jääks sile. Kasuta riiete ülesriputamiseks ühesuguseid riidepuid, eriti kena ilme jätavad puidust riidepuud.

Uste šabloonimine

Šabloonimist peetakse tihti üheksakümnendate dekoori kuuluvaks, kuid ka tänapäeval leidub palju toredaid võimalusi selle kasutamiseks. Võid osta valmisšabloonid või need ise teha. Jah, viimane on küll aeganõudev, kuid tulemus võib olla tõeliselt efektne (ja ainulaadne!).

Tee ise vanadest aknaraamidest voodipeats

Vanad aknaraamid (või uksed) saab toredasti voodipeats ära kasutada. Tegu on üllatavalt lihtsa, kuid kauni ja omanäolise lahendusega. Osta lihtne kušett või eemalda olemasolevalt voodilt algne päits ning leia vanade materjalide seast (või küsi vanakraamipoest) mõni tore uks või aken, mida ära kasutada.

Vanad maalid

Vanakraamipoodidest leiab tihtipeale toredaid lõuendile maalitud vanu maale. Kui paigutad need pisut ootamatutesse kohtadesse, siis lisavad need su kodule mõnusat eklektilisust.

Vasest töötasapinna tagasein

Vask on endiselt trendikas ja see pole teps mitte nii kallis, kui sa arvad. Vasest tööpinnatagune köögis on silmatorkavalt omanäoline lahendus, millele lisab oma võlu see, et see omandab peagi mõnusalt vanunud välimuse.

Allikas: House & Garden