1. Kasuta ära köögisaare mõlemad küljed. Köögisaar on suurepärane koht panipaiga loomiseks, kuid tihtipeale kipuvad asjad selle sügavuses kaduma minema või pole need just kõige kergemini kättesaadavad. Ehita köögisaare sisse kapp, millel on uksed mõlemal pool või jaga saar seest pooleks ja ehitada kummalegi poole eraldi kapp, nii ei ole kapid liiga sügavad ning neist on asju kergem kätte leida.


2. Katseta avatud riiulitega köögisaarega.
Tavapärase kapina kasutatava köögisaare asemel katseta saarekesega, mis on mõlemalt küljelt lahtine. Selline nö käru stiilis köögisaar ei mõju ruumis nii domineerivalt kui traditsiooniline köögisaar ning jätab köögist avarama mulje, andes samas juurde vajalikku ja mõlemalt poolt mugavalt ligipääsetavat hoiupinda. Kui selline saareke teha liigutatav, saad selle tahtmise korral nihutada köögiletile pikenduseks, lihtsalt jalust ära lükata või veeretada teise tuppa ning kasutada seda jookide või söökide serveerimiseks.

3. Mängi heleda ja tumedaga. Esimese hooga ei pruugi tillukeses köögis tumedate toonide kasutamine just kõige mõistlikuma mõttena tunduda, kuid tegelikult annab tumeda ja heleda kombineerimine suurepärase võimaluse optiliste illusioonide loomiseks, mis aitavad kööki visuaalselt suuremaks muuta.

4. Kavanda kõige ülemine köögikappide rida sama sügav kui köögilett. Kavanda ühe traditsiooniliselt ca 35 sentimeetri sügavuse kapirea asemel pigem kaks ülemist kapirida. Esimene, mis jääb silmade kõrgusele võiks olla 35 cm sügav, kuid kõrgem rida võiks olla sama sügav kui on sinu köögilett. See loob köögile kena ja korrastatud välimuse ning annab lisapinda harvem kasutatavate või suuremate esemete hoiustamiseks, näiteks nagu suured segamiskausid või hooajaliselt kasutatavad nõud ja aksessuaarid.

5. Võta kasutusele n-ö boksideks jagatud ülemised riiulid. Kui sulle meeldivad lahtised riiulid, kuid sa ei soovi hoiuruumi osas järelandmisi teha, on just see ideaalne lahendus. Tekita kinniste kappide vahele lahtiste riiulite read, nii on olulised asjad mõnusalt käeulatuses, kuid samas ei pea sa kogu kapisüsteemi avatuks jätma. Selline kujundus näeb korrastatum välja kui täielikult avatud riiulid ning samas on igapäevaselt kasutuses olevad esemed, näiteks nagu klaasid, mugavalt silma ees.

6. Kujunda mõned avatud riiulid hõljukriiulitena. Hea alternatiiv trendikatele avatud riiulitele köögi põhiseinal on luua köögisaare kohale hõljukriiul. See loob suurepärase ja visuaalselt väljapaistva koha, kuhu sättida esemed, mida su külalised ikka ja alati vajavad. Samas ei piira see vaadet ülejäänud köögile ega köögist järgmisele ruumile.

7. Loo köögi(pool)saarele ülekattega lett. Mõnikord võib ahju või sahtliboksi ideaalne asukoht jääda köögisaare või -poolsaarega liialt lähestikku.

Siin köögis on see lahendatud üle saare serva ulatuva töötasapinnaga. Nii ei jää köögisaar ahju ust avades ette. Ühtlasi loob see köögisaare ääres istumiseks mugava jalaruumi.

8. Tõsta ülemine kapirida pisut kõrgemale. Tavaliselt jäetakse ülemise kapirea ja köögileti vahele ca 50 sentimeetrit vaba ruumi. Kui aga tõstad kapid pisut kõrgemale (jättes vaheks 60 — 75 cm) siis ei tundu köök köögileti ääres töötades nii kitsas. Kui oled pikemat kasvu või kui sind ei häiri see, et pead mõnikord treppredelit kasutama, siis annab selline lahendus sulle rohkem toimetamisruumi ning muudab tillukese köögi visuaalselt avaramaks. Ka see, kui sätid ülemised kapid õhupuhastaja alaservaga ühele joonele, loob visuaalselt sujuvama pildi kui see, kui köögikapid paiknevad ühel ja õhupuhastaja teisel kõrgusel.


9. Muretse toolid, mille saab kenasti serva alla peitu sokutada. On väga mõnus, kui köögis on tööpind, mis toimib ühtaegu nii söögilaua kui ka toiduvalmistamisalana, kuid kohmakad ja kopsakad köögitoolid selle ääres võivad kogu kasuteguri kergesti nullida. Väldi toolijalgade otsa komistamist ning vali kööki seljatoeta toolid või pukid, mille saad sel ajal, kui need parasjagu kasutuses pole, täielikult leti või laua alla peitu lükata.

10. Tekita köögi vaheseina avaus. Üks väga efektiivne viis, kuidas väikesest köögist suuremat muljet jätta, on vaheseina avause loomine. Kui tekitad loodud avause äärde ülekattega köögileti, aitab see kõrvaltoast ruumi juurde näpistada ning köögi funktsionaalset ruumi suurendada.

11. Kata töötasapinna tagune sein peegliga. Sul pole sellist seina, millesse avaus luua? Sarnase efekti annab see, kui katad töötasapinna taha jääva seina peegliga. Peegelpind loob illusiooni ruumi jätkumisest.


12. Võta kasutusele kapiorganiseerijad. Kapi- ja sahtliorganiseerijad on kasuks igas köögis, kuid eriti olulised on need siis, kui ruumi napib. Lisahoiuruumi loomisest pole kasu, kui hoiuruum pole organiseeritud ja funktsionaalne. Sahtlite ja kappide lahtriteks ja sektsioonideks jaotamine aitab sul vajalikke esemeid efektiivsemalt hoiustada.

13. Kinnita seinale riputusnagi. Kui rääkida lisapanipaikade loomisest, siis üheks heaks võimaluseks on luua köögi tagaseinale või kappide alla pikk riputusreeling. See on hea koht kuhu riputada kõikvõimalikud väiksemad köögiriistad ja -tarvikud, näiteks kulbid, väiksemad pannid, kruusid või tassid, maitseainetopsikud ning paberkäterättide rull.

14. Kapialused riiulid. Siin köögis on selleks kenasti ära kasutatud seina sügavam nišš. Kitsas riiul ülemise kapirea all on ideaalne koht, kuhu paigutada väiksemad sagedast kasutamist leidvad asjad, näiteks nagu maitseainetopsid, pipraveskid ja teekarbikesed.

15. Koonda asjad kandikule. Selleks, et köök sassis või ülekuhjatud muljet ei jätaks, piisab teinekord ka ühe suurema kandiku või aluse kasutusele võtmisest. See, kui koondad nugade ja köögiriistade hoidja, uhmri, köögitaimeri ja muud väiksemad vidinad ühele suuremale alusele kokku (näiteks kandikule või suurele lõikelauale), loob mulje kenasti korras köögist. See on hea kiire nipp, mille abil köögist hetkega visuaalselt organiseeritum mulje jätta.

16. Leia ideaalne kompromiss töötasapinna suuruse ja hoiustamisruumi vahel. Teinekord tasub rohkema hoiuruumi nimel töötasapinna suuruses pisut järeleandmisi teha. Mõtle läbi, kumba sa rohkem vajad. Väga väikeses köögis on tõenäoliselt mõistlik köögi töötasapinna arvelt mõned täismahus kapid juurde tekitada. Pealegi, väga paljudes köökides puudub suuremal osal töötasapinnast tegelik kasutusfunktsioon ning ettevalmistustöid tehakse pigem köögisaarel.

17. Ära jäta köögikappide ja lae vahele tühja ruumi. Planeeri köögikapid täpselt laeni. Isegi kui sa ülemiste riiuliteni ilma redeli või taburetita ei ulatu, saad sinna paigutada harvem kasutuses olevaid esemeid. Nii jääb ära ka tüütu kapipealsetelt tolmu pühkimise vaev.


18. Lisa köögimööblile väljatõmmatav hakkimislaud.
Teinekord vajad sa köögis pisut enam tööpinda kui tavaliselt. Siinkohal on ideaalseks lahenduseks väike väljatõmmatav hakkimislaud.
Siin pildil on näha nutikas väljatõmmatav hakkimislaud, mis tavaolukorras märkamatult köögimööbli sahtliboksi osaks sulandub.

19. Vii pliidiplaat ja õhupuhastaja köögisaarele üle. Nii ei pea sa ülemisest kapireast õhupuhastajale ruumi loovutama, vaid saad paigaldada eraldiseiva õhupuhastaja otse köögisaare kohale. Pealegi võib eraldiseisev õhupuhastaja olla toredaks disainielemendiks.

20. Peida põrandasse väike salapanipaik. Jah, see viimane idee ei pruugi enamikes köökides just kõige lihtsamini teostatav olla, kuid mõte iseenesest on vahva. Selles ägedas köögis on põranda all peidus salajane veiniriiul. Nii et teinekord, kuid soovid köögi panipaikade hulka pisut suurendada, siis mõtle (veini)kastist väljapoole!

Allikas: Houzz.com

LOE LISAKS: