Batumi ajalugu sarnaneb nii mõneski aspektis Eestile — ka Gruusia on olnud pikalt erinevate võõrvõimude all ning loomulikult annab sellest tunnistust väga eripalgeline arhitektuur, kus kohtab mõjutusi nii tsaari-Venemaa, Türgi impeeriumi kui ka Nõukogude liidu linnaehitusest. Paljude vanemate ehitiste juures võib leida viiteid ka Inglise ja Prantsuse koloniaalstiilile. Gruusia uut arhitektuuri võib aga pidada veidraks sünteesiks Las Vegase ja Dubai ehituskunstist, kus arhitektid saavad ellu viia oma kõige pöörasemaid fantaasiaid. Ja et lõputult laienemisruumi linnas ümritseva mäestiku tõttu ei ole, kasvab linn loomulikult kõrgustesse ja linnapilti on viimastel aastatel tekkinud kümneid suurejoonelisi pilvelõhkujaid.

Viimaste aastakümnete jooksul on Batumi teinud läbi suuri muutuseid. Suletud piiritsioonist on kasvamas uus turismiparadiis ning iga kuu kerkib linna mõni uus hotell või korterelamu. Viimase kahekümne aasta jooksul on kinnisvaraarendajate sõnul lisandunud linna 1,5 miljonit ruutmeetrit elatavat pinda. Ja muidugi püütakse riiki meelitada ka arvukalt välisinvestoreid — selle nimel on Gruusia isegi oma seaduseid ümber teinud ja püüdnud vähendada kinnisvara ostu-müügiga seotud bürokraatiat.

Näiteks võtab korteri ostu-müügitehing vaid 15 minutit ning kinnisvaraomanikel on võimalik väga lihtsal viisil ka elamisluba taotleda. Pangalaenu taotlus võtab aega vaid päeva ja laenu antake välismaalastele olenemata rahvusest kuni 90% ulatuses kinnisvara maksumusest ning merevaatega korterite hinnad uusarendustes algavad umbes 30000 eurost. Sissemakse tegemiseks piisab seega vaid kolme tuhande euro olemasolust.

Gruusia suurima kinnisvaraarendaja ORBI Group esindaja sõnul räägib kinnisvara ostu kasuks ka kõrge tootlikkus — korter rendile andes on võimalik ostule kulunud summa vaid nelja aastaga tagasi teenida. Seega, kui unistad talvekodust mõnel soojal maal, tasub vaadata Batumi poole — kui muidugi just otselendude puudumine ja öised lennuajad takistuseks ei ole!

Vaata piltidelt, millised majad on Batumisse tänaseks kerkinud!

Moodnekodu.ee külastas Batumit ORBI Group'i kutsel.

LOE LISAKS: