See on tööriist, mille võtad kätte, kui leiad ennast järjekordse veidra situatsiooni ees, mida teiste tööriistadega lahendada ei saa. Praktiliselt asendamatu on see kohtades, kus töödeldavale pinnale õige nurga alt ligi pääsemine on raske või lausa võimatu.

Ostsilleeriva tööriistaga saab lõigata, saagida, kraapida, lihvida jne... Kasutusvõimalusi piirab ainult kasutaja leidlikus. Isiklikult ei osanud ma näha end seda pidevalt kasutamas - vähemalt senikaua, kuni otsustasin ühe soetada.

Kuidas ostsilleerivad tööriistad töötavad?

Kõik lõiked, saagimised, lihvimised ja kraapimised tehakse, liigutades tööriista otsikut küljelt küljele. Ostsillatsioon on väga väike (ligikaudu 3 kraadi), kuid väga kiire – umbes 20 000 võnget minutis! Tööriista käes hoides tundub see pigem vibratsioonina. Selle tõttu kipuvad need tööriistad ka palju müra tekitama.

Mida saagimisel silmas pidada?

Saadaval on kahte tüüpi saeterasid: sirged ja kumerad. Sirge tera on ideaalne uputuslõigeteks, kus tera surutakse otse lõigatava pinna sisse. Pikkadeks lineaarseteks lõigeteks on aga suurepärane kasutada kumerat tera. Parima tulemuse saab, tehes esialgu pinnapealse lõike, seejärel lõiget järk-järgult süvendades. Ära suru tugevasti peale! Lase tööriistal töö sinu eest ära teha.

Metalli lõikamine?

Lisaks puidule, plastikule ja teistele pehmetele materjalidele saab ostsilleeriva multitööriistaga väga edukalt ka metalli lõigata. Silmas tuleb pidada eelkõige tera valikut. Suurem osa neist ei ole mõeldud metalli lõikamiseks! Selle töö jaoks tuleb kasutada „bimetal (BIM)“, „titanium“ või „metal“ märgistusega terasid. Vastasel juhul hävitad tera hambad sekunditega.
Parima tulemuse saavutamiseks alusta metalli lõikamist väiksese kiirusega, tee pinnapealne lõige ja alles siis tõsta kiirust. See tagab ühtlase lõike ja kriimustustevaba pinna. Kusjuures ümarate objektide, näiteks torude lõikamise teeb lihtsamaks laia tera kasutamine. Väiksemad terad kipuvad selliste tööde puhul ümaralt torult ära libisema.

Ideaalne vana liimi ja vuugisegu eemaldamiseks

Ostsilleeriv tööriist eemaldab hõlpsalt vana liimi. Saadaval on jäigad ja painduvad terad kõikvõimalike erinevate mõõtude ja kujudega. Reegleid ja ettekirjutusi siin pole. Õige otsiku valimisel tuleb appi kaine mõistus ja teadmine, mis töö ees ootab. Näiteks liimitud vaiba lahti võtmiseks oleks tark kasutada painduvat ja õhukest tera. Kõva pinna peale kivistunud liimi eemaldamiseks sobib suurepäraselt nurgaga jäik tera. Iga töö jaoks leiab õige ja vale otsiku.
Selleks, et plaatide vahelt vana vuugisegu eemaldada on kahte tüüpi kraapijaid: karbiidkattega ja teemantkattega. Erinevus seisneb hinnas ja vastupidavuses. Karbiidkattega otsik on odav lahendus pisemateks töödeks, kuid pikemas perspektiivis tasub teemantkattega otsik ennast ära, sest kestab kaks kuni kolm korda kauem. Kui hakkad nägema sädemeid, siis on kraapija ära kulunud. Võta uus otsik.

Lihvimine ja poleerimine kitsastes kohtades

Lihvimis- ja poleerimisvõimalus on see, mis annab sellele tööriistale tõelise multifunktsionaalsuse. Kuigi suuri pindasid sellega siluda pole mõtet, hiilgavad need masinad kitsastes oludes. Kolmnurksed lihvimisotsikuid on võimalik saada karbiidkattega, teemantkattega, tavalise liivapaberi kinnitusega, poleerimispatjadena jne... Väiksemate lihvtööde tegemisel on need masinad suureks abiks.
Ostsilleeriv multitööriist on ideaalne vahend väiksemateks parandus- ja siseviimistlustöödeks ning situatsioonides, kus ühegi teise tööriistaga head tulemust pole võimalik. Tegemist on suurepärase n-ö kõik ühes seadmega, mille kasulikust nähakse tihtipeale siis, kui tööriista omatakse.