1. Milliste sõnadega ennast tutvustaksid?

Olen disainer Tarmo Luisk.

2. Kust kõik alguse sai ja mis on teinud Sinust selle, kes oled?

Alguse sai kõik keskkoolis tööõpetuse tunnis lõputööks valmistatud puidust lühtrist, mis andis kindluse ERKIsse disaini õppima asuda. Põhjalikuma disaineri töökogemuse sain valgustifirmast Rinaldo, kus töötasin juba ülikooli ajal. Umbes sel ajal alustasin ka näitusetegevusega.

3. Kuidas on möödunud Sinu loomingulised aastad valgustidisainerina?

Saan tegeleda alaga, mis on inspireeriv ja mulle ka väga meeldib. Seega olen üsna rahul ja õnnelik. Valgustitega olen tõsiselt tegelenud juba üle 20 aasta ning neid on disainitud päris palju. Peaaegu kõigisse on õnnestunud ka midagi iseloomulikku ja äratuntavat lisada. Koostööd olen teinud päris mitme tootjaga, jätkuvalt disainin uusi valgustimudeleid ühele meie tuntumale valgustifirmale 4ROOM. Ja paralleelselt teen nn autorivalgusteid, mida iseloomustavad humoorikus ja kaldumine rohkem kunsti poole. Neid on näha saanud arvukatel isiku- ja grupinäitustel.

4. Milliste raskustega oled silmitsi seisnud ja kas on asju, mida oleksid soovinud teada juba karjääri alguses?

Vastan väga traditsiooniliselt, aga usun, et raskused on pigem edasi aidanud. Ja uusi teadmisi saan jätkuvalt.

5. Kas on välja kujunenud efektiivne töörutiin? Milline?

Parimad ideed tulevad õhtuti ja parim aeg asjalik olla — jooniseid või mudeleid teha — on hommikul.

6. Kas mõtled tööd tehes keskkonnasäästlikkusele? Kuidas?

Disainin tooteid, millel oleks iseloomu, aga ka ajatut stiili, samas tehniline pool ja konstruktsioon on vastupidav ja lihtne. Ehk siis omadused, mis võimaldaksid neid valgusteid pikka aega tarbida. Ka kasutatavad materjalid on suures osas taaskasutatavad. Olen teinud ühtlasi mitmeid tooteid, mis kasutavad ära tootmisjääke. Seega mõtlen.

7. Mis või kes inspireerib?

Abikaasa, pere ja sõbrad, unenäod ja kõik ümbritsev, muusika, kirjandus jne.

8. Milline on suurem eesmärk? Mis on see, millega soovid meelde jääda?

Tahaks teha maailma kõige vingema lambi … Tegelikult ei ole muidugi sellist eesmärki, tahan lihtsalt oma tööd hästi teha ja disainida mõnusaid valgusteid.

9. Kuidas elab meie valgustidisain ja kas on põhjust tunda muret või rõõmu?

Rõõmu tuleks alati tunda … Ja head nalja võiks ka rohkem saada. Muret tunnen pigem ületarbimise ja meie planeedi pärast. Eesti valgustidisainil pole küll midagi häbeneda.

10. Milline oleks Sinu soovitus algajale kolleegile?

Kasuta maksimaalselt ära oma mässumeelsust ja rahuolematust kõige ümbritseva suhtes.

11. Lemmikobjekt enda loomingust? Miks?

Iga uus valgusti või muu disainitud objekt sünnib eesmärgiga olla millegipoolest parem ja huvitavam kui eelmised. Praegu on viimased valgustid 4ROOMile disainitud Hektagonid ja Juubelitort. Need said päris lahedad!