Korteris elamise plussid ja miinused

Üldiselt arvatakse, et korteris elamine on lihtsam. Mõnes mõttes on see õige, näiteks paljud üksikuks jäänud või vanemaelalised vahetavad majas elamise korterisse kolimise vastu just sel põhjusel.

Paljutki teeb sinu eest korteriühistu. Näiteks pole sul eraldi vaja vaeva näha sooja vee saamisega või kodu soojaks kütmisega, kortermaja hooldamisega ei pea sa isiklikult igapäevaselt tegelema, ehkki nende otsuste juures oled ikka. Kui sa pole eriline meistrimees ja ei viitsi jännata pidevate ehitus- ja remonditöödega, mida majainimesed alatasa peavad tegema, siis on korteris elamine just sinule.

Maria Derlõš

Korteri kasuks otsustamine annab sulle rohkem vaba aega, sest suvel, mil majas elavad inimesed niidavad hommikust õhtuni muru, ei ole sinul tarvis seda teha. Kui on toimiv ühistu, siis saab kortermaja juures olev haljasala regulaarset hooldust, ilma et peaksid ise lillegi liigutama. Samasugune vabadus on sul käes ka talvel, mil pole tarvis lund kühveldada, et maja juures välja saada.

Korteris elades võid olla üsna kindel, et toimib pidev naabirjärelevalve. Selles peitub oma võlu, ent siia on peidetud ka paras peavalu, kui sulle satuvad naabrid, kellele mõni sinu tegevus ei meeldi. Või ei meeldi sulle endale naabrite pool toimuv. Kortermajas elades pead arvestama teatud lärmiga ikka. Kui oled muusikaarmastaja, siis suvalisel ajal muusikat põhja keerata pole üldjuhul võimalik, eriti veel, kui naabritel on väiksed lapsed. Korteris elades jäävad sul karmide tuleohutusnõuete tõttu nautimata ka väljas grillimise võimalused. Koerte-kassidega on ka omajagu janti, kui elad korteris.

Kortermajas elamine eeldab portsu ühiselu reeglite järgimist, et kõigil oleks seal hea. Paratamatult tähendab see kompromisse sinu ja teiste soovide vahel. Kui oled valmis mõnest oma soovist rahuliku südamega loobuma, siis vali koduks korter.

Majas elamise plussid ja miinused

Väga sageli otsustatakse maja kasuks siis, kui perre on sündinud lapsed ja korteris elamine kitsaks läinud. Või kui on korteris elamisest lihtsalt kopp ees.

Majas elamine sobib neile, kelle jaoks on okei võtta endale juurde üks suuremat sorti püsikohustus, milleks on maja eest hoolitsemine. Maja peab talvel olema soe ja selle kohustuse suurus sõltub otseselt kütteliigi valikust. Kõige rohkem seob sind maja külge ahiküte — talvisel ajal peab ikka kogu aeg kütma, et maja püsiks soe, eriti veel, kui tegu on vanema majaga ning torude külmumisoht kimbutab.

Maja vajab pidevat hoolt niisamagi — sellist aega naljalt ei tulegi, kui kõik valmis ja miski ei vaja putitamist. Lisaks sellele saab maja küllalt intensiivset koormust näha aasta ringi ja mida kasutatakse, see ka kulub. Kevadine ja sügisene katusehooldus, maja fassaadi ja välistreppide korrashoid on majaomanikuna sinu vältimatu ülesanne, seevastu kortermajas elades pole see otseselt sinu töö.

Majaomanikuna saad oma kodu ka rohkem oma maitse järgi kujundada ja ümber ehitada. Korteris olles pole see nii kergesti teostatav. Mõni asi peab olema korteris nii, nagu see sai algselt ehitatud ja sul pole siin midagi kobiseda. Majas saad oma soove mõnusamalt teostada. Ka õuepidusid on aias mõnus korraldada, grillimisega samuti probleeme pole.

Pidevat hoolt vajab ka aed. Muru niitmine, peenarde korrashoid, sügisel lehtede riisumine ja talvel majaesise tee lumest puhtana hoidmine on möödapääsmatud majaomaniku tööd. Kui sulle meeldivad need lisategevused ja sa tunned neist ainult rõõmu ega astu aeda sügava ohkega, et jälle hein põlvini või hanged taevani, siis on maja sulle õige valik.

Kui sul on lemmikloomad, on majas elamine neilegi mõnusam — rohkem ruumi, rohkem vabadust sul endalgi, sa ei pea iga natukese aja tagant koeraga jalutama minema, vaid saad tal aias oma toimetused lasta ära teha.

Maja omamine tagab suurema privaatsuse ja oled rohkem oma tegemiste peremees. Muidugi, ka majaomanikul on naabrid ja vahel tüütud nemadki, ent otseselt pole sul tarvis muretseda selle pärast, et mõni valjem pidu või ehitamine naabreid sedavõrd häiriks kui korteris elades. Kui ikka tuleb tahtmine oma aias porgandpaljalt ringi lipata, siis teed seda suurema rahuga. Korteri rõdule päris paljalt üldiselt ei roni — pärast räägitakse sinust oma ja vastasmajas igasugu pikantseid lugusid.

Kokkuvõtteks üks soovitus

Otsus ühe või teise kasuks on elu muutev nagunii, mõtle siin pigem sellele, milline sa loomult oled ja mida hindad. Kui üldistada, siis on eestlane loomult individualist, armastades vaikust, ent vahel ka lärmi, mida ta tahab pigem ise lüüa, kui teistele lubada. Me armastame ise otsustamist ja kui laiskus peal, siis meeldib meil mõnuga lasta teistel teha. Naabreid me nagunii ei armasta. Laias laastus võib öelda, et korter annab rohkem vaba aega muudeks tegevusteks, maja jälle rohkem iseotsustamise ja -tegemise vabadust ning privaatsust.

LOE LISAKS: