Näitused Balti jaama ootepaviljonis

Ajaloolisesse Balti jaama ootepaviljoni on koondatud ligi kümme näitust meilt ja mujalt. Linnateemad avavad nii suurtele kui ka väikestele külastajatele “Inimlikud linnad” näitus, Aalto Exit Arhitektuurikooli näitus, iF Design Talendiauhinna näitus, “Õhus on Kalamaja” raamatul põhinev Kalamaja kogukonna näitus ning laste joonistuste näitus nende ideaalsest linnast. Näitamisele tuleb ka Haapsalu graafilise Disaini Festivali näitus “Dialoog”. Külastajad saavad näha Human Cities projekti raames valminud lõõgastuskapslit HÄLO. Lastele on Balti jaamas loodud ala, kus nad saavad oma linna ehitada.

Balti jaama näituste kohta loe lähemalt siit.

Klaasidisaini näituse avamine Okapi galeriis

Galerii Okapi avab Disainiöö festivali raames näituse, kuhu on koondatud valik klaasikunstnike ja -disainerite viimaste aastate loomingust. Näha ja kuulda saab klaasitootmise protsessidest. Kohal on kunstnikud ja disainerid, kes on valmis külastajate küsimustele vastama.

Sündmuse kohta leiad rohkem infot siit.

Õpituba: Prinditav interjöör — personaalne lahendus sisekujunduses

Overalli ja Valhalla koostöös valmis esimene ja omanäoline prinditud pop-up pood Balti jaamas. Moodne prinditehnoloogia on loonud uusi ja põnevaid võimalusi siseruumide kujundamiseks. Valhalla showroomis näeb maagilisi loodusmotiive prindituna paljudele materjalidele sh. kangad, tapeedid, rulood lambivarjud jne. Õpitoas vaadeldakse Valhalla showroomi näitel kuidas lisada kodu või kontorikeskkonda omapära ja ainulaadsust. Valhalla sisearhitekt räägib kuidas mustreid valida ja kokku panna ning Overalli loovprindijuht tutvustab tänapäevaseid ja uudseid lahendusi ning keskkonnasõbralikke prinditehnoloogiaid. Kõik osalejad saavad meisterdada Valhalla või oma disainiga lambivarju.

Sündmuse kohta leiad rohkem infot siit.

Lutheri kvartali matk

Tallinn-Pärnu maantee, Veerenni tänava ja raudtee vahel laiub üks oma aja suursuguseimaid tööstusalasid. Luhteri kvartal muutis omal ajal paljude eestlaste kodusid. Ühtlasi andis tolleaegne puidutööstus aluse kogu tolle piirkonna arengule. Tuuri Lutheri vabriku ajaloo radadel juhib ja jutte jutustab Jüri Kermik, akadeemik ja disainer, kelle esmahuviks on uuringud vineeri ajaloo ja materjalide innovatsiooni vallas. Tema sulest on ilmunud auhinnatud monograafia “Lutheri vabrik: vineer ja mööbel”.

Ürituse kohta leiad rohkem infot siit.

Luther-Isokon näitus ja seminar: Arhitektuuri ja vineermööbli lugu

Rahvusvaheline seminar keskendub kahe edumeelse ettevõtte — Tallinnas asutatud Lutheri ja Londonis tegutsenud Isokoni — tegevusele vineerile innovaatiliste kasutusvõimaluste leidmisel Teise maailmasõja eelses Euroopas. Seminari fookuses ongi vineer kui tugev, elegantne ja taskukohane materjal, mis mängis võtmerolli moodsas mööblikujunduses ning kaasaegse lakoonilise sisustusstiili kujunemisel. Moodsa disaini ajalukku on läinud mitmed Isokoni vineerist mööbliesemed 1930. aastatest, mis valmisid koostöös selliste Bauhausist tuntud maailmanimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. Moodne mööbel oli lahutamatu nüüdisaegsest elamuarhitektuurist ning Isokoni üheks olulisemaks projektiks kujunes Lawn Roadi korterelamu ehitus Londonis, omas ajas väga uuendusliku maja projekteeris briti tuntumaid moderniste Wells Coates ja see valmis 1934.

Seminar kaasneb muuseumi galeriikorrusel eksponeeritud samanimelise näitusega, kus tutvustatakse nii Isokoni maja lugu kui näeb ettevõtte tänini tootmises olevat ikoonilist mööblit. Võrdluseks on välja pandud ka valik meie Lutheri toodangut ning Eesti kaasaegset disaini, mille põhimaterjaliks on vineer.

Sündmuse kohta loe lähemalt siit.

Konverents ja näitus “Inimlikud linnad”

Neil, keda paelub linnaruum ja arhitektuur, tasub külastada konverentsi “Inimlikud linnad”, kus kuuleb visionääridelt ja praktikutelt lugusid sellest, kuidas tulla toime kiire linnastumise tingimustes uute väljakutsetega, kuidas luua ja säilitada linnades inimväärne ja kultuurne keskkond. Lisaks kohalikele urbanistidele esinevad konverentsil nimekad visionäärid Kanadast , Inglismaalt ja Belgiast . Inspiratsiooni ja tõendusmaterjali teiste linnade näidete põhjal saab ammutada konverentsile järgeva näituse “Human Cities — Challenging the City Scale” avamiselt.

Ürituse kohta leiad rohkem infot siit.

Disainitänav ja moepõik

Ka sel sügisel avatakse festivali raames Disainitänav ja Moepõik, kus liiklemiseks pole tarvis juhiluba. Kulge rahulikult keset head disaini, sest oma aadress on nii parimal moe-, aksessuaari-, toote- kui ka sisustusdisainil. Solarise keskusesse ja Alexela kontserdimajja on end kaheks päevaks sisse seadnud üle 100 disaineri ja disainibrändi meilt ja mujalt. Lisaks silmailule on Disainitänav hea võimalus tutvuda inimeste ja lugudega nende toodete taga ning soetada parimat disaini eriti heade hindadega ka enesele.

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Kalamaja ekskursioon

Ekskursioon vanalinna kõrval asuvasse värviliste puitmajadega boheemlaslikku Kalamajja. Selles unikaalses 20. sajandi algupoolel rajatud puuarhitektuuri pärlis on segamini erinevate ajastute ja kihistuste kokteil. Miljööväärtuslik piirkond pakub kindlasti huvi disaini- ja arhitektuurihuvilistele. Vanadesse nõukaaegsetesse tehasehoonetesse rajatud Telliskivi loomelinnakus on segunenud erinevad loomealad luues trendika koosluse alates disainibüroodest, lõpetades filmi, muusika ja toidukunstiga. Giidiks on Eesti tuntud ehtekunstnik Kärt Summatavet (PhD).

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Seminar “Nägemus valgustite disainist”

Disainifestivalil räägib Soome disainer Timo Ripatti valgustitest ja valgusest üldiselt, mis aitavad tagada jätkusuutlikuma ja inimsõbralikuma linnakeskkonna. Timo Ripatti on disainer, kes hariduselt on arhitekt ja tootedisainer kuid ta on töötanud disainivallas laialdaselt. Tema looming on mitmekesine varieerudes valgusti- ja mööblidisainist kuni mastaapsete arhitektuuri-, näitus- ning sisekujundusprojektideni nii Soomes kui ka maailmas, aeg-ajalt osaledes ka kunstigaleriide väljapanekutel. Nüüd juhib ta Helsingis disainifirmat STUDIO RIPATTI. Stuudio töötab peamiselt tootearenduse valdkonnas üle kogu Euroopa. Timo Ripatti on võtnud ülesandeks ühendada oma loometöös nii esteetilised, poeetilised kui ka funktsionaalsed omadused. Ta püüab kujundada inimpõhiseid tooteid, mis on ideaalses tasakaalus ruumi ja arhitektuuriga.

Disainer on pärjatud mitmete auhindadega: Aasta Mööbel Soomes (2009), Aasta Mööblidisainer Soomes (2010), Red Dot’i aunimetus (2012. aastal kui Kone disainimeeskonna liige), Lexus Creating Amazing Award Soomes ( 2013), NYCxDESIGN auhind ICFF messil New Yorgis (2016). Timo Ripatti on töötanud iF auhinna žüriiri liikmena (2015) ja on mööblidisaini lektor kuulsas Aalto Ülikoolis Helsingis ja Disaini- ja Kunstiinstituudis Lahtis.

Seminari juhatab sisse lühike oopus Villu Veski ja Laura esituses Balti Jaama alal.

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Seminar “Ideest eduka tooteni”

ELKE Mööbel ja Taani disainmööbli tootja HAY kutsuvad kuulama HAY mööbliesemete edulugusid. HAY tootearenduse juht Jesper Langballe jagab istemööbli näitel HAY kogemusi koostööst disaineritega toodete loomisel ja vanema disainiklassika taaselustamisel. Üheks suurimaks Taani disainibrändiks kasvanud HAY teeb koostööd paljude tippdisaineritega, HAY on pälvinud rohkelt auhindu ning mitmed tooted kuuluvad disainimuuseumite püsikollektsioonidesse.

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Loeng “Mina olen disainer”

Eesti Disainerite Liit viib Disainiööl läbi loengusarja “Mina olen disainer”, kus disainerid ja loomeinimesed tutvustavad oma loomingut läbi viie õppetunni. Oma kogemusi jagavad disainerid, kes siiani on olnud pigem tähelepanukeskmest väljas ja kellega laiem publik pole veel kohtunud. Õhtu on täis üllatusi, uusi nägusid ja uusi jutte!

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Eesti Disainiauhinnad 2018 nominentide tööde näitus Viru Keskuses

Disainiauhinnad 2018 nominentide tööde näitus, kus on väljas tootedisainiauhinna BRUNO, graafilise- ja veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri preemia SÄSI nominentide tööd.

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

Eesti Disainiauhinnad 2018 gala

Disainiöö raames toimuval galal kuulutatakse välja parimad tootedisainis, veebi- ja graafilises disainis, teenusedisainis ning antakse välja ka tunnustused parimatele noortele disaineritele ning disainihariduse preemia.

Loe sündmuse kohta lähemalt siit.

LOE LISAKS: