Kaardista vajadused ja soovid

Jõua selgusele, kas vannitoas peaks olema dušš, vann või mõlemad. Merje Sumberg soovitab lähtuda funktsionaalsusest ja küsida endalt, kes ja kui palju ning mida peab saama vannitoas teha. Kas soovid pesumasina samuti vannituppa panna? Eelarvet plaani alati varuga ja kalkuleeri hoolikalt. „Leidub odavaid tootjaid, kelle toodang ei püsi kaua kena või kimbutavad muud mured ning sel juhul tuleb hakata mõne aja pärast uuesti remontima,” teab Merje. Hilisem probleemide lahendamine jääb ära, kui panustada remonti või uue loomisse rohkem aega ja võimalusel raha. Merje soovitab plaadivalikul mõelda ajatumale taotlusele. Trendidega üle võlli minnes juhtub sageli, et mõne aja pärast on toimunud 180-kraadine pööre. Vanni ostmisel süvene materjali ja selle hooldamisse. Igasuguste peente lisandite hilisem puhtana hoidmine võib kujuneda peavaluks.

Kui kõnetab minimalism – uuri näiteks Zucchetti tehase pakutavat sarja „Closer”.

Kui palju korraliku tulemuse jaoks aega varuda?

Merje sõnul hakkab osa kliente paar aastat enne eeltööd tegema, sest maja ehitus võibki nii kaua aega võtta. Hea toote saamiseks soovitab ta selle kolm-neli kuud enne ära tellida. Paljud firmad ei tooda asju lattu seisma — tellimus täidetakse järjekorra alusel. „Mida parem on tehniline eeltöö — mõõdud, plaatimine, torustikusüsteem, valgustuse asukoht –, seda parema ja töökindlama tulemuse saate,” annab ta õpetuse. Kodukujundaja soovid pole alati kivisse raiutud, seega soovitab Merje võtta aega järelemõtlemiseks.

Mida ise teha, mille puhul professionaale kasutada?

Ingrid Saksa arvamuse põhjal on märgruumid piisavalt tehnilised alad. Ta ei soovitaks ehitustöid ise teha, kui just pole tegu spetsialistiga. Sisearhitekti kujul on tegemist asjatundjaga, kuid kui tema teeneid kasutada ei soovi, saab hakkama ka oma jõududega. Tooteid ostes saab tehnilist infot ka müügisalongist. Tüüpvigadena näeb Ingrid visualiseerimisvõime puudumist: „Ruumi plaanitakse selle jaoks kas liialt suuri või väikeseid asju ning koguseliselt liiga palju.” Lahendusena pakub Ingrid proportsioonide läbijoonistamist paberil või renoveerimisel toodete reaalmõõtude mahamärkimist ruumis.

Maitsekas ja mahe! Ingrid toob uudisena välja musta siidise viimistluse (<em>soft touch</em>) sarjal „Closer”.

Uut kodu ehitades soovitaks Ingrid sanitaartehnika valikuga võimalikult vara tegeleda. Tegu on ehituslikult kallite ruumidega ja seda kulu on hea ette teada. Lisaks annab aegsasti tegutsemine valikuvabaduse: kas seinasisese raamiga pott või kompaktne loputuskastiga lahendus, kas segistid seinasisesed või -pealsed? Vannitoa kujul on tegemist kapitaalse ehitusega, mille paari aasta pärast muutmine kujuneb keeruliseks ja kulukaks. Nagu terves kodus, nii tasub ka siin aega võtta, et ruum saaks mugav, funktsionaalne ja silmale ilus.

Allikas: moodnekodu.ee

LOE LISAKS: