Nii mõnigi lugeja võib sõna kontor kuuldes mõelda fantaasiavaese olemisega ruumi peale, kus nohisedes tunde täis tehakse. Silme ette tuleb kuiviklik keskkond, kus peale kontoritooli, triiki täis riiuli ja laual kõrguva paberivirna suurt midagi silma ei hakka. Peale püüdliku ja tubli pintsaklipslase muidugi. Kas see on ikka nii? Peame õige aru!

Liina Vaino (Lennuk Sisearhitektid) loetleb töötajasõbraliku ja mõttelendu soosiva keskkonna osana üles vajadusi arvestava ruumiplaani, kus on võimalik nii eralduda kui ka sotsialiseeruda. Tähtsad on läbimõeldud valgustus, hea akustika ja ergonoomilisus. Oma töös täheldab Liina, et üha enam projekteeritakse hubaseid puhkealasid ja mänguruume, mis saavad büroo südameks. Olulised on eri suuruses koosolekuruumid ning videokonverentside pidamiseks vajalik sisustus.

Tallinki büroo Exploreri majas. Sisearhitektid firmast Lennuk Sisearhitektid OÜ. Vabas vormis koosolekuruum, mida on võimalik ühendada sissepääsu alaga suuremate koosviibimiste jaoks.

Karin Karma (Elke Mööbel) sõnul nõuab töövahendite valiku küsimus läbimõtlemist. Kasutaja järgi seadistatav tool, õige kõrguse ja suurusega laud ning monitor koos hoidjaga — arvesse tuleb võtta iga töötaja vajadusi. Valgustuse ja akustika olulisust toonitab temagi.

Kaasaegne kontor on multifunktsionaalne ja ruumisäästlik, võimaldades ümbermängimist. “Tööd peab saama teha kusiganes on tarvis, kasvõi köögis,” räägib Karin Karma. “Uute töökohtade loomiseks piisab tihtipeale laudade nihutamisest ja eraldi tsoone võib tekitada riiuli või akustiliste paneelidega,” lisab ta. Sageli puudub vajadus massiivsete sahtlibokside ja kappide järele, sest tänapäeva kontoris on pabereid ja kaustu märksa vähem ning töövahendidki on väiksemad.

Toggl kontor Tallinnas. Sisearhitekt Tiiu Truus, sisustuspartner Elke Mööbel.

Avatud kontoritüübi puhul on inimestevahelisi barjääre vähem ja ruumi kokkuhoid suurem. Siiski on oluline vahe, kas pinda jagavad kümmekond inimest või läheneb kolleegide arv sajale. Liina Vaino juhib siinkohal tähelepanu segajatele. “Kulub 20 minutit, et pärast tähelepanu hajumist uuesti pooleliolevale ülesandele keskenduda,” kõlab hämmastav fakt. Tema hinnangul toimib enamasti kõige paremini kuni neljale mõeldud ruum, kus vahepeal saab nalja visata ja siis toimetustega edasi minna.

Ridango büroo. Sisearhitektid firmast Lennuk Sisearhitektid OÜ.

Hoopis erisuguse niši on tekitanud koostöötamiskeskused. MTÜ Forwardspace avas Pärnus uksed eelmisel aastal ja on suvepealinna värskeid ideid toonud. Ühe asutaja Marie Rosalie Hanni kirjeldusel on soovijal võimalus lühemaks või pikemaks perioodiks tööpaika rentida. Selline lähenemine sobib hästi ettevõtjatele või vabakutselistele ning on heaks alternatiiviks köögilaua tagant töötamisele. Sinu juhuslikuks kolleegiks võib olla täiesti teise eluala inimene. Töötegemise kõrval saab seal osa ka harivatest üritustest. Igati tänuväärne süst talvisel ajal unisevõitu Pärnule. Miks mitte hankida pääse ühte niisugusesse kontorisse?

Mõnusa lebonurgata lihtsalt ei saa! Koostöötamiskeskus Forwardspace Pärnus.

LOE LISAKS: