Elektriline muruniiduk

Selliseid masinaid on kahte tüüpi: juhtmega ja selline, mis saab oma voolu pealepandavast akust, mida peab laadima. Elektriline niiduk sobib, siis, kui niitmist on vähe (niidetav ala ei ole suurem kui 1500 m2) ja muru ei ole väga pikk, sest sellisel niidukil on tavaliselt mõnevõrra nõrgem mootor. Kui peamiseks niitjaks peres on näiteks naisterahvas ja vahel ka lapsed, siis sobib neile kõige paremini akuga niiduk, sest selle käimapanemine on äärmiselt lihtne — ei mingit juhtmega mässamist ega enda sõlme tõmbamist!

Juhtmega niidukile peaks varuma ka piisavalt pika pikendusjuhtme, millega saaks kogu muruplatsile ringi peale teha. Niites tuleb olla ettevaatlik, et kogemata üle pikendusjuhtme ei sõidaks. Akuniidukiga peab jällegi silmas pidama, et aku tööaeg on piiratud ning täislaadimiseks kulub tavaliselt tunduvalt rohkem aega kui tühjenemiseks. Selleks puhuks oleks mõistlik soetada veel üks aku — samal ajal, kui niidad, siis teine aku laeb, nii nagu tehakse väiksemate akutööriistade ja -trellidega.

Plussid
- vaiksem
- kergem
- lihtsam käivitus
- puhtam
- väiksed ülalpidamiskulud
- lihtne hooldada
- keskkonnasäästlik

Miinused
- väiksem jõudlus
- väiksem niiduala
- juhe segab niitmist
- aku tööaeg on piiratud
- lisaaku on kallis

Bensiinimootoriga niiduk

Bensiinimootoriga niiduk on siiamaani aiaomanike lemmikniiduk, sobides igat tüüpi ja suuruses aedadesse. Temaga on hea manööverdada ka põõsaste ja peenarde ümber ning tegu on seetõttu masinaga, millega saab töö kiirelt valmis. Kui aga niitjaks on vahel ka naine või lapsed, siis võib neil vaja minna abi masina käimasaamisel, kuna käsistarterist tõmbamine ei pruugi igaühe jaoks jõukohane olla. Mõnda häirib selle niiduki müra, eriti veel siis, kui elad tiheasustusega alal, kus suviti kõik korraga nädavahetusel niitma kukuvad.

Plussid
- vastupidav
- mugav
- kiire töövahend
- ei pea muretsema juhtme ega aku pärast
- lihtne tankida

Miinused
- raske
- mürarikas
- vajab regulaarset hooldust ja seetõttu kallim ülal pidada: bensiin, õli, süüteküünlad, filtrid
- suuremal platsil vajab lisatankimist
- kallim
- raske käivitada
- haiseb ega ole keskkonnasõbralik

Meie kliimas peab suviti muru niitma vähemalt kord nädalas. Et see aga ei kujuneks tüütuks ja füüsiliselt raskeks lisakohustuseks ja oleks fun kõigile, kes majapidamises peavad muru niitma, siis mõtle eelkõige selle peale ja nii oma valik teegi.

LOE KA: