1. Eemalda komistusohud

Komistamine ja kukkumine võib olla ohtlik meile kõigile, kuid eriti eakatele, kes on vanusega hapramaks muutunud. Kõrged uksepakud tuleks vahetada madalate vastu ning väikesed lahtised dekoratiivvaibad on vaatamata oma ilule siiski ohtlikud libisemiskohad. Libedamad puitpõrandad ja trepid võiksid olla kuivad ja kaetud libisemiskindla alusega vaibaga. Vaipkatte all olevate põrandate ja treppide seisukorda tuleks samuti iga mõne aja tagant kontrollida, kas midagi vajab parandamist.

2. Kasuta nuppude asemel linke

Ukselinke on nõrgema käega vanainimesel kergem alla vajutada kui uksenuppe keerata. Sama kehtib ka näiteks kraanide puhul — kasuta pigem kergesti tõstetavaid kange kui keeratavaid nuppe. See võib tunduda pisiasjana, kuid toob olulise positiivse muudatuse.

3. Paigalda käsipuid ja pinke

Käsipuud on vajalikud nii tubaste kui ka õuetreppide juures. Paigalda käsipuud mõlemale trepi poolele, toolide juurde püsti tõusmise toetamiseks ja vajadusel ka seintele, et kõndimisel kuskilt tuge saada. Pane trepi juurde ja pikemasse käiguvahesse mõni pink, et väsimuse korral oleks võimalus puhata. Õuetrepi juures peaks olema väga tugev ning libisemiskindla kattega käsipuu ja vajadusel ka tõstuk või kaldtee ratastooli või rulaatori jaoks.

4. Uuenda vannituba

Vannituba on paljude vanainimeste jaoks kõige suurem mure, sest just selles ruumis kukutakse tihti libeda põranda tõttu. Dušinurga põrandal ja vannipõhjas võiks olla libisemiskindel matt ning seintel käetoed, mille abil end püsti aidata või hoida. Vanemal inimesel on ohutum end dušinurgas pesta, sest siis ei ole tarvis astuda üle kõrge vanniääre. Mugavamaks pesemiseks võib dušinurka paigaldada ka spetsiaalse tooli ja käsiduši. Tualetis käimisegi saab teha mugavamaks, kui asetada tualetipotile kõrgem prill-laud ja mõlemale poole tualetipotti käsitoed, et püsti tõusmine lihtsam oleks.

5. Liiguta mööblit

Mööbli liigutamine on lihtne lahendus, mille peale tihti ei tuldagi. Avaras ruumis on lihtsam askeldada, eriti kui liikumiseks kasutatakse abivahendeid. Kui koju tuuakse ratastool või rulaator, tuleb üle kontrollida ka uste laius, et neist abivahendiga ikka kenasti läbi mahuks. Vajadusel tuleks ukseavad suuremaks teha või uksed eest tõsta, et ruumi juurde saada. Väga madalad riiulidki oleks hea kõrgemale tõsta. Optimaalne kõrgus on silma ja vöö juures, siis ei ole tarvis end liigselt ülespoole upitada ega allapoole küürutada.

6. Lisa tubadesse valgust

Valgustuse parandamine on taas lihtne, kuid samas efektiivne viis, kuidas elu mugavamaks muuta. Võimalus on kasutada tugevamaid elektripirne, erisuunalisi lampe, kohtvalgusteid ja suunatavaid valgusteid. Köögi seinakappide allagi võiks paigaldada lampe, et söögi tegemist paremini valgustada. Öise tualetis käimise jaoks võiksid põleda öövalgustid. Need ei ole liiga eredad, et silmi häiriks, kuid samas näitavad hästi teed vajalikus suunas. Tänapäeval on võimalik paigaldada hämardavaid lüliteid, et vajadusel valguse eredust reguleerida. Veel on võimalik paigaldada sama lambi jaoks lüliteid erinevasse kohta — seda võimalust võiks kasutada magamistoas, et tuppa sisenedes saaks tule põlema panna ukse juurest ja hiljem kustutada voodist püsti tõusmata.

LOE LISAKS: