1. Iga värvimistöö õnnestumiseks ning püsimiseks on kõige olulisem ettevalmistus. Värvi püsivuse ning värvitava eseme hea väljanägemise saavutamiseks ei ole olemas mööblitükki, mis ei vajaks eelnevalt ettevalmistust. Ka eelneva viimistuseta värvi alla minev mööbel vajab eeltööd. Kui toole ja taburette ei ole alati vaja juppideks lammutada, siis suuremate mõõtmetega mööbli puhul võiks seda kaaluda. Vähemalt niipaljugi, et eemaldada riiulid, uksed, uksenupud, peeglid vms suuremad detailid. Värvitud uksehinged ei tööta nii hästi, kui värvimata ja eelnevalt eemaldatud.

2. Ükskõik millise värvimisprojekti oluline osa on värvitava pinna pesu. Kerge mustuse pesemiseks võib selleks vabalt kasutada kõige lihtsamat Fairy nõudepesuainet või õlivaba üldpuhastusvahendit. Tava majapidamises leiduva puhastusvahendi puhul on oluline, et selles ei oleks abistava puhastusainena sees õlisid. Suurema mustuse eemaldamiseks sobib hästi ehituspoes müüdav Vivacolor Special Clean, selle aine jaoks on vaja kaitsta käsi ja silmi, sest tegemist on tugeva leelisega, mida on kindlasti vaja ka eelnevalt lahjendada. Uue tegijana turul on saadaval keskonna- ja inimsõbralikumad puhatusained Eco Solutionsilt. Peale puhastusainega töötlemist, tuleb see kindlasti puhta veega maha pesta, seebile värv külge ei hakka. Pesemata pinna lihvimisel tekib hõõrdumisel soojus, mis aitab mustusel paremini pinna sisse imbuda ning nendesse kohtadesse ei pruugi värv hiljem nakkuda.

3. Värvi nakkumiseks on vaja pind liivapaberiga kergelt karestada, see loob mööbliesemel olevale pinnale nö hambad, mille abil värv kinnitub pinnale. Eelnevalt lakitud või värvitud pinda ei pea puiduni või aluspinnani enamuse saadaolevate isetegijatele mõeldud värvide puhul maha lihvima, piisab kergest karestamisest. Sellise töö jaoks on parim keskmise karedusega liivapaber vahemikus 180-240. Liivapaberi tolm on vaja peale lihvimist samuti niiske lapiga maha pesta.

4. Kasuta maalriteipi nendel kohtadel, kuhu värvi ei sobi. Paljudest kohtadest ei ole võimalik enam värvi maha kraapida, kui see on kuivanud. Teip eemalda võimalikult kiiresti peale värvitööd. Kallima otsa teip on tihti kvaliteetsem ja väärt investeeringut.

5. Keerulisi pindu, nagu seda on polüesterlakk, laminaat, melamiin, mistahes plastik või metall, on vaja eelnevalt töödelda värvinakkuvust parandava krundiga. Siin töös on kasutatud põhiliselt Fusion Mineral Paint tooteid ja nakkuvuse parandajaks on Ultra Grip. Aga selleks sobib hästi ka ehituspoe kruntvärv.

6. Nüüd oled valmis töö maiuspalaks. Värvimine on ettevalmistuse osa magustoit, aga hea ettevalmistus säästab hiljem suurest pettumusest, kui pikalt vaeva nähtud tööl värv maha kooruma hakkab. Lumivalges värvis on vähe pigmenti, selle pärast soovitatakse kasutada pigem kergelt toonitud valget. Kui siiski on soov kasutada heledaimat valget, siis tuleb väga teist värvi pind värvida enne hallikat tooni meediumvärviga, selleks sobib hästi lõppvärviga sama tootja hallikam toon. Helehall summutab hästi muud toonid ja lõpptulemusena võib piisada 2-3 kihist lumivalgest 5-6 kihi asemel. Kõiki värve tuleks enne värvima asumist segada, värviosakesed vajuvad tihti põhja, segades on värv ühtlasema katvusega.

7. Rulliga värvimisel on värvitud pind ühtlasem, aga õhem — värvikihte tuleb pigem rohkem. Pintsliga värvides on värvikiht paksem ja värvikihte kulub vähem, siiski võivad tekkida pintslijäljed.

Tööstusliku efekti saavutamiseks võib kasutada ka suruõhul töötavat värvipritsi, sellisel juhul tuleb arvestada suurema värvikuluga. Viimase puhul tuleb kindlasti uurida, kas tootja soovitab valitud värvi pritsis kasutada. Värvitud töö puhul võiks enne kokkupanekut vähemalt ööpäeva oodata, enne kui seda uuesti kokku hakata panema. Veepõhised värvid vajavad lõplikuks kuivamiseks ligi 3 nädalat. Sellel ajal tasub värvitud mööblit ettevaatlikult kasutada ja puhastada.

Näidiskapile sai papist tagaseinale kaunistuseks tapeet ning kapinupud on lihvitud ja üle värvitud originaalid. Väike pingutus, aga lõpptulemus on seda igati väärt.

  • Rohkem ideid mööbli värvimiseks leiad MTÜ Eesti Redisaini Facebooki lehelt või kodulehelt.

LOE LISAKS:

TEE ISE | Kuidas värvida laminaadist köögimööblit?

Viis head nippi, kuidas kodule ühe päevaga värskem ilme anda

TEE ISE │ Kolm lihtsat ja kavalat viisi, kuidas mööblile uus välimus anda