1. Vaheta hõõglambid LED-pirnide vastu

Kas teadsid, et umbes neljandik hoone energiakulust läheb valgustusele? Jah, lihtne on jääda sisseharjunud hõõglampide juurde, kuid LED-pirnide eluiga on mõõtmatult pikem. Tänapäeva LED-pirnide eluiga on kuni 50 000 töötundi, ehk et kui üks valgusti töötab päevas kaheksa tundi, siis kasutades LED-pirni tuleks seda vahetada vaid iga 17 aasta tagant.

2. Kasuta rohkem riidest lappe, vähem majapidamispaberit

Me ei palu sul majapidamispaberist täielikult loobuda — see nõuab juba tõsisemat pühendumist — vaid me ütleme vähem. Lõika vanad särgid kaltsudeks (just nii nagu vanaema seda tegi!) ning kui üks ports saab otsa, võta pesust teine. Või osta kauni mustriga köögilapid, kui sulle nõndaviisi kenam tundub.

3. Puhasta külmkapi jahutusribid

Ajapikku kipub ribide vahele kogunema tolm ja juuksekarvad. Võta pikk pudelihari ja kasutada seda, et mustus ribide vahelt maha hõõruda. Puhaste ribidega külmik kasutab toidu külmana hoidmiseks märgatavalt vähem energiat.

4. Lisa pesukuivatile filter

Lisaboonus: see toimub ühtlasi ka kiudude ja karvade kogujana. Sa üllatud, kui näed, mis kõik sealt välja tuleb. Ja taas — nii töötab su tarvilik masin palju efektiivsemalt.

5. Kui vähegi võimalik, kuivata pesu nööril või pesurestil

Pealegi püsib eriti just õrnem pesu õhu käes kuivatades palju kauem kenas vormis.

6. Kasuta riideid pestes külma vett

Kuum vesi kinnitab tihtipeale plekid veelgi sügavamalt riidekiududesse ning tegelikult saad sa külma veega oma riided sama puhtaks kui kuumaga.

7. Lao nõudepesumasin enne selle käima panemist korralikult täis.

Või alternatiivina — paljudel tänapäevastel masinatel on funktsioon „ainult ülemine sahtel“. Kindlasti on see kasulikum kui nelja veiniklaasi pärast täismahus pesuprogrammi tööle panemine.

8. Kasuta kardinaid

Katmata aknad ei näe mitte ainult pisut alasti välja, vaid ühtlasi lasevad need isegi kinnises asendis väljast külma (või suvel kuuma) õhku sisse. Kardinad ja rulood aitavad olukorda parandada.

9. Investeeri nutitermostaati

Jah, sa saad ka oma manuaalse termostaadiga kenasti hakkama, kuid nutitermostaat langetab automaatselt temperatuuri, kui sind kodus pole, hoides nõnda päris palju elektrit kokku.

10. Kasuta poes või turul käies riidest kotte

Tõenäoliselt leidub meil kõigil kodus siit või sealt saadud riidest kotte. Pista mõned auto küljesahtlisse (või käekotti), nii on need sul poodi minnes kenasti käepärast.

11. Eelista vintage kaupa

Järgmine kord, kui plaanid koju mõne uue mööblitüki soetada, heida esmalt pilk vanakraami- või taaskasutuspoodidesse. Ostes mööblitüki sealt, satub prügimäele üks ese vähem. Ja tarbides vähem n-ö “esimese ringi” kaupu, annad oma panuse ka väiksema nõudluse järele vähendades massilist ületootmist.

12. Unusta lift

Kui elad kortermajas, siis kasuta lifti asemel treppi. Säästad elektrit ja tugevdad tervist!

13. Sorteeri ja anna ära

Kõik need toredad aarded vanakraamipoes on tulnud kellegi kodust, kes otsustas lõpuks ometi ühe korraliku suurpuhastuse ja sorteerimise ette võtta ning seisma jäänud asjadele uue eluringi anda. Soovitame sul sama teha ja mis oleks selleks veel parem aeg kui uue aasta algus!

14. Keera boileril kuumust maha.

Tihtipeale hoitakse boilerit liiga kuuma peal. Tegelikult puudub igasugune vajadus, et kraanist tuleks põletavalt kuuma vett. Pista käsi kraani alla ja testi, kuidas on lood sinu koduses majapidamises ning vajadusel keera boiler lahjema peale.

15. Põrandakütte sisse-välja lülitamine ei säästa.

Kui oled põrandakütte kord juba sisse lülitanud, siis on säästlikum seda pidavalt madalal temperatuuril töös hoida kui see iga natukese aja tagant välja ja vajadusel uuesti sisse lülitada (nagu inimesed tihtipeale vannitoas tegema kipuvad). Kõige rohkem energiat võtab põrandaküte just soojenemise faasis.

16. Vaheta dušiotsikud veesäästlike vastu.

Veesäästlike dušiotsikute veekulu on keskmiselt kaks kuni kolm korda väiksem kui tavalistel segistitel. Eelistada võiks aeraatoriga segisteid, sest need segavad veevoolu õhuga ja nii ei tundu veevool harjumatult nõrk.

17. Lase kõik natukenegi lekkivad segistid korda teha.

Põhjus on vast siililegi selge.

18. Kui sa pole veel seda teinud, siis vii kõik arved digitaalseks.

Paberkandjal arved peaksid nüüdseks juba kõigi jaoks minevik olema.

19. Eelista e-raamatuid

Või kui sulle ekraanilt lugemine kohe kuidagi sama emotsiooni ei anna, mis päris raamatul lehe pööramine, siis muretse oma raamatud mõnest teise ringi raamatupoest või laenuta raamatukogust.

20. Muretse endale mõni toataim.

Paku kodu kummipuule või draakonipuule (ja hoolitse ta eest hästi), nii muudad osa CO2-st O2-ks.

21. Kasta oma taime kasutatud veega

Kasuta näiteks vett, milles loputasid juurikaid või keetsid kartuleid, või õues ämbrisse kogunenud vihmavett. Pole mingit mõtet oma Brita filtrit taimede kastmisele raisata.

22. Ja kui sellest juba juttu tuli, hangi korralik veefilter (ja kena kaasaskantav veepudel)

Kui lõpetad poest pudelivee ostmise ja tarbid kraanivett, säästad nii loodust kui oma rahakotti.

23. Külva sel kevadel maitsetaimed ise

Pole mingit põhjust, miks osta poest peterselli, mis on kasvatuskohast mitmekümneid (kui mitte sadu või enamgi) kilomeetreid poodi sõitnud. Maitsetaimede kasvatamine köögiaknal või rõdul (või veelgi enam — oma aias) on lihtne ja sellega saab hakkama igaüks.

24. Sea pakendijäätmete jaoks sisse eraldi kogumiskast

Kui sul on kindel koht, kuhu pakendid panna, on palju tõenäolisem, et sa nad tõesti eraldi kokku kogud. Ja telli äravedu TVO-lt, see on kõigile tasuta. Nii säästad loodust ja hoiad ühtlasi prügiveo pealt raha kokku.

25. Kompostikast

Unusta kujutlus vanakooli haisvast ja inetust kompostihunnikust — kompostimine võib olla viks ja viisakas ning täielikult lõhnavaba ning seda ka korteris elades. Korteritingimustesse sobib hästi nii vihmaussikompostimine kui spetsiaalsed väikesed kompostikastid. Säästad prügikastiruumilt ning lisaväärtusena on sul lilleväetis omast käest võtta! Loomulikult võid kasutada ka kortermajade juures paiknevaid biojäätmete konteinerid. Ja kui elad majas, siis on kompostimine lausa kohustuslik kava!

Kohandatud portaalist: Architectural Digest