Sujuva ja meeldiva kolimise märgusõna on organiseeritus. Kui oled piisavalt ette valmistanud, oma plaani üles kirjutanud ja ka asjaosalistega, pereliikmetega jaganud, võib isegi juhtuda, et saad kolitud ilma suuremate viperusteta.

Kas kolida ise või tellida teenus?

Esmalt pea aru, kas tahad kolida ise või palgata selleks kolimisfirma. Üksi kolimisel on see eelis, et oled ise n-ö oma asjade ja aja peremees. Pakid ise, tassid ise, kui midagi puruneb, oled muidugi ka sina ise ainult süüdi. Puuduseks on see, et pead kolimistarvikud (kastid, pakkepaberi, mullikile jms) ning kolimistranspordi ise muretsema. Ja küllalt ebameeldiv on päevade möödudes tegelikult ka tõdeda, et pagan — see kõik toimub sul liiga aeglaselt!

Kolimisfirma palkamise peamine eelis on see, et sulle pakutakse üldjuhul täisteenust: pakkimist, kolimist, kolimistarvikuid. Ja kui muretsed, et kuidas sa lased võõraid oma asjade kallale, siis see on küll koht, kus minna lasta — lõppkokkuvõttes saad kiiremini kolitud ja ette pole vaja küll muretseda. Kui midagi kolimise käigus puruneb, siis vastutab teenuse pakkuja.

Küll aga tee kolimisfirma valimiseks ära pisike eeltöö. Uuri mitmest kohast pakkumisi, ole oma soovides võimalikult täpne ning kindlasti katsu kelleltki saada ka soovitusi, sest meie pisikeses riigis on sul kindlasti mõni tuttav või keegi, kes tunneb kedagi, kes kasutanud just nimelt selle ettevõtte teenuseid, kes sullegi silma on jäänud.

Tee omale kolimismärkmik ja kontrollnimekiri

Ühest pisikesest märkmikust võib olla tohutult kasu. Sinna kirjuta üles kõik kolimisega seonduv. Alates sellest, mida pakkida, mis ära anda, mis maha müüa, lõpetades sellega, mis on su uue kodu naabrite nimed ja kontaktid. Kolimine on paras segasummasuvilaelu nagunii, nii et mida rohkem on sul asi kirjas ja sedamööda organiseeritud, seda sujuvamalt asjad liiguvad.

Märkmiku vahele koonda ka kõik arved, tšekid ja dokumendid, mis kolimisega tekivad. Pea ka kõikehõlmavat kontrollnimekirja tegevustest, mida kolimisel vaja teha. Hoia see nimekiri kogu aeg endaga kaasas.

Isiklikud dokumendid koonda ühte

Passid, ID-kaardid, sünnitunnistused, paberi peal olevad erinevad lepingud, pangakaardid, väljavõtted, laste tervisekaardid jms tuleb panna kõik ühte kinnisesse folderisse või karpi, ja selle karbi asukoht peab sul kolides alati unepealt teada olema, sest põhimõtteliselt on selles sinu elu tagala. Kui see kaotsi läheb, siis oi seda asjaajamist ja lisastressi see kõik taastada…

Igaks juhuks võiks selles kastis olla ka sinu enda kontakt, et kui juhtubki, et see kast minema paneb, siis saab leidja selle sulle tagastada. Ja kui sa oled nutikas, siis igaks juhuks võiks üks telefonilaadija ka sinna kasti kuuluda. Sest kui see kast on kogu aeg sinuga, siis oled igal juhul võidumees, kui uues kodus kinniste kastide juures ei leia sa ühtegi telefonilaadijat!

Mõõda ära oma uus kodu

Sinu suurim õudusunenägu oleks keset uut elamist suvalisse hunnikusse jäetud kinnised kastid, teadmata, mis on mis, kuhu need lähevad ja kas asjad üldse mahuvad! Kindlasti mõõda oma uus kodu üle, veendu enne, et tavaar, mida sa tahad ümber kolida, sinna ka mahub.

Kolimisfirmale anna nimekiri, mis kast mis tuppa tuleb vedada, et sul oleks lihtsam ise lahti pakkida. Uue koduga sedamööda tutvust sobitada on päris mõnus, sest nii hakkad sa ka ette kujutama, kuidas sinu eelmise kodu asjad uut kodu võiksid ilmestada. Selline fantaasiamäng on ju fun!

Sordi oma asjad enne kolimist

Enne kolimist tuleks oma asjadele kriitiline pilk visata: paljut sa uues kodus ei vaja. Tegelikult ei vajanud sa neid juba vanas kodus, olgem ausad! Vii taaskasutusse ära terve ja kasutuskõlblik kraam, kuuluta Facebookis, kui oled ära andmas lastele väikseksjäänud riideid, mänguasju jms, sest neile on alati tahtjaid.

Mõtle läbi ka raamatute seis. Me kolime sageli ühest kodust teise raamatutega, mis kuulusid meie vanematele või vanavanematele. Kuidagi ei raatsi neid nagu ära anda või vanapaberisse viia, aga raamatut ennast pole ka justkui 20 aastat avanud. Ole kriitiline — needki saad anda uuele ringile lugemiseks, annetada neile, kes neid vajaks rohkem kui sina. Raamatuid täis kodu võib küll jätta sinust targa inimese mulje, aga kui sa neid ei loe enam, siis ei ole see õige tunne.

Pakkimise eel sordi kindlasti ühte hunnikusse hooajalised riided, mida hetkel ei kanna, ja palu ka kolijatel need uues kohas vastavasse kohta paigutada, sest sul ei ole ju tarvis suvel kolides talveriideid kohe lahti pakkida.

Toidukraam tuleks ära tarvitada

Enne suurt kolimist tarvita ära kiiresti riknev toidutagavara, ja see, mida kannatab kaua hoida ja seepärast ka kolida, nagu kuiv- ja maitseained, õli, kastmed jms, need paki kõige viimasena, nii et need saaks ka kõige esimesena uues kohas majja ja kappi. Ei ole hea, kui toidukraam, olgugi mitteriknev, on kolimistolmu sees kogu aeg.

Pane paika kolimiskuupäev ja kontrolli kõik veel üle

Kolimiskuupäev oleks hea paika saada võimalikult ruttu, sest kui sa kavatsed kolida “millalgi juulis”, siis sa jäädki kolima. Eelnevalt mainitud kontrollnimekiri aitab sul nüüd ka kõik veel üle kontrollida. Hästi tähtis on vahetult kolimise eel teha selge ja lühike ülevaade oma pere väiksematele, mis neid kolimispäeval ees ootab. Sest ka neile on see elevust täis sündmus ja hea oleks, kui see mööduks rahulikult, ilma et nad tunneksid end üleliigsetena.

Mõnusat kolimist!

LOE LISAKS;