Igaühele oma – kes soovib kandilisemat, kes ümaramat, mõni lausa erikujulist sauna. Lõputu materjalivaliku hulgast leiab nõudlikumgi pererahvas endale sümpaatse. Tüüpiline saun on paljude mällu traditsionaalselt puiduse jälje jätnud. Ometi tasub põnevama kombinatsiooni otsijail mõni julgem valik teha. Puit hakkab elama, kui leiab endale sõbraks kõrvale klaas-, betoon- või kivipinna. Selline põnev aktsent on pilgupüüdjaks ja oskuslikul kujundamisel moodustub põhihoonega kaunis tasakaal.

Ripuki ovaalsaun

Peamajast lahus olevana on moodulsaunal justkui oma karakter. Kes taotleb sujuvamat ja rahulikumat väljanägemist, saab sauna ja maja viimistluses konkreetset joont hoida. Katsetajad võivad eelistada ootamatuid kooslusi ning sidususe saavutamiseks mõnele üksikule tegurile rõhuda. Nii on hooned eriilmelised, aga nende välimuses kordub kindel detail. Efektselt mõjuvad ka vastandid.

Statsionaarse saunaga võrreldes annab eraldiseisev saun rohkem võimalusi. Pole vahet, millist eelistada – igal juhul pakub eraldi paiknev rohkem avarust. Vajadusel on see ideaalne kogunemispaik suuremale kambale ja kui kõik korraga leiliruumi ei mahu, küllap leiab siis terrassil sobiva koha. Mõnel hetkel, kui sooviks aga hoopis omaette olemise aega, saab eraldiseisvas saunamajas end muust maailmast välja lülitada.

Ripuki ovaalsaun

Moodulmajade tootmisega tegelev Mirko Aia (Nano Moodulmajad) soovitab tegutsema hakates esiteks endale soovid põhjalikult selgeks teha, pakkujale üksikasjalikud kirjeldused anda ja eelarve võimalikult täpselt paika panna.

„Kliendi kirjelduse põhjal joonestab arhitekt täpselt sellise hoone, nagu soovitud, sealhulgas kogu sisustuse ja tehnilised lahendused,” kirjeldab tööprotsessi Tõnis Valdmann Ripuki OÜ-st. Ta julgustab lennukate ideedega välja tulema, kinnitades, et need üritatakse kõiki ehitusnõudeid järgides ka ellu viia.

Üldisemalt moodulhoonete eelistest rääkides rõhutab Tõnis hilisemat juurdeehituse võimalust. Noorele perele väikest elamist luues saab sellele edaspidi hõlpsasti osasid lisada – olgu selleks kontor, magamistuba või näiteks varjualune.

Mirko Aia tõstab veel ühe kuldaväärt omadusena esile teisaldamise võimaluse. Saunamaja saab ehitada ja transportida ühes tükis, kuhu iganes soovid, ning isegi kolimise korral ei pea seda maha jätma, vaid saab uude kohta kaasa võtta.

Tõeliselt luksuslik saun jäi meile aga silma Leedus. See on rohkemat kui lihtsalt saun – ideaalne koht mõtisklemiseks või sõpradega mõnusate hetkede jagamiseks. Hõrk ja stiilne pelgupaik asub lõunanaabrite juures Marijampole linnas. Autoriks arhitekt Ieva Prunskaitė (Arhitektuuribüroo Prusta).

LOE LISAKS:

Jaga
Kommentaarid