1. Kõik peab omavahel kokku sobima

Tegelikult ei pea. Kui oled viimase aja interjööritrende jälginud, siis tõenäoliselt tead, et see reegel on üha rohkem oma tähtsust kaotamas. Kui sul on roosa või türkiissinine diivan, ei tähenda see kindlasti seda, et peaksid kasutama ka roosasid kardinaid, lillevaase ja muid haakuvaid pisidetaile. Võid luua ka täiesti erinevaid värve kasutades kauni ja tasakaalus sisekujunduse. Oluline on, et värvid sobiksid omavahel kokku. Samuti miksi julgelt erinevas toonis ja stiilis mööblit!

Liigu noolega edasi järgmisele lehele

Kui paljudes kodudes seda reeglit tegelikult üldse järgitakse? Reaalsuses on võimatu, et ostaksid kõik ühest metallist tehtud esemed. Tõenäoliselt läheks see keeruliseks ja röögatult kalliks. Kunagi ehitati ja sisustati paljud kodud ühesuguseid metalldetaile kasutades, sest nii oli neid lihtne toota ja vajadusel lihtne välja vahetada. Tänapäeval on aga toodete valik suur, ning valgustite, kapinuppude, riiulite, diivanijalgade ja muude detailide juures kohtab nii sooju kulla- ja vasetoone kui ka külma hõbedat ja alumiiniumi. Neid kombineerida ei ole enam mingi patt — vastupidi, hästi valitud esemed võivad üksteist ka edukalt täiendada.

Müüt, et tumedad toonid teevad ruumi väiksemaks, ei pea mitte alati paika. Külmad tumedad toonid nagu näiteks tume öösinine seostub meile taevalaotusega ja nihutab seinu just visuaalselt kaugemale. Ka must ei pruugi olla alati halb värv. Enne võiksid aga proovida, kuidas tume ruumi sobib. Tumedate seintega ruumis on oluline kasutada ka õiget valgustust, sest tumedad pinnad neelavad rohkem valgust. Sageli näevad tumedates toonides ruumid väsinud välja just seetõttu, et valgustus on vale või seda on liiga vähe.

Tegelikult võid värvi valimisel olla julge. Valged piirdeliistud on küll kenad ja klassikalised, ent nende kasutamine ei ole rusikareegel. Võid julgelt proovida mõnda tumedat või erksat tooni. See muudab ruumi loomingulisemaks ja huvitavamaks. Turvaline variant on värvida liist sama värvi või tooni-paari võrra tumedamaks seinavärvist.

Tegelikult ei ole see päris tõsi, kui soovid säravat ja maitsekat tulemust. Üldjuhul on neutraalsetel toonidel mingi alatoon, mis võib ilmneda just siis, kui paned selle kokku mingi teise neutraalse tooniga. Näiteks neutraalse rohelise juurde ei pruugi üldse sobida neutraalne oranž või punane. Kui soovid sisekujunduses kasutada neutraalseid toone, võiksid eelistada sooja beeži või pruunikashalli. Lisaks peaksid arvestama võimalusega, et kõik “turvalisse” beeži ja neutraalsesse rüütades võib tulemus olla lihtsalt surmigav.

Lagi ei pea olema ilmtingimata valge — seal võib kasutada hoopis mõnda aktsentvärvi. Lagi on ideaalne koht, kus katsetada ja eksperimenteerida. Valgeks jäävad laed reeglina sellepärast, et see on standardviimistlus ning paljudel ei tulegi pähegi, et seal võiks hoopis midagi muud katsetada. Et lae värvimine mingi muu tooniga kui valge on paljude jaoks suur samm, siis on mõistlik tulemust eelnevalt näiteks papitüki peal katsetada. Värvi ära paberi- või papitükk ja kinnitada see laele. Nii saad aimu, kuidas värv ruumis reaalselt mõjuma hakkab.

Tegelikult võid kasutada ka neutraalseid toone. Aktsentvärvi all mõeldakse tavaliselt seda, et kui ruum on näiteks valge või beež, siis üks sein on mingit erksat värvi ja lisab ruumile seeläbi justkui törtsu värvi. Aastaid on aga arvatud, et põhitoon võiks olla neutraalne ja aktsenttoon midagi erksat. Seda reeglit võid julgelt rikkuda. Tavaliste värvide kõrvale võid vabalt aktsenttoonina kasutada hoopis mõnda neutraalset tooni nagu beež või hall või hoopis kahvatusiniseid, roosasid või õrnu pastelseid toone.

Allikas: thespruce.com

LOE LISAKS: