Projekt kannab ingliskeelset nime “Warm Wall” ehk “Soe sein”. Disainer mõtles selle välja, sest leidis, et avalikes tualettruumides pole mingeid võimalusi leida leevendust päevade ajal tekkivatele valudele.

Soe sein on kaetud portselanist plaatidega ja selle sees on põrandaküttega sarnane süsteem. Prototüüp ongi väga sarnane põrandasoojendusega põrandaga, aga tegemist on lihtsalt seinaga.

Sellega aga asi ei piirdu, sest seinal on spetsiaalsed kurvid, kuhu naised saavad oma alaselja või kõhu mugavalt toetada. Tänu kurvidele liibuvad valutavad kohad väga tihedalt sooja seina vastu ja see aitab leevendada valusid.

San Franciscos töötav disainer Lauren Lee lõpetas hiljuti magistriõppe tööstusdisaini alal Pratt Institute’i nime kandvas kõrgharidust pakkuvas asutuses. Lee loodab, et tema välja mõeldud sein aitab ühiskonnas purustada erinevaid tabusid, mis on tekkinud seoses menstruatsiooniga. Seina üks mõte anda edasi sõnum, et see aeg kuust on täiesti normaalne elu osa. Avalik arvamus ja sildistamine jätnud menstruatsioonist mulje, nagu seda peaks häbenema ja varjama. See ajendaski naist mõtlema sellisele seinale. Lee leiutis tahab olla aga üldist suhtumist muutev. Tegu ei ole tarbimisühiskonnale mõeldud tootega, mida inimesed saaksid osta. Tegemist on magistriprojektiga, mis tegeleb emotsionaalse ja füüsilise ebamugavustundega, kuid mitte hügieeniga.

Lee toob esile ka selle, et viimasel sajandil on menstruatsioon ja selle varjamine kuulunud kokku nagu sukk ja saabas. Mida paremini oskad seda aega kuust teiste eest varjata, seda osavam oled. Otseselt rääkida sellest aga keegi ei soovi.

Disainer lisab, et sooja seina ideele andis tõuke ka tähelepanek, kuidas naised kasutavad tualettruumi kõiksugusteks toiminguteks: meigi värskendamiseks, riiete vahetamiseks, hädaldamiseks, nõu küsimiseks, vaikseks hetkeks ja omavaheliseks jutuajamiseks. Samas vahetavad naised tualettruumis omavahel ka hügieenitarbeid. Lee mõtleski, et miks ei võiks seal olla siis juba selline sein, et kui naine tunneb, et kõht valutab krampidest, siis ta saab minna tualettruumi ja toetada end vastu sooja seina.

Soojast seinast krampide vastu abi otsides saavad naised ka teineteistega samal ajal juttu ajada ja sobitavad võib-olla ka uusi tutvusi, arvab disainer. Ta lisab, et nii töötab sein korraga nii füüsilist kui ka emotsionaalset leevendust pakkuva kohana. Lee arust võiksid sellised seinad saada sama tavaliseks nagu WC-paberi olemasolu.

Kuidas sein aga valmistati? Et kurvid oleksid õiged ja mugavad, siis valmistas Lee papi ja 3D-printeri abil erinevaid kujundeid, millel oli siin-seal kumerus. Nii selgitati välja kumerused ja kujud, mis sobivad paljude inimeste kehakujudega. Lee jälgis ka seda, kuidas naised end vastu seina toetavad, kui nad räägivad lihtsalt omavahel juttu.

Allikas: dezeen.com

LOE KA: