Tänapäeval ei saa me enam rääkida ainuüksi energiatõhusast aknast, mis lahendab kogu meie kodu soojapidavuse. Uutest energianõuetest tulenevalt peame vaatama laiemalt terviklikku komplekti, mis annab kokku energiatõhusa lahenduse. Aken ise võib ju olla väga hea ja kallis, kuid kui see pole korrektselt ette paigaldatud selleks õigeid materjale kasutades, siis põhimõtteliselt viliseb sealt tuul läbi ning mingist energiasäästlikust aknast enam rääkida ei saa. Hoone lihtsalt ei saavuta nõuetega ettenähtud hermeetilisust.

Wolf Group suurkliendihaldur Oliver Puhmas ütleb, et tüüpilised vead tekivad siis, kui jätekase osad vajalikud materjalid lihtsalt kasutamata ja piirdutakse paarikümne aasta taguse ehitusstiiliga. Arvatakse, et paneme akna vahele natukene odavat vahtu ja siis ongi kõik paigas ning hästi.
Uute nõuete kohaselt peavad ruumid olema vaakumis ning kogu õhuvahetus toimub vaid sundventilatsiooni kaudu. Et tagada ruumis vaakumi teke, tuleb kasutada ka vastavaid materjale.
Näiteks akende paigaldamisel on esimesed vajalikud tooted aknalindid, mis ühest otsast kinnituvad aknaraami külge ja teistpidi asetuvad seinakonstruktsiooni külge. Oliver Puhmas rõhutab, et kasutada tuleb nii sisemist kui ka välimist aknalinti, sest mõlemal on oma funktsioon. Üks ei lase niiskusel sisse tulla ja konstruktsiooni vahele pugeda ning teine on aurutõkke tarbeks.

Kui vanasti pandi aken ette vahuga, mis oli jäik ning täitis ava ära, siis tänapäeval kinnitatakse aknad spetsiaalsete klambritega ja vaht on vaid tihendusmaterjal. Seepärast on vahu puhul oluline, et see oleks elastne ning mängiks erinevate materjalide muutustega kaasa.
Kui paneme puitakna kivi avavusse, siis on selge, et erinevad pinnad hakkavad mängima. Ka plastikakna spetsifikatsioon ütleb, et 1 meetri kohta on materjali liikuvus 1,5 mm. Jäik vaht annab lõpuks liikumisetele järele, tekivad praod ning sellisest vahust pole mingit kasu. Aknalintide kasutamise puhul tuleb kindlasti panna täiteks vaid elastset vahtu.
Mõnikord võivad ehituspinnad olla (tuhaplokk, tellised) olla tolmused või niisked ning lint ei pruugi hästi nakkuda. Selle vältimiseks pihustatakse pinnale spetsiaalset liimi, mis tekitab hästi nakkuva pinna ning lint jääb paremini kinni.

Elastsed hübriidsilikoonid ja isepaisuvad tihendid

Iga lahenduse puhul ei saa aga aknalinti kasutada. Sel puhul tuleks Oliver Puhmase sõnul avade vahele paigaldada hoopis isepaisuv tihend, mis täidab vahemiku tihedalt ja hermeetiliselt ära. Ka see tihend tuleb ära katta. Selleks on olemas spetsiaalsed kumjad fassaadi ja katuse hermeetikud, mis mängivad materjalide liikuvusega kenasti kaasa. Spetsiaalne hermeetik valgub ühtlaselt vuuki ja seda saab ka erinevalt tavahermeetikust kenasti üle värvida.
Muide, isepaisuvat tihendit tuleb kasutada ka aknaplekkide all. Kui varem võis aknapleki panna lihtsalt kattematerjali peale, siis uued nõuded eeldavad, et isepaisuv tihend peab olema akna pleki all. See ei lase niikusel tungida ehituse konstruktsiooni vahele ja hoiab aknapleki paigal ning ei lase ka ebameeldival klõbinal tekkida.

Ka seestpoolt on vaja aken viimistleda. Aknalaudade paigaldamiseks tuleks kasutada liimvahtu, mis ei ole nii paisuv kui tavavaht.
Akna siseviimistlemiseks kasutatakse tänapäeval maalrisilikooni. Kõik me teame, et silikoon pole ülevärvitav, aga maalrisilikooni puhul on tegemist hübriidsilikooniga, mis on umbes tunni aja pärast juba ülevärvitav. Maalrisilikooni elastsus on 25% ning sellega on võimalik välistada pragude teke.

Millist aknatüüpi valida, sellest saad lähemalt lugeda siit.

Miks maja ei soojustata seespoolt ja millised riskid see kaasa toob, sellest loe siit.