Mängumaja ehitamine võib olla lihtne või keerukas, kõik sõltub sellest, millised on eesmärgid. Igal juhul peab laste mängumaja olema eelkõige turvaline, mistõttu tasub võtta ette korralik plaan ja valida keskkonnasõbralikud materjalid. Internetiavarustest leiab kümneid mängumajade ehitusprojekte ja Youtube on piiritu inspiratsiooniallikas.

Enne maja ehitamist tuleb läbi mõelda, kas see rajatakse vaid ühele lapsele või peab seal ruumi jaguma kõigile naabrilastele. Lihtsam on teha maja, milles on üks ruum, aga võib ehitada ka mitmetoalise mängumaja. Lapsed peavad saama majas püsti seista ning mõnevõrra tuleb arvestada ka kasvuruumiga. Majal võivad olla päris aknad ja uksed, aga nende asemele võib jätta ka avad, kus on hea turnida. Viimasel puhul peab aga aknaavad paigutama selliselt, et majas ei tekiks tuuletõmbust. Igal juhul tuleb kõik ootused kaardistada, sellele vastavalt sobiv projekt valida ning soovi korral seda veel oma vajadustele vastavalt kohandada.

Maja vajab korralikku vundamenti ja alusraamistikku

Meie kliimas vajab isegi mängumaja vundamenti. Selleks tuleb paigutada tugipostid kuni maapinna külmumispiirini ehk 1,2 meetri sügavuseni. Tugipostiks sobib näiteks plastikust kanalisatsioonitoru või metallist ventilatsioonitoru, mis täidetakse betooniga. Kõige mugavam on kasutada kiirbetooni, mille kuivamisaeg võimaldab oluliselt kiiremini järgmiste töödega jätkata. Vundamendi põhja võib tuua killustikku või liiva. Kui lastel või loomadel on soov ka mängumaja alla pugeda, siis võib teha tugipostid kõrgemad, aga sellisel juhul peab arvestama ka trepi ehitamisega. Vundamendi peale tuleb ehitada prussidest tugiraamistik koos vahetaladega, mille peale kinnitatakse põrand. Siin võiks kasutada immutatud puitu, mis on niiskuskindel ja tugev. Ehituse käigus peab jälgima, et puitosad vastu maapinda ei puutuks ja igalt poolt käiks õhk läbi, et vältida põranda mädanemist. Alusraamistik peab olema pigem tihe, et põrand ei vetruks. Põranda võib ehitada nii põrandalaudadest kui puitlaastplaadist, mis on lauast soodsam. Kui põrand ehitatakse puidust, siis tuleb sellele jätta “mängimise” ruumi, sest niiskuse ja erinevate temperatuuride mõjul puidu maht muutub.

Värvid võivad olla mängumaja puhul julgemad

Mängumaja seinad saab ehitada tavalisest puidust, aga võib rajada ka karkassi ja katta see laudisega. Ehituspuitu müüb iga hea ehituspood. Karkassi saab katta tavalise välisvoodrilauaga, mille võib ise värvida või peitsida, aga müügil on ka näiteks värvitud valmis voodrilauad. Igal juhul on soovitatav enne värvimist laudis puidukaitsevahendiga katta. Heitliku ilma tõttu peab olema ka värv päikese- ja külmumiskindel ning piisavalt tugev, et lapsed ei saaks sellele pallimänguga liiga teha. Kuna värvi valik sõltub ka aluspinna siledusest, siis tasuks ehituspoes müüjaga nõu pidada. Laste mängumajadele sobivad ka erksad värvid ning põnevad värvide kooslused, seega võib lasta loovusel koos lastega mängida. Kui soovitakse esile tuua hoopis puidu struktuuri, siis võib kasutada peitsi. Samas ei ole peits nii tugev kui värv, seega tuleb kordustööd ette võtta varem kui värvi puhul.

Katusekatteks võib valida kärgkatte, mille saab lihtsalt kokku panna nagu Lego. Bituumen-kärgkattel on saadaval erinevaid toone ja pinnakatteid. Lihtsa vaevaga saab mängumaja katuse ka bituumenplaadist või plekist. Plekki müüakse tahvlitena, mida saab ise sobivasse suurusesse lõigata.

Kui mängumajale on soov lisada ka päris aknad ja uksed, siis kujuneb see ilmselt kogu protsessi suurimaks väljakutseks. Väikeseid aknaid, näiteks mõõtudega 600x600 on poest isegi leida, kuid n-ö alamõõdulisi uksi mitte. Osavate kätega inimene ehitab ise ukse valmis, aga pöörduda võib ka mõne väiksema mööblitootja poole, kes sobiva ukse valmis meisterdab.

Sõltuvalt keerukusest saab mängumaja valmis ehitada paari päeva või mõne nädalaga. Igal juhul tasub juba planeerimisetapis kaasata lapsi, kelle ideed ja soovid on enamasti lennukamad ja lustakamad kui täiskasvanutel.

LOE LISAKS: