1. Niiske kelder. Ebameeldiv kopituslõhn viitab enamasti liigniiskusele, millest on hallitus kerge tekkima, juhul, kui seda juba tekkinud ei ole. Hallitus on aga teatavasti kodu suurim vaenlane. Probleemne kelder vajab kiiret reageerimist — mõistlik on üle vaadata katuse- ja veerennid ja teha kindlaks, kas vesi ikka koguneb majast eemale, mitte keldrisse. Samuti tasub üle vaadata veetorud ja veenduda, et midagi kuskil ei leki.

2. Pehkinud terrassilauad. Kui tegemist on vanade laudadega ja kui terrass ei ole päikesepoolne, siis võib juhtuda, et mõned terrassilauad hakkavad ajapikku pehkima või mädanema. Kui olukord pole eriti hull, on mõistlik välja vahetada ainult kahjustunud terrassilauad. Kui kasutuskõlbmatud on aga suurem osa laudadest ja terrass on vana,vajavad asendamist kõik lauad.

3. Lahti tulnud silikoonvuugid. Kui siseruumides on mõni silikoonvuuk siit-sealt lahti, juhtub see tavaliselt kas vanni, plaatide või kraanide ümbert, teisisõnu kohtades, mis peaks takistama veel ja niiskusel sattuma sinna, kuhu ta sattuda ei tohiks. Õues on silikoonvuugid uste, akende ja muude väljaulatuvate osade ümber. Lisaks räpakale välisilmele on lahtised tihendid ohtlikud, sest nii pääseb majja vesi ja niiskus, mis loob hea pinnase hallituse tekkeks. Silikoonvuukimine ei ole kallis töö ega nõua mingeid erioskuseid, seega ei tasu probleemset kohta tähelepanuta jätta. Esmalt kraabi kulunud vuuk ära, seejärel pese koht harja ja lakibensiiniga puhtaks ning hiljem tee uus silikoonvuuk. Visuaalselt ilusa silikoonvuugi tegemise õpetust saad vaadata SIIT.

4. Veerennid on umbes. Ajapikku koguneb veerennidesse lehti ja muud prahti. Kui õues peaks sadama paduvihma, siis ei pääse vesi rennides liikuma ja see valgub üle ääre. Nii jsatub suurem os veest sinna, kuhu me vett ei soovi. Kui õues on külmad ilmad ja vesi jäätub, muutub maja ümbrus ohtlikult libedaks. Soojade ilmade puhul võib üleliigne vesi lekkida aga keldrisse või tekitada muid fassaadikahjustusi. Niisiis on mõistlik aastas üks-kaks korda veerennid sodist ära puhastada.

5. Kraan tilgub või tualettpotis jääb vesi jooksma. Kui surud kraanikausi kraani aina kõvemini kinni või taod segistit, siis see ei lahenda see tilkuva kraani probleemi. Mida kauem lased probleemil olla, seda suuremaid veearveid pead maksma, sest esiteks kulub kogu aeg vett ja teiseks muutub aja jooksul probleem suuremaks. Mõistlik on kutsuda meistrimees, kes kraani korda teeb. Sarnaselt tilkuvale kraanile suurendab ka loputuskastist katkematult voolav vesi veearveid ja tekitab häirivat heli. Sageli ei olegi probleemi lahendamiseks vaja osta uut potti või teostada kulukaid santehnilisi töid. Tihti piisab vaid mõne logiseva osa kokkupanemisest või veenupu väljavahetamisest.

LOE LISAKS: