Mitte spaasse, mõisasse, hotelli ega ruumikasse palkmajja, vaid otsiti väikest ja mõnusat kohta keset loodust, kuhu saaks mugavalt minna. Ilma et peaks kaasa tarima voodipesu, rätikuid, telke jne. Vaja oli leida üksik hotellituba keset loodust.

ÖÖD Maja esimene algus

Vennad hakkasid lahti mõtestama, milline see võiks olla. Igatahes peaks see sulanduma keskkonda, mitte seda riivama. Noored mehed täiendasid teineteist ideaalselt – vanemal vennal Jaagul on ehituskogemused ja Andreas on diplomiga turundaja ning korraldaja. Kogu protsess ideest valmismajani oli üsna tempokas. Kevadel sündinud mõttepojast esimese valmismajani läks viis kuud. Lennukas ja kiire ettevõtmine. Andrease sõnul mõeldaksegi vahel liiga palju. Unustatakse mõtlema ja analüüsima ning hea idee ise läheb kaotsi.

Asi polnud selles, et maja võimalikult kiiresti disainitud saaks. Nii lihtsalt kujunes. Pigem oli küsimus õigete materjalide leidmises. Materjali, mis harmoneeruks loodusega. Heade nõustajate toel leiti see õige, ümbritsevat peegeldav ja ise märkamatuks jääda võimaldav Mirastari peegelklaas. See määraski maja vormi ja suuruse. Idee sai 3D-disainerite abiga visualiseeritud, Jaak mõtles välja kogu ehitustehnilise poole. Just selline vorm koos peegelklaasi kasutamisega võimaldab ÖÖD Majal olla ilmselt isetuim hoone maailmas.

Ruum ruumis

Ruumi on majas 18 ruutmeetrit. Tundub vähe, aga ÖÖD Maja Eesti müügijuhi Raido Saare sõnul on idee selles, et kogu ruum on väljas. Kui see paarkümmend ruutmeetrit oleks kinnine ja seintega, oleks see ahistav. Praegusel kujul on avarust küllaga. See on koht, kus saad end uuesti üles leida või head energiat täis laadida, kus oled loodusega kontaktis ja sul pole segajaid. Ka TV-d siit ei leia. Puhas teraapia! See on nagu levist väljas pakett. Ja eks „loodussaadet” saab nautida ka terrassil olles.

Majas on avatud planeeringuga kööginurk-elutuba-magamistuba, dušš ja tualett. Olgu öeldud, et peegelklaassein on maja igas ruumis. Päeval sisse ei näe ja võib üsna turvaliselt toimetada, kuid õhtul tulede põledes on võimalik hea tahtmise korral ka sisse kiigata. Sisustusesemed on valitud peamiselt Eesti disaineritelt ja tootjatelt. Partneriteks on olnud Martin Lazarev, Jaanus Orgusaar, Delux, Maria Rästa, Woodman, Kaissu ja Keha3.

Esimene maja ehitati muuseas asukohta, kuhu ei läinud ühtegi teed. ATV vedas materjali, see jäi sõidetamatul teel kinni, appi tuli kopp, kes hakkas ATV-d välja vedama. Mehed olid sõna otseses mõttes põlvini mudas. Kogu asi võttis kaks korda kauem aega ja nägi välja kui hullus.

Maja on iseenesest insenertehniliselt lahendatud nii, et kaks meest ehitavad terve maja valmis. Kõige raskem element on klaas, mis kaalub 150 kilo. Mirastari peegelklaas on neli korda tugevam kui karastatud klaas. Aga neid on võimalik kahe mehega tõsta ja paigaldada, selleks on ka spetsiaalsed tööriistad. Raido viitab Archimedesele, kes ütles: „Andke mulle toetuspunkt ja ma tõstan üles terve maakera.”

ÖÖD Maja teine algus

See on maailmaareenile jõudmine ja võib öelda, et sotsiaalmeedial on tohutu jõud. Juhuslikult levima hakanud pilt vingest elamisest köitis maikuus arhitektuuri- ja disainiplatvormi Dwelli tähelepanu. Ilmus „persoonilugu” ja kui nemad juba miskit üles nopivad, siis on üldiselt oodata suurt huvi. Lahti läks tõeline päringulaviin. Kolme kuuga laekus 4500 päringut. Osa neist on muidugi ootel siiani. Kõige rohkem tuli päringuid USA-st. Huvilisi oli mainekatest arhitektuuriväljaannetest Playboyni välja. Suured arendajad, luksushotellid jne. Väljakutse oli seda kõike ohjata.

Praegu on ÖÖD Maja esindatud Inglismaal, Islandil ja Iirimaal, kohe ka California osariigis. Neist kohtadest on tulnud väga häid kontakte, kes on võtnud ÖÖD oma südameasjaks. Oluline ongi leida partnerid, kes on uuel turul teerajajad. Näiteks üks Islandi hotelliehitaja on käinud kaks korda maad kuulamas ja asjaga tutvumas ning plaanis on ehitada sinna ühe jõe äärde kaheksa majakest – vaatega vulkaanikraatrile. ÖÖD koostööpartneriks on Thermory OÜ, kes on valmistanud majale ainsa puidust seina ja nende tohutu suure suhtlusvõrgustiku kaudu on jõutud paljude edasimüüjate juurde. Oktoobris lähevad esimesed majad Ghanasse. Ootamas on tellimus Uus-Meremaalt, kus hotell on rajanud ühe suure klaasist peamaja ja nüüd soovitakse sinna ümber paigutada hotellitubadena just ÖÖD majakesed. Kuna see bränd mõjub magnetina, siis ei hakka ka üks luksuskuurort ise klaasist maja ehitama, vaid see peab olema eksklusiivne. Nagu ÖÖD.

Kuid ÖÖD ei lähe ainult välismaale, ka Eestisse sõlmitakse lepinguid. Eestis on ilmselt hinnaga veidi keerukam teema, sest ootused nii väiksele majale on teistsuguse mõttelaadi taga. Välismaal saadakse kohe aru, et tegu on eksklusiivse tootega. Kindlasti saab teha tavalise ja lihtsa väikemaja, aga see pole siin asja uba. See on toode, mis võiks olla vabalt ka teiste moodulmajatootjate paketis lisamajana. Viiakse ju suuresti meie moodulmajad Eestist välja ja seal ollakse nõus ka juurde ostma üks äge klaasist majake. Külalistele, suvemajaks või miks mitte kasvõi välja rentimiseks. Pigem ongi ÖÖD kliendiks B2B suunitlusega klient, kes tahab maja teenima panna.

Ööd on ÖÖD majakeses äärmiselt nauditavad. Kujutle end sinna, kui väljas on mäsu ja tuisk, torm … Kustutad tuled ja lihtsalt oled. Ka päikesetõusu ja -loojangu nautimine pole kunagi lihtsam kui siin majas. Lihtsalt avad silmad ja vaatad. Vahetult looduses olles.

LOE LISAKS: