Urbanistlik aed

Üks suur trend on jätkuvalt n-ö “urbanstiil”, mis tähendab linnakeskkonda sobitatud aeda. Järjest rohkem mõeldakse välja uusi lahendusi ning igal rõdul ja terrassil saab midagi kasvatada — olgu selleks siis söödavad taimed või silmailu pakkuvad lilled. Ilu tulebki eeskätt esile just aiavaasides, pottides ning kastides.

Üldisem trend on ka see, et tarbeaiad ja iluaiad liiguvad kokku. Ilmselt on põhjus selles, et inimestel on ruumi vähem ja see on efektiivsem lahendus.

Hekid ja piirded

Järjest enam tegutsevad naabrid ja korteriühistud koos, rajades ühiselt terviklikke haljastusi ja hekke ning muutes mänguväljakute ümbrused ja sissesõiduteed hubasemaks. Ka privaatses aias kuluvad hekid ära — nende abil saad liigendada aeda erinevateks osadeks või varjuda naabrite pilkude eest.

Vertikaalaiad

Samuti on muutumas üha populaarsemaks vertikaalaedade rajamine. Ajalooliselt on neid rajatud praktilistel põhjustel. Kui asulaid on kimbutanud ruumipuudus, siis on põllumaa leidlikult horisontaalselt pinnalt vertikaalsele üle viidud.


Vertikaalaiandus sobib ideaalselt inimestele, kes on harjunud elama linnakeskkonnas, aga sooviks oma rõdule või terrassile pisut enam taimset elu. Tutvustame teile mõningaid uuema aja lahendusi, kuidas urbaniseerunud keskkonnas edukalt aianduse tegeleda.

Õierikkad püsililled

Püsililledest on enim populaarsed õierikkad, ilusad ja värsked taimed, samuti efektsed kõrrelised. Istutuskaste üksteise kõrvale sobitades ja nendesse kõrgekasvulisi kõrrelisi istutades, saab meeldiva tuules voogava piirde. Efektsed on ka suured betoonist lillepotid, mis sobivad modernsesse aeda kui valatult.

Trendivärvid roosa ja roheline

Kodusisustuse valdkonnas on selle aasta trend kindlasti roosa ja rohelise värvi kombineerimine. Näiteks roheline taim ja roosa pott. Roosa ja roheline on selle hooaja värvid.

Öko-elustiil

Trendikas on ka kõik, mis seondub mahepõllundusega. Väetistest ja muldadest eelistavad inimesed üha enam ökoloogilisi tooteid.

Allikas: Jane Pärnalaas, Hansaplant.ee

LOE LISAKS: