NASA uuringutest on selgunud, et taimed suudavad fotosünteesi abil Maa atmosfääri temperatuuri mõjutada. Laiuvad metsasiilud vabastavad suurel hulgal veeaure, see tõstab vee sisaldust õhus, põhjustades sademeid ning varjutades päikese ja aidates nii õhul ja taimedel maha jahtuda. Vee aurude vabanemine ehk transpiratsioon tekib siis, kui õhk on muutunud liiga kuumaks — taimed vabastavad lehtede õhulõhede kaudu liigse vee ning jahutavad sedaviisi vee aurustudes nii ennast kui ümbritsevat keskkonda. Siit leiad nimekirja taimedest, mis aitavad su kodu suvisel ajal jahedamana hoida.

1. Bensoe-viigipuu

Bensoe-viigipuu on üks vähestest puudest, mis kasvab kenasti ka siseruumides. Tema rohelised lehed aitavad siseruumide õhu niiske ja jahedana hoida ning pakuvad seeläbi kuumadel päevadel teretulnud leevendust. Vali kõrge tüvega puu, millel on lopsakas lehekroon, mis toimib kui kaitsev puudevõra teistele selle all ja ümber paiknevatele taimedele. See, kui sätid ühte kohta kokku mitmeid erinevaid taimi, loob omalaadi väikese ökosüsteemi ning tõstab ümbritseva õhu niiskustaset. Ära unusta suvekuudel taimi regulaarselt kasta ning säti viigipuu keskmise valgusega kasvupaika, nii et see saab teinekord ka päikesepaistet nautida.

Foto: IKEA

NB! Päikeselises kohas vajab viigipuu rohkem vett kui varjus, nii et ära unustada teda piisavalt tihti kasta!

2. Kummi-viigipuu

Õhuniiskuse tõus mõjub ruumile jahutavalt ning kummi-viigipuu on väga tubli õhu niisutaja. Mida enam lehti taimel on ja mida suuremad need on, seda enam niiskust ta õhku eritab. Kuna enamikule kummipuudest meeldib niiske elukeskkond, ammutavad nad juurtega pinnasest vett ning vallandavad selle lehtede all paiknevate pooride kaudu ümbritsevasse õhku.

Foto: Unsplash

NB! Anna kummi-viigipuule vett väheste lonksude kaupa, nii et pinnas oleks pidevalt niiske, ning paiguta see valgusküllasesse kohta, kuid mitte otsesesse päikesepaistesse.

3. Aglaoneema

Aglaoneemad on suurepärased õhupuhastajad ja nii on nad ühtlasi ka tõhusad õhuniisutajad. Lisaks on aglaoneema väga lepilik taim ja kasvab kenasti ka väga vähese valgusega paigas.

Foto: Pixabay


NB! Saadaval on mitmeid kauneid sorte, milledest mõnedel on vahvad valgekirjud lehed. Vähetähtis pole ka see, et aglaoneemad vajavad väga vähe hoolt — nad lepivad ka vähese kastmise ja kehvade valgustingimustega, mis teeb neist suurepärase taime muidu tuimana tunduvate ruumide elavdamiseks.

4. Palmid

Palmide (näiteks areeka palmi, sago palmi, ümaralehise lehvikpalmi, kalasabapalmi ja kõrge vitspalmi) lehtedel on tillukesed poorid, mis imavad süsinikdioksiidi ja vabastavad hapnikku. Mida suurem on lehe pind, seda enam hapnikku see toodab. Kombinatsioon erinevatest palmidest on silmale kena vaadata ning lisaks loob see omalaadi tillukese tubase vihmametsa ning lisab su kodule suvekuudel mõnusat troopikahõngu.

Foto: Jordan Whitt / Unsplash


NB! Palmide iganädalane veega piserdamine hoiab taimed tugevate ja tervetena ning tõstab niiskustaset õhus.

5. Havisaba

Havisaba lehed on suure veesisaldusega ning need vallandavad õhku jahedat niiskust. Samuti vabastavad havisaba lehed hapnikku, aidates sind palavatel suveöödel jahutada. Lisaks on see uhke välimusega sukulent tuntud oma õhku puhastavate omaduste poolest, aidates eemalda õhust mürkaineid nagu benseen ja formaldehüüdid.

Foto: Unsplash

NB! Havisaba tuleb toime ka päikeselises kasvukohas ning on seeläbi ideaalne taim aknalauale liigset päikest varjama. See aitab siseruume jahedana hoida ning pakub teistele taimedele päikese eest varju.

Allikas: Country Living

LOE LISAKS: