Sobiv asukoht tiigile

Paiga valikul tuleb jälgida, et veekogu ei jääks otseselt puude alla — langevad lehed ja oksarisu põhjustavad vee kiiret roiskumist. Veetaimedele on vaja vähemalt kuus tundi päevavalgust päeva jooksul. Samas tekib veekogudes, mille kaldal on vett varjutavaid taimi, vähem vetikaid. Ka kalad hävitavad vetikate algmeid.

Samuti ei tasu veekogu planeerida tänava äärde eesaeda. Müra, heitgaaside ning teetolmu tõttu ei viibita seal nagunii ning planeeritud veesilm kaotab oma mõtte. Hästi sobib veesilm terrassi või kaminaga puhkekoha lähedale. Tiigi rajamisel tuleks mõelda ka veekoguni viiva jalgtee peale — iseenda ja uudishimulike külaliste ürgse instinkti rahuldamiseks, mis sunnib meid alateadlikult vett katsuma.

Atraktiivseks teeb veesilma ka seda ümbritsev taimestik. Loodusliku kujundusega aias saab veekogu ümber rajada vett või vee lähedust armastavatest liikidest põneva taimemustri. Nendega on võimalik haljastada isegi tiikide kallakuid ja seinu, kasutades selleks ette nähtud taskutega geotekstiili. Mõne aastaga kasvavad taimed suureks ning sulavad tiigi ja ümbritsevaga ühte. Koos vee ja kividega moodustavad nad toreda koosluse, mida vaadates läheb kiiresti meelest, et tegu pole loodusliku tiigiga.

Tiigivett aitab purskkaev

Seisva veega tiigis kipub vesi aja jooksul mustaks minema ja vetikaid täis kasvama. Selle vältimiseks oleks sobilik paigutada tiiki väike purskkaev. Pumba valikul tuleks lähtuda sellest, et väiksema tiigi puhul peaks kogu tiigis olev vesi läbi pumba käima kahe tunni jooksul. Suurematel tiikidel võib see aeg isegi pikem olla. Kirkama vee saamiseks on hea panna tiiki pumbale lisaks veefilter. Õhtuhämaruses annab unustamatu elamuse tiigi põhjas olev valgusti.

Kui soovid rajada purskkaevu, siis tuleks vältida tuulist asukohta. Tänapäevased purskkaevud töötavad enamasti vee ringvoolu põhimõttel, seega tuleb valida koht, kus on võimalik tagada juurdepääs elektrivarustusele.

Kui majas on lapsed

Vesi meelitab lapsi ja seepärast mõtle hoolega läbi, kas tiigi rajamine on üldse mõistlik ja turvaline. Lastega peredel oleks otstarbekam valida väike ja madal veesilm, mis on kas väike vana pada, või ka lihtsalt astmeline madal trepistik, kus vesi tasakesi voolab — kui laps sellistesse veesilmadesse ka libiseb, siis ei ole tema elu vähemasti ohus.

Tiigi rajamise etapid

1. Basseini põhi peaks olema horisontaalne. Planeeri auk erinevate tasapindadega, millest suurima sügavus jääb 60—90 cm vahele. Terrassiastmeid taimedele võib planeerida 10—20 cm ja 30—50 cm kõrgustele.

2. Kui planeeritav tiik on väiksem, siis saab selleks vajamineva augu kaevata ka labidaga. Pärast augu valmiskaevamist jälgi basseiniääre ühtlast tasapinda, mida võib rihtida pika puust latiga.

3. Enne kile paigaldamist vooderda basseiniaugu põhi ja küljed liivaga. See on oluline selleks, et teravad kivid ei lõhuks vee survel kilet. Auku võib paigutada ka sobiva kujuga plastist nõu.

4. Enne basseiniaugu täitmist veega tuleb kilet vormida, et see võtaks oma õige kuju. Täida basseini põhi veega ja mine ettevaatlikult jalgadega basseini, vajutades niimoodi põhja õigesse vormi. Pärast seda vormi ka terrassiastmeid, misjärel veendud oma arvestuste õigsuses — sedasi saad aru, kas kilet jagub piisavalt ka augu servadele, kuhu peab jääma vähemalt 15 cm ülekatteks. Väljaspool basseini asuvatesse kile servadesse tee sisselõiked, et suuremad pinged kaoksid ja kile võtaks oma õige kuju.

5. Pärast basseini täitmist veega fikseeri kile augu äärtel, ladudes sinna sobiva suurusega kive. Kõik ülejäävad kileribad rohkem kui 15 cm on soovitav ära lõigata.

6. Nüüd on aeg alustada ümbruse kaunistamisega ja puhastamisega ning kujundada tiigi ümbrus vastavalt oma maitsele.

Allikas: hortes.ee

LOE LISAKS: