Betoonpinnad on selliste organismide tekkeks ja paljunemiseks väga hea koht, sest betoonpinnad on poorsed ja hoiavad endas niiskust. Ent betoonpindu määrib ka olmemustus — saaste, tolm ja pritsmed — ning seinajoonistused, mis seintele teinekord üleöö tekivad. Kui aga rääkida betoonpinna vastupidavusest, siis kõige rohkem kahju teevad siiski elusorganismid.

Pragude teke

Elusorganismid hoiavad endas palju niiskust ja enamasti on nende juured-alged jõudnud üpris sügavale betoonpinna sisse. See põhjustab betoonpindadesse mikropragude tekkimist. Kui õhutemperatuur langeb alla nulli, siis hakkab vesi neis organismides paisuma ja põhjustab ümbritsevas betoonpinnas külmalagunemist. Mikropraod lähevad aastate jooksul aina suuremaks, pind muutub esteetiliselt inetuks ning lüheneb raudbetoonikonstruktsiooni eluiga seoses raua roostetamisega. Kui pinnalagunemine on juba näha, siis on lihtsamate kosmeetiliste töövõtete aeg lootusetult möödas ja ette tuleb võtta juba renoveerimistöö.

Enne ja pärast betoonipuhastamist

Millega betooni kaitsta?

Betooni kaitsmiseks on olemas efektiivsed impregneerivad kaitseained, mis takistavad vee imbumist betoonpindadesse, jättes aga konstruktsiooni hingama. Et peale kaitsetöötlust ei hoia pinnad endas enam niiskust, siis ennetatakse ka mikro- ja makroorganismide teket pindadele, kuna puudub nende elutegevuseks vajalik toit — vesi. Samuti annab kaitsetöötlus kaitse grafitite, õlide ning soolade eest ning võimalik on ka pindmist betoonkihti keemiliselt kõvendada. Paraku ei ole kaitseainete kasutamine väga laialt levinud, kuid inimeste teadlikkus pindade kaitsetöötlustest ja nende eelistest on kasvamas.

Enne ja pärast betoonipuhastamist

Kuidas saab betoonpinnad puhtaks?

Betoonpindade puhastamisel kasutatakse kuumavee-kõrgsurvepesureid, erinevaid pesu- ja töötlusaineid. Kuumavee-kõrgsurvepesurid leotavad ning lahustavad pindadelt mustust efektiivsemalt ning annavad võimaluse kasutada puhastustöödel madalamat töösurvet ning väiksemat veevoolu hulka. Sellega ennetatakse füüsiliste pesujälgede teket betoonile. Lisaks sellele lahustatakse kuuma vee abil täielikult puhastustöödeks kasutatud pesuained, jättes lõpptulemuseks perfektse puhta pinna. Vastavalt vajadusele kasutatakse survepesuri püstolil erinevaid düüse ning lisaotsikuid.

LOE LISAKS: