Kui remonti vajab niiske ruumi plaatkate, siis võib juhtuda, et kohendada on vaja ka plaatimisalust, sest niiskes ruumis on oluline niiskustõkke terviklikkus. Kui alus on liikunud, võib kergesti olla rikutud ka niiskustõke. Aluspinna olukorra saab kindlaks teha, kui teatud hulk väikeplaate eemaldada. Aluspinna liikumisest annab tunnistust ka see, kui piki liikumispragu on purunenud mitmed väikeplaadid. Alust saab remontida kohati või halvemal juhul tuleb see uuendada kogu kahjustunud alal.

Vigastatud väikeplaat

Vigastatud väikeplaat tuleb igal juhul välja vahetada. Kui on omal alles mõni sama katte terve plaat, siis saab seda kasutada. Ja kui on õnne, siis saad ka poest samasuguse osta. Kui aga mitte, siis võid olla loominguline ning leida samas mõõdus, ent täiesti teistsuguse ning tekitada ruumi sedasi huvitav aktsent. Ja võib ka juhtuda, et mõne plaadi remondivajadus viibki mõttele plaatkatet muuta erinevaid plaate kasutades. Siin on võimalusi palju.

Vana väikeplaadi saab kätte katki lüües. Kõigepealt eraldatakse vahetatav plaat kõrvalolevatest, kaapides sobiva töövahendiga ettevaatlikult ära plaati ümbritseva vuugimördi. Plaat puruneb tavaliselt järsu haamrilöögiga. Meisli ja haamriga eemaldatakse ettevaatlikult plaadi jäänused.

Aluspinnalt eemaldatakse vana kinnitusmörti ainult nii palju, kui on vaja uuele kinnitusvahendile ruumi tegemiseks. Seejuures tuleb lammutamisel jälgida, et uus plaat koos kinnitusmaterjaliga jääks teiste plaatidega samale tasapinnale. Kui plaatkate on niiskes ruumis, tuleb tagada, et ei lõhutaks niiskustõket.

Asendusplaat kinnitatakse kohale kinnitusmördi või -liimiga ja plaadi toeks pannakse näiteks vuugipaksune kõvaplaadi riba. Pärast kinnitusmaterjali kuivamist vuugitakse plaat ümberringi. Vuugimörti tõmmatakse kummist lapitsaga mõlemat pidi põiki üle vuugi, lastakse taheneda ja ülejääk pestakse maha ning pind pühitakse kuiva lapiga. Endist tooni vuugi saamine ei ole kerge ja siin võib laitmatu tulemuse saavutamiseks olla vajalik tema iluremont kogu pinna vuukidele.

Vigastatud vuuk

Vuugitäide võib olla praguliseks kuivanud või värvitooni muutnud ja näiteks valge vuugitäide muudab aja jooksul tooni niikuinii. Vuugikohti saab remontida kahel moel: vana vuugitäidet täielikult eemaldades ja uue mördiga vuukides või vuuke kosmeetiliselt parandades.

Vana vuugitäidet on põhjust täielikult eemaldada vaid siis, kui täide on kohati pragunenud või murenenud. Eemaldamine on töörohke, nõuab kannatlikkust ja ettevaatlikkust. Selleks on vaja sobivat meislit, haamrit ja uuritsat.

Kui vana täide on eemaldatud, siis vuugitakse uuesti samal viisil, nagu uue plaatkatte puhul. Nüüd on ehk õige aeg ka vuugi värvitooni vahetada. Vuuki viimistletakse ümaraotsalise puutikuga üle tõmmates. Nii tiheneb vuugitäite pind ja see peab ajale paremini vastu.

Kui vuuk on muidu korras, ent selle värvitoon on muutunud, siis saab teha iluremonti. Selleks on võimalik osta toonimistooteid, aine kantakse vuugitud alale, lastakse imenduda ja viimistletakse pestes nagu algupärast vuuki. Kosmeetilistel ainetel on ka vuuki kaitsev toime. tuleb tähele panna, et niisketesse ja kuivadesse ruumidesse müüakse eri tüüpi toonimisaineid.

Allikas: käsiraamat "Plaatimistööd", Ehitame kirjastus

LOE LISAKS: