1. Kontrolli, et kõik vajalikud nõusolekud oleks olemas

Et üürilepingu sõlmimine oleks kiire ja sujuv, veendu, et kõik vajalikud nõusolekud on saadud. Kui korter on kaasomandis ehk ühisvara, siis peavad mõlemad pooled korteri välja üürimisega nõus olema. Kui ühel abikaasal ei ole võimalik lepingule alla kirjutada, saab ta vabas vormis kirjalikult selleks abikaasat volitada. Kui korterile on seatud hüpoteek, siis tuleb hüpoteegipidajat teavitada ja saada panga nõusolek korteri välja üürimiseks.

Mõtle läbi, kellele ja kui pikaks ajaks soovid korteri üürile anda, kas tähtajaliselt või tähtajatult. Mõtle läbi ka see, kas koduloom oleks aktsepteeritav. Järjest enam tuleb ette olukordi, kus tullakse korterit vaatama ja hiljem selgub, et huvilistel on koduloom. Koduloomaga üürilisi üldjuhul ei soosita, eriti kui on tegemist keskmisest kallima korteriga, mille sisustus ja kvaliteet on heal või väga heal tasemel.

2. Kuuluta internetis

Üürikodu pakkumise kuulutus peaks olema kindlasti nähtav kinnisvaraportaalides ja sotsiaalmeedias, kuulutuse tekst olgu ülevaatlik ja fotod atraktiivsed. Kui selleks võimalusi ja aega napib, siis oleks soovitatav protsessi kaasata kogemustega maakler. Kinnisvarafirmadel on olemas ka üürisoovijate andmebaas ja võib juhtuda, et üüriline leitakse sealtkaudu ning eraldi kuulutada pole vajagi.

3. Sea korter korda

Korista korter enne huviliste tulekut, vii ära kõik üleliigne — seda hubasem ja ilusam on üldpilt. Korter võib vajada küll renoveerimist, aga räpasust ja mustust ei vabanda millegagi. Loo selline õhkkond, kus huvilised tunneksid end turvaliselt ja neil tekiks kodutunne.

Üüritaval elamispinnal peaks kindlasti olema köögimööbel koos töökorras tehnikaga ja sanitaarruumide sisustus, muu mööbli ja tehnika osas tuleb kokku leppida. Mõtle läbi, kas saaksid mõnda eset vajadusel kusagil hoiustada. Näiteks kui diivan pole enam esimeses nooruses, aga üürilevõtjatel on korralik diivan olemas, siis võiks anda neile võimaluse enda diivan kaasa tuua. Kergemini leiavadki üürilise osaliselt möbleeritud korterid.

Korteri üürihinna määramisel võiks lähtuda hinna ja kvaliteedi suhtest, võrdlevaid pakkumisi võib leida kinnisvaraportaalidest. Näiteks ülikoolilinna Tartu üüriturg näitab, et kui hind ja kvaliteet on paigas, siis peaks korter välja üüritud saama 30 päeva jooksul. Sellega ei pea ma silmas nn kuuma aega juuli keskpaigast kuni septembri alguseni, mil tudengitest üürnikud leitakse mõne päeva ja vahel isegi mõne tunni jooksul.

4. Huvilistega suheldes ole põhjalik, ent paindlik

Pinna välja üürimine algab juba esimesest telefonikõnest või e-kirjast. Anna lühike ülevaade elamispinna kohta, too välja selle plussid ja miinused ning räägi oma plaanidest selle tuleviku suhtes. Lühitutvustus peaks andma huvilistele parema pildi, mille põhjal otsustada, kas korterit vaatama tulla.

Üürileandjana uuri ka ise huviliste tausta ja nende plaane üüritava elamispinnaga seoses. Taustaandmeid leiab mitmest avalikust andmebaasist. Harvad pole ka juhused, kus omanik küsib enne korteri näitamist väikest isikututvustust e-kirja teel, lisaks isikukoodi. Ole aja suhtes paindlik, võimalda üüritava varaga tutvuda ka õhtuti ja nädalavahetustel.

5. Kasuta professionaali abi

Maaklerteenust tasub kasutada eriti siis, kui endal napib aega korteri tutvustamiseks ning puudub varasem välja üürimise kogemus. Maakler teostab alati taustauuringud, koostab ülevaatliku kuulutuse teksti ning teeb atraktiivsed fotod. Samuti teevad eri büroode maaklerid omavahel koostööd ning saavad teha otsepakkumisi üürihuviliste andmebaasi. Pikemat aega tegutsenud maakleritel on välja kujunenud praktika, kuidas ja kellele üüripakkumisi esitleda, nad tagavad selle, et kõik oleks juriidiliselt korrektne ning mõlema poole õigused kaitstud.

Allikas: Arco Vara blogi

LOE LISAKS: