„Proportsioonid mängivad olulist rolli,” alustab Stuudio Solo sisekujundaja Riin Kari. Väikeses ruumis olgu ka sisustustooted vastavas mõõdus. Vanni ei pea tingimata välistama, aga praktilisuse otsijaile soovitaks ta dušinurka. Ruumi avaradmiseks peab Riin paremaks kasutada heledaid toone ja peegelpindu. Sisekujundaja Monika Kaska sõnutsi võivad vanniusku inimesed proovida teiste ruumide arvel pinda näpistada. Enim loevad pere ühised otsused. Riin ja Monika jagavad arvamust, et eraldiseisvad vannituba ja tualett on suurema pere ning pinna puhul mugavamad. Kui ruumiga on kitsas ja rahvast vähem, on tark tegu need ühendada.

Põrand vabaks! Nii on koristamine lihtsam. Duo Disaini loodud korter Nõmmel.

Arvesta ruumi kujuga

Piklikus vannitoas paigutaks Duo Disaini sisekujundaja Krislyn Kokk asjad suuruse järjekorras ühte seina: valamukapp, seejärel pott, lõpuks dušš või vann. Säilita õhuruumi ja hoidu asjade üleküllusest. Ruumikoja sisekujundaja Victoria Rüütel paneb südamele, et jälgida tuleks vee- ja elektriühenduste mõistlikku vahemaad. Valgustid valida märgruumidele sobivad. Justkui ühest suust peavad mõlemad vajalikuks tagada, et uksed-sahtlid avaneksid vabalt. Ka iseenda kuivatamiseks ja mugavaks liigutamiseks säiligu piisav ruum.

Väiksesse vannituppa liigne "müra" õnneks ei mahu. Sisearhitekt Viktoria Bankov.

Hõlpsasti koristatav vannituba on koduomaniku õnnistus

Victoria pöörab plaatide valikul tähelepanu pinna karedusele — osa on mustusele veidi vastuvõtlikumad: „On vana tõde, et must ja valge on pretensioonikad.” Kui koristuskord jäi vahele, halastavad beežid-hallid toonid või kirjumustrilised looduskivi imitatsiooniga plaadid. Läikeastete puhul tea, et kuigi poleeritud plaati on kergem puhastada, püüavad kuivanud veepritsmed selle pealt paremini pilku. Victoria ja Krislyn soovitavad suuremõõdulisi plaate, millel on vähem vuuke. Tööpindadest on kindlaimad kivipinnad, seejärel kõrgsurvelaminaat. Krislyn toob välja ühe eripära — suur rauasisaldus annab plaatidele oranžika tooni. Lihtsa trapi asemel kasutaks ta seina ääres olevat renni — kalle tuleb ühel suunal, vesi jookseb seina äärde, nii saad kasutada suuremat plaati.

Viktoria Bankov julgustab: „Isegi ruuminappuse korral võib andekalt planeerida ja leida kõigele oma koha.”

Seinapealne pott, valamukapp ja segisti kergendavad samuti koristamist. Poti valikul tutvu sisemise servata mudelitega (ingl rimless toilet). Nii on lihtsam puhtust ja värskust hoida. Säilita asju suletud paikades, nii ei pääse tolm ja niiskus ligi. Kaalu eritellimusmööbli varianti. Spetsiaalselt kliendi mõõtude järgi valminud toode on tänuväärne. Avasta enda jaoks väike, aga tubli peegelkapp — juba 15 cm sügavusest on märkimisväärne kasu. See võib endas peita tõelist luksust: USB-pesasid, uduvastast klaasisoojendust, integreeritud valgustust.

Monika Kaska kuldne soovitus: „Vannituba ja tualett võiksid olla rohkem elutoa nägu: pane julgelt pilt seina, vaip põrandale ja leia taimedele koht.”

Mis saab pesupesemisest?

Pesumasinaid kohtab ka köökides, kuid sisekujundaja Viktoria Bankov paigutaks selle võimalusel siiski vannituppa. Eelista kompaktsemat, kuna selle väiksemad välismõõtmed annavad paigutamisel tubli edumaa. Ka targasti valitud pesukorv võib saada vannitoa pärliks. Mõtle juba projekteerimise käigus, kuidas pesu kuivatama hakkad. Kui pole rõdu ega aeda ning puudub pesukuivati võimalus, jääb ainsaks variandiks klassikaline rest. Õnneks ei võta see kokkupandult palju ruumi.

Tasub olla kannatlik ja leppida, et planeerimine võtab kauem aega — õnnestunud tulemus on see, mis loeb.

LOE LISAKS: