Banaaniseemnest viljaka taime kasvatamine ei ole tegelikkuses nii suur ja töömahukas ettevõtmine, kui esmapilgul tunduda võiks. Banaani kasvatamine on meeldejääv kogemus ja pakub kindasti sinu tutvusringkonnas rohkelt kõneainet.

Foto: Pixabay

Looduses kasvab 37 liiki banaane. Nende hulgas on üsna tagasihoidliku kasvuga mägismaa banaane kõrgusega kuni meeter, aga ka tõeliseid hiiglasi. Näiteks “kõrge banaan” (Musa ingens) kasvab Uus-Gineas kuni 15 meetri kõrguseks, varre läbimõõt ulatub ühe meetrini ja lehed on kuni viie meetri pikkused. Banaanisorte, mida kasvandustes kasvatatakse on üle kolme saja, varieerudes nii suuruselt kui ka viljade maitseomadustelt. Kuigi banaanid kasvavad väga kõrgeks on nad siiski rohttaimed — täpsemalt maailma suurimad rohttaimed.

Kuidas neid hiiglaseid kodus kasvatada saab?

Kodus toataimena või potitaimena kasvatades on banaani eluiga palju pikem, sest nii kasvamise kiirus kui ka taime arengu intensiivsus on väiksemad kui looduses kasvades. Toas kasvatades võib banaanitaime eluiga olla 5-10 aastat ja rohkemgi.

Kui Sul on natukenegi taimedega eksperimenteerimise huvi ja uudishimu, siis on mingil hetkel kindlasti järjekord banaani taime käes. Ta on ju põnev ja kiiresti kasvav troopiline taim ja oleks põnev teda kodus kasvatada. Et mis saab.

Banaanitaime omanikuks võib saada peamiselt kahel moel. Kui hästi läheb, siis saad aianduskauplusest hankida omale hollandis ettekasvatatud banaani sorditaime potitaimena. Valik on põnev ja taimed on juba küllalt suured ja tugevad. Neid banaanitaimi on üsna lihtne suureks kasvatada. Teine ja põnevam võimalus on hankida omale värskeid banaani seemneid ja panna seemned ise idanema. See on kindlasti töömahukam ja suurema riskiga ebaõnnestumise suhtes aga võrreldamatult põnevam viis. Just seemnest idanemisest saadik protsessi jälgimine on kogu asja põnevam osa. Kuidas hernetera suurusest seemnest kasvab ühe suvega meetrine, mehekõrgune või suurem hiiglane — see on põnev. Suurus sõltub muidugi valitud seemnest ja kasvutingimustest.

Toas või kasvuhoones?

Nüüd on vaja teha valik, kas soovid banaani kasvatada toas potis või on sul võimalus teda kasvatada kasvuhoones või talveaias. Peab arvestama, et kui banaanitaimel on kasvuruum piiratud elutoaga, siis on praktilisem valida banaani kääbussortide hulgast. Kui on olemas kasvuhoone ja võimalus banaanitaime suveks kasvuhoonesse tõsta, on valikuvõimalused liikide ja sortide osas suuremad. Kui aga on olemas variant kasvuhoonet ületalve kütta või omad lausa aastaringset talveaeda, siis on valikud päris suured. Banaanitaime kasvutingimused ja päikesevalguse hulk määravad ära kui suureks ta suudab kasvada ja kas on lootust ka viljade küpsemist ära oodata.

Foto: Pixabay

Banaanitaime õitsemine ja viljade valmimine on võimalik nii elutoas, kasvuhoones kui ka talveaias. Lihtsalt toas ja väikeses kasvuhoones kus kasvuruum ja hooaja pikkus on piiratud, pole praktiline panna kasvama väga suurekasvulisi banaani looduslikke liike või sorte. Praktilisem on kasvatada n-ö kääbusbanaani liike või sorte.

Kui kaua läheb aega kuni banaani vilju saab näha?

Et banaani õitsemisest viljade küpsemiseni kulub looduses umbes üheksa kuud ja kasvuhoone tingimustes mõned kuud rohkem, siis on vaja banaanitaime meie talvel soojas hoida. Talvine temperatuur peab eri liikidel olema erinev, aga üldiselt tahavad ka mäestikuliigid saada vähemalt 18 kraadist soojust. Elutoas on kerge banaanitaimele sooja keskkonda pakkuda, aga juhul, kui taim sinna mahub. See on ka põhjus, miks on kääbussordid populaarsemad ja mugavamad.

Mis puutub banaanitaimede talvitumisesse, siis vajavad banaanitaimed talvel lisavalgust. Seda isegi kasvuhoones ja talveaias. Lisavalgust on lihtne pakkuda, kui riputada otse taime kohale spetsiaalne taimele sobiva spektriga valgusti. Valgustit võib siis ise sisse ja välja lülitada, aga veel mugavam on panna seda tegema lihtne aegrelee.

Banaanitaime kasvatamine poetaimest

Kõik eelnev oli vajalik, et panna enne alustamist natuke mõtlema võimalike valikute peale. Banaan on suurekasvuline taim nii toas kui kasvuhoones. Parem on selleks valmis olla. Kui banaani ületalve pidamine viljade moodustumiseks tundub liiga tülikas, sest pole kohta ja ruumi, siis pole midagi. Banaanitaime on põnev kasvatada ka lihtsalt ilu pärast. Üks väga mugav viis on kasvatada banaanitaimed talvel ette ja siis viia koos potiga suveks kasvuhoonesse või istutada otse pinnasesse õue peenra vahele. Muidugi peale külmade ööde möödumist. Niimoodi tehakse näiteks juba aastaid Tallinna Loomaaias ja nende peenramaa on väga efektne.

Kui olete hankinud omale banaanitaime kauplusest, siis on esimene töö taime suuremasse potti ümberistutamine. Banaan vajab suurt potti ja palju toitaineid. Banaanitaimel on tihe juurevõrk, mis ulatub päris sügavale. Seega sobivad kõik standardkujuga lillepotid. Parem on taime ümber istutada mitu korda ehk mitte kohe kõige suuremasse potti. Reeglina on poes pakutavad banaanitaimed ca 15-25 cm läbimõõduga potis. Sellise taime võite istutada julgesti ca 40cm läbimõõduga potti.
Kasvukeskkonnana on soovitav kasutada näiteks Biolani “Okaspuu ja rododendroni mullasegu” 40 liitrises kotis. Sama mullasegu sobib teistelegi eksootilistele taimedele, näiteks palmidele, aga siis lisatakse jämedat pestud liiva ja veel paari lisandit. Selle kohta võid lugeda lähemalt Rodoaed.ee blogiartiklist “Palmide kasvatamine ja istutamine”.

Foto: Pixabay

Banaani kasvatamine seemnest

Seemnest kasvatamisel on hea kõike aegsasti ette planeerida. Meie oludes on kõige mugavam panna troopilised taimed idanema hilissüsgisel või talvel nii, et noortaimed saaksid veebruari lõpust- märtsikuust juba natuke loomulikku päikesevalgust. Märtsis-aprillis saab kasvuhoone omanik panna noored taimed koos lisasoojendusega juba kasvuhoonesse ja selleks ajaks kui maikuus võib taimi välja tõsta on nad juba päris suured ja tugevad. Banaaniseemnete idandamiseks on väga hea kasutada sama meetodit mis palmiseemnete idandamise puhul. Võid lugeda lähemalt artiklist “Datlipalmi kasvatamine kodus”. Lühidalt öeldes tuleb banaaniseemned panna kõigepealt 1-2 päevaks sooja vette ligunema, et paksud seemnekestad pehmeneks ja seemned rikkastuks kiiremini niiskusega. Vett tuleb kord päevas või sagedamini vahetada, et vesi oleks puhas. Veeklaasi seemnetega võid hoida köögilaual aga võid panna klaasi ka sooja vannitoapõranda peale. Nii idanevad seemned kiiremini. Peale seemnete leotamist pane seemned nn. zip-lukuga kilekotti turbasegu peale. Kui paned idanema kuni 10 seemet, võiks olla kott liitrine. Turbasegu tuleks panna umbes poole kilekoti jagu. Lihtsam on turbasegu teha niiskeks enne kotti panemist. Leotatud seemned pane turbasegu peale lahtiselt ja katmata kujul ning sulge kilekott. Kilekott pane sooja elektriküttega vannitoapõranda peale. Valgust ei ole idanemise selles faasis vaja.

Edasine hoolitsemine noorte taimede eest seisnebki peamiselt jälgimises ja vajaduste järgi tegutsemises ehk täpselt nii nagu linnupoegade eest hoolitsetakse. Kui on näha, et taimekesed hakkavad kilekotist otsapidi välja kasvama, tuleb nad ümber istutada. Alguses väikesesse, ca 10cm läbimõõduga potti, seejärel suuremasse ja nii mitu korda, enne kui nad juba päris suurde, näiteks 40-60 liitrisesse potti saab istutada.

Banaanitaimed vajavad palju toitaineid ja palju valgust, et tugevaks kasvada ja õitseda. Seepärast on kuskil kahe kuu vanuseid taimi vaja hakata juba kergelt lilleväetisega kastmisel väetama. Kui kõik hästi läheb, siis võib suve alguses õiepungi oodata. Muide, kui on soov on mitte niivõrd banaanikobaraid kasvatada, vaid põnevaid õisi nautida, siis on sordibanaanide õied ilusamad. Paljude kääbusbanaanide õied on erinevat värvi — kollased, erkpunased ja purpursed.

LOE LISAKS: