Kairi Vanem, pikki aastaid kallima hinnaklassi kinnisvara müügiga tegelenud maakler, väidab, et eriti just eramute puhul on puutunud kokku probleemiga, kus sisekujundus on väga spetsiifilise stiili või kallite ehituslike siselahendustega. Loomulikult on igal majaomanikul õigus kujundada omale just meelepärane kodu, kuid raskused hakkavad tekkima siis, kui seda maja on vaja müüma hakata.

Müügihinna kujundamisel on üldiselt loomulikuks arvutusviisiks liita maa hind, maja ehituskulud ja sisekujundusse investeeritu kokku ning lisada sellele ajaline hinnatõus. See oleks iga kinnisvaraomaniku ideaalsoov.

Tegelikkuses juhtub tihti nii, et eriline stiil (ülimodernne, antiikne, venepärane, aegunud vms.) võib oluliselt muuta võimalikku müügihinda ja seda kahjuks mitte tõusvas suunas. Tihtipeale soovivad ostjad 10+ aastat vanades majades teha enda maitsele vastava remondi, millega kaasneb ka uus sisekujundus ning seetõttu pole eelmise omaniku poolt eramusse investeeritud kallid materjalid ja lahendused huvipakkuvad. Veel enam, need võivad osutuda lisakuluks, mida uus omanik peab pigem probleemiks.

Ole valmis hinnalangetuseks

Müüjal tasuks arvestada, et ostuklient peab järelturu kinnisvara otsingutel reeglina oluliseks asukohta, välist arhitektuuri, hoone seisukorda ja võimalust lihtsalt ümberehitusi või värskendusi teostada.

Inimesed, kes alustavad maja ehitamisega ning kellel on plaanis panustada tavalisest enam omanäolisse sisekujundusse ja mööblisse, oleks mõistlik arvestada asjaoluga, et tõenäosus investeeritud raha samas summas tagasi saada on väheneb iga aastaga.

LOE LISAKS: