Alustame sellest, milliseid töövahendeid seinakella tegemiseks vaja läheb:

• vineerist või taaskasutuspuidust kellatoorik;
• kellamehhanism;
• šabloonid;
• pintslid;
• mineraalvärvid sinine, must & valge;
• majapidamispaber.

Esmalt leia kella meisterdamiseks sobiv toorik, võimalusi selleks on mitmeid. Sobiva valmistooriku kellale saad soetada mõnest käsitöötarvikute kauplusest või tikksaega vineerist ise valmis lõigata. Rustikaalsema väljanägemisega kella saad kui kasutad hoopis taaskasutuspuitu. Oma loovuse võid proovile panna ka kellale isemoodi kuju luues, kindlasti ei pea see ümmargune olema. Kasutades vineerist või taaskasutuspuidust alust, veendu enne värvima asumist, et pind kenasti ühtlane ja sile oleks. Vajadusel lihvi liivapaberiga, et kella ääred ja nurgad ei jääks karedad ega pinnulised.
Värvimisel kasutasime loodussõbralike mineraalvärve, mis ei sisalda lenduvaid orgaanilisi ühendeid, olles nii sobilikud ka lastele värvimiseks (seda kindlasti vanemliku järelevalve all). Kella värvimisel kasutasime meie riigi lipu värve. Põhja värvisime kahe värvikihiga lumivalgeks, kasutasime sünteetilise karvaga lapikut pintslit. Selliste väikeste pindade puhul on oluline, et pintsel liiga palju värvi endas ei hoiaks ja see voolama ei hakkaks. Lapiku pintsliga on imelihtne värv ühtlaselt valguma saada, pea ainult meeles, et viimased pintsli tõmbed oleksid ühesuunalised. Õnneks kuivavad värvid kiiresti ja me ei pidanud kaua ootama, et šabloonimisega edasi liikuda.

Küsimus, mida paljud kindlasti teada soovivad — kust saada selliseid šabloone? Otsi eelnevalt erinevatest käsitööpoodidest, kas soovitud kujul valmisšabloone on müügil. Või pöördu mõne mööblivärve ja tarvikuid turustava stuudio poole, neil on üldjuhul šabloonide lõikamiseks vastavad seadmed olemas, et ka eritellimusi täita. Kui sul on pealehakkamist või numbrid ka käsitsi kellale peene pintsliga maalida. Mustrite ja tähtede värvimine läbi šablooni on aga kuiva pintsli tehnika. See tähendab, et peale šablooni kinnitamist pinnale ja värvima asumist, on oluline enne pintsel üleliigsest värvist salvrätikul maha laadida. Võib tunduda, et tegemist on kannatust nõudva tehnikaga sest ilusa mustri saamine võib pisut aega võtta. Saad valida, kas tupsutada või ringitada pintsliga, vali kindlasti endale meelepärasem töövõte. Kella numbrite šabloonimisel tegime pintsliga kaks ringi peale, et saavutada õige värvi tonaalsus. Lisaks harjutasime omree efekti, see tähendab, et ülevalt on numbrid mustad ja alt sinised, värvide üleminek on sujuv. Suitsupääsukese värvisime läbi vinüülist šablooni siniseks, jätkates sini-must-valge temaatikat.

Viimase sammuna paigaldasime kellamehhanismi, patarei sisse ja valmis ta saigi! Vahvaid meisterdamisprojekte EV100 sünnipäevaks!

Allikas: Retro Stuudio

LOE LISAKS: