Kui pesed pesu liiga harva, kubiseb see bakteritest ja pesukorvis kuid lebavatele riietele võib tekkida isegi hallitus. Kui pesed pesu liiga tihti, kulub see ära kiiremini, kui sooviksid. Kui tihti siis erinevaid asju pesta tasuks?

1. Voodipesu

Voodipesu on vaja pesta iga nädal või vähemalt üle nädala. Põhjus on lihtne: inimene higistab ka öösel, mistõttu koguneb voodipesule hunnik baktereid. Spetsialisti sõnul ei tohiks voodipesu vahetamisega üle kahe nädala venitada. Parima tulemuse saamiseks pese voodipesu tavalise pöörete arvu juures 60 kraadise veega. Viimane tapab baktereid efektiivsemalt. Kasuks tuleb ka triikimine. Ööriideid on aga soovitav pesta lausa peale kolmandat kasutuskorda.

2. Padjad

Kuigi enamik inimesi ei mõtle patjade pesemisele, siis patju oleks mõistlik pesta poole aasta tagant. Aja jooksul imbub läbi padjapüüri patja higi ja rasu ning koos nendega suur hulk baktereid. Kui pesed patja, siis pane masinasse 1-2 patja, mitte rohkem. Kui kodus on kuivati, siis pane padja kuivatamisel kuivatisse paar tennisepalli või spetsiaalset kummipalli, sest nii jäävad sulepadjad kenad ja kohevad. Isegi, kui pesed patju sageli, ei kesta need igavesti. Kui padjad on kaotanud oma vormi, on aeg soetada uued.

3. Madratsikate

Seda tasuks pesta iga kuu või kahe tagant. Kuigi madratsikate on omakorda kaetud voodilinaga, siis aja jooksul koguneb sinnagi higi ja rasu. Kuna voodit katab voodilina, siis pole madratsikatet iga nädala vaja pesta, kuid kuus korra võiks seda ikkagi teha. Madratsikatet võid pesta sooja veega ja tavalise pöörete arvuga.

4. Jalamatt vannitoas

Kui astud duši alt või vannist välja, saab jalamatt alati märjaks. Aja jooksul kogunevad sinna bakterid ja mustus. Mustaks võib saada ka matt, mis ei puutu veega kokku, vaid on näiteks magamistoas meikimislaua ees toolikese all. Kui matt on valmistatud puuvillast või sünteetilisest materjalist, siis saad seda pesta koos teiste rättidega. Kui matil on ka kummist osa, võid seda pesta pesumasinas õrna režiimiga ja jaheda veega. Niisiis võiks matti pesta iga nädal!

5. Rätikud ja saunalinad

Neid tasuks pesta peale igat kolmandat kasutuskorda. Kui riputad rätiku kuivama kohta, kus õhk liigub ja see kuivab korralikult ära, siis kuni kolm kasutuskorda on igati normaalne. Et rätikud saaksid korralikult puhtaks, tasub neid pesta nii kuuma veega režiimil, kui tekstiil kannatab. Ei tasu aga kasutada pesupehmendit, sest see võib rikkuda rätiku imavusomadusi.

6. Pleedid

Pleede tasub pesta iga kolme kuu tagant. Mõtle, kui vaatad televiisorist põnevat filmi, pleed on jalgel ja tahes-tahtmata higistad pisut. Lisaks tõmbad pleedi riietele, millega oled väljas olnud ja aja jooksul koguneb pleedile hunnik baktereid ja mustust. Niisiis tasub pleede pesta korra kvartalis.

7. Köögirätid

Isegi kui pesed enne söögivalmistamist käsi, siis on oluline, et puhtad oleksid ka köögirätikud, sest kui need on mustad, siis koguneb värskelt pestud kätele hunnik baktereid, mis võib viia lausa toidumürgituseni. Et käterätid oleksid puhtad, siis kasuta iga päev uusi ja seda nii köögis kui ka vannitoas.

8. Riided, mida hetkel kannad

Võib-olla ei tundugi nii hull samu riideid mitu päeva kanda — eriti, kui need pole mustad ega plekilised. päeva. Tegelikult peaksid särke pesema peale igat kandmiskorda ja kleite, seelikuid ning pükse peale igat kolmandat kandmiskorda. Et riided säiliksid kauem, kuivata kuivatis kergeid riideid, nagu näiteks T-särke eraldi rasketest riietest nagu teksad, jakid ja muu taoline. Vastasel korral jäävad õrnad kangad kuivatisse kauemaks, kui nad peaksid seal olema.

Allikas: goodhousekeeping.com

LOE LISAKS: