Skandinaavia disaini mõistetakse nii Soome, Rootsi, Norra kui ka Taani sisekujunduse ühtse nimetajana. See stiil pakub sisekujunduses palju inspiratsiooni ja on ka eestlaste üks lemmikuid.

1. Värvid

Peamised värvid Skandinaavialikus interjööris on neutraalsed — valge ja kreemjas. Järjest populaarsemaks muutub ka selliste värvitoonide nagu hall, must ja kollane lisamine interjööri. Heledate seinte ja põrandate ilmestamiseks lisatakse sageli ka paar erksat värvitooni. Sooja tooni annab juurde ka puit, mis kuulub skandinaavialiku interjööri juurde.

Foto Unsplash

2. Mööbel

Skandinaavia stiilis mööbel on lihtne ja elegantne, millele lisatakse kunstipäraseid esemeid. Peamine materjal, mida mööbli valmistamiseks ja kodukujunduses kasutatakse, on puit. Puit sobib nii magamistuppa, kööki kui ka igale poole mujale ning naturaalset puitu kasutatakse interjööris võimalikult palju. Puit sobitub hästi heledasse interjööri ning muudab mööbli atraktiivseks.

Foto Benjamin Voros / Unsplash

3. Valgustus

Kuna pimedat aega on Skandinaaviamaades palju, siis valgustus ja päikesevalgus on interjööri kujundamisel väga olulised. Valgusküllane ja hele ruum muudab ka kõige pimedamad põhjamaised päevad heledamaks. Kardinad on minimalistlikud, heledad ja kerged. Skandinaavlaste igatsus valguse ja looduse järele on toonud interjööri suured klaasaknad.

Foto kaboompics.com

Valgusteid kasutatakse mitte ainult valgusallikana, vaid ka dekoratiivelementidena. Paigalda valgusteid igale poole — seinale, põrandale, lakke ja laudadele. Kasuta kõikvõimalikes kohtades ruumikaunistusena valguspalle ja küünlaid, see loob meeleolu ning on romantiline ja elav.

Foto kaboompics.com

Foto Samantha Gades / Unsplash

4. Põrandad

Skandinaavia stiilis interjöörile on omased heledad puitpõrandad, millele võib lisada kontrastiks värve. Värvi põrandad heledaks või valgeks, lisa põrandatele lillelisi ja triibulisi vaipu, nii saad kodule juurde anda soojust. Teise võimalusena on värvida just põrandad tumedaks — lausa mustaks — ning valged seinad ja mööbel loovad tumeda põrandaga stiilse kontrasti.

Foto kaboompics.com

5. Seinad

Skandinaavia stiil on elegantne, seinad on värvitud valgeks või heledaks, et tuua puhtust ja värskust interjööri. Lisaks värvile kasutatakse seintel sageli ka tapeete, mis on kas tagasihoidlikud ja neutraalsed või hoopis erksavärvilised lisamaks kodule värvi. Valgeid seinu ilmestatakse fotodega ja elementidega, mis pärinevad loodusest ja kultuurist. Palju kasutatakse ka minimalistlikke sõnalisi seinapilte, kus on inspireerivad ütlused ja mõtteterad, mis tuletavad kodu omanikule meelde, mida nad oluliseks peavad.

Foto kaboompics.com

6. Tekstiilid

Skandinaavialikud tekstiilid on traditsiooniliselt lihtsast puuvillasest ja linasest materjalist ning minimalistlikke ning tihti ka rahvuslike ja -loomariigimotiividega. Mustritest on populaarsed ruudud, triibud ja lilleornamendid. Tekstiilist kadrinate puhul on oluline, et valgus saaks maksimaalselt tuppa tulla. Tekstiiliga saad ühetoonilisusele lisada värvilaike kasutades patju, pleede, vaipu, kardinaid ja muud tekstiili.

7. Looduslähedus

Skandinaavia stiilile on omane loodussõbralikkus ja looduslähedus. Kaunista tubade seinad kaunite põhjamaiste looduspiltidega, too tuppa erinevaid toataimi, kasuta naturaalset puitu.

Foto Atilla Taskiran / Unsplash

8. Aksessuaarid

Skandinaavia stiilis kasutatakse palju peegleid. Peeglid avardavad ruumi ja lasevad väheselgi päikesel valguse käes särada. Toamuljet saad värskemaks muuta lisades puitmaterjali, heledaid toone, küünlaid, vaase ja kunstiesemeid, kuid siiski peaks üldmulje olema puhas ning ilma liigsete nipsasjakesteta.

Foto kaboompics.com

Foto Huyen / Unsplash

Allikas: elustilist.ee

LOE VEEL: