Gruusia NSV eksisteeris 1936. aastast 1991. aastani ja selle aja vältel ehitati suur osa ideoloogilisi kujusid ja püstitati erinevaid ausambaid. Peale Teist maailmasõda oli NL-is valdavaks sotsialistlik realism ehk leninistlik-stalinistlik kunstivool, mis käsitles proletariaadi juhtimisel toimuvat võidukat klassivõitlust. Muu hulgas kujutati punaarmee sõdureid, viisnurki, rusikaid ja palju muud. 1970.-1980. aastateks rajas sotsrealism teed uuele kunstivoolule, milleks sai modernism.

Kuidas suhtutakse sellesse kultuuripärandisse aga nüüdisaegses Gruusias? Üldiselt lähevad inimeste arvamused lahku. Pealinnas Thbilisis võivad turistid külastada Okupatsioonimuuseumit, mis on pühendatud 70 aasta vältel toimunud poliitilistele repressioonidele. Kui liikuda pealinnast aga 80 kilomeetrit eemale, võib turist aga avastada, et Jossif Stalini muuseum Goris on muutunud väga vähe võrreldes ajaga, mil see 1950. aastatel avati. See näeb siiamaani välja nagu püha tempel suurele juhile.

Suhtumine nõukaaegsetesse monumentidesse sõltub linnast

See, kuidas kujudesse suhtutakse, sõltub suuresti linnast. Näiteks Gudauri linnas on renoveerimisel monument, mis sümboliseerib Irakli II ja Katariina II vahel sõlmitud Georgijevski lepingut, mis peaks tähistama Vene ja Gruusia sõprust. Kaevanduslinnas Tšiathuras on samuti näiteks kortermajade lähistel suursugune ausammas, mille peale ei tehta teist nägugi.

Thbilisis on lood aga teised. Turism on aastatega meeletult kasvanud ja kuigi sinna ehitatakse järjest uusi hooneid ning linna on kõvasti investeerinud ka Hiina, siis on hakatud järjest rohkem renoveerima juugendlikke hooneid, mille ehitusaeg jääb 20. sajandi algusesse enne nõukogude aega.

Alates 2011. aastast on hakatud järjest rohkem eemaldama Gruusia NSV ajal püstitatud kujusid. Kujusid ja monumente lammutati ka enne seda. Näiteks 2005. aastal lammutati Thavisuphlebis moedanil ehk Vabaduse väljakul olnud võlvidega ausammas, mida kutsuti Andropovi kõrvadeks.

Mõned NL-i ajal ehitatud kujud pole aga poliitilise taustaga ja on seetõttu edukalt püsima jäänud. Näiteks Püha Ninole ehitatud kuju ja nii-öelda Gruusia Stonehenge. Mõlema kuju autor on Zurab Tsereteli, kes on Gruusia päritolu Venemaa skulptor ja alates 1997. aastast Venemaa Kunstide Akadeemia president.

Lisaks asub Gruusias veel kuju nimega Kharthlis Deda ehk Kharthli ema. See on mälestusmärk Thbilisis ja see püstitati Sololaki künka tippu 1958. aastal tähistamaks Thbilisi linna asutamise 1500. aastapäeva.

Kharthlis Deda

Praegu lastakse Thbilisis aga kõikidel Nõukogude Liidu ajal sinna püstitatud ausammastel laguneda.

Allikas: edition.cnn.com

LOE LISAKS:

Jaga
Kommentaarid