Tõeluses aga kannatavad paljud elamised valguse puuduse all, neis leidub ebaproportsionaalselt palju sünteetilisi materjale ja puudub igasugune seos õuemaailmaga. Selline kodu on üsna kaugel sellest ideaalselt mõnusast ja mugavast keskkonnast, mida me tegelikult eelistaksime.

Oma heaolu silmas pidades võiks kodu kujundamisel lähtuda biofiilsest disainist. Biofiilne disain tähendab eelkõige naturaalsete materjalide kasutamist, see kasvatab meie heaolutunnet ja suurendab inimese seotustunnet loodusega.

See kõik on teaduse poolt toetatud. Mitmed uuringud on tõestanud, et biofiilse disaini baasil loodud kodul on palju psühholoogiliselt ja füüsiliselt soodsaid omadusi, alates unekvaliteedi parandamisest kuni stressitaseme alandamiseni välja.

Aga küsimus jääb: kuidas enda kodu juures loodusliku disaini põhimõtteid kasutada? Siin on mõned näpunäited:

1. Eelista looduslikke materjale

Viimase 20 aastaga on meie kodud oluliselt ebatervislikemateks muutunud, seda tingituna erinevates materjalides, seadmetes ja sisustuses sisalduvatest kahjulikest kemikaalidest. Kuid tänu nö „toore“ eluviisi esindajatele, linnaaedade arengule ning kemikaalivabade toodete kasutamisele hakkame tasapisi aduma seda, kui suurt mõju avaldavad meid ümbritsevad materjalid meie heaolutundele ja õnnele.

Wood Window Alliance’i uuringust selgus, et peaaegu pooled koduomanikest (49 protsenti) usuvad, et looduslike materjalidega sisustatud kodu paneb neid end tunduvalt õnnelikumana tundma kui kunstmaterjalidega sisustatud kodu.

Looduslikud materjalid, näiteks siid või vill või isegi veepõhised viimistlusmaterjalid, võivad mürkainete hulka kodus märkimisväärselt vähendada. Lihtne, kuid mõjus viis looduse tuppatoomiseks on asendada PVC aknad täispuidust akendega. See pole mitte ainult keskkonnasõbralikum valik, vaid puidu süü on ka esteetiliselt kena vaadata ja lisab interjöörile iseloomu.

2. Võta omaks lagom

Kodu kujundamisel võta omaks lagom — rootslaste elu tasakaalukunst. Selle aluseks on põhimõte võtta ainult nii palju kui vaja ning elada seeläbi säästvamalt ja jõuda tasakaaluni.

Vabasta oma kodu kõigest liigsest ja lähtu mantrast „vähenda, korduvkasuta ja uuskasuta“. Nii vähendad materjalide kogust, mida sa kasutad. Organiseeritud ja korrastatud kodu loob meeleselguse ning aitab ühtlasi vähendada sinu ökoloogilist jalajälge, mille sa maailmale jätad.

3. Too õuemaailm tuppa

Linnakeskkonna laienemine ning õueruumi vähesus ja tehnoloogia areng on viinud selleni, et me veedame üha enam aega siseruumides. Selle tulemusel kaugeneb inimene loodusest veelgi. Samas, nagu kinnitas Wood Window Alliance’i läbiviidud uuring, tunneb 82 protsenti inimestest end õnnelikemana, kui neid ümbritseb rohelus.

Mis kodukujundust puudutab, siis see on koht, kus aktiivselt tasakaalu poole püüelda ja loodusega taas ühendus luua, tuues õuemaailma siseruumidesse. Hea lihtne viis seda teha on lisada tubadesse rohkelt taimi ja lilli. Eelista lihtsasti hooldatavaid toataimi, näiteks lavendel, sulgaspar ja kaktused. See on hea ilma suuremate pingutusteta tubadesse rohelist lisada.

Või miks mitte ühendada kodu sise- ja õueruum maast laeni klaasuste abil? Kaubanduses on saadaval suur valik erinevaid klaasist terrassiuksi — alates klassikalistest prantsuse rõduustest kuni moodsate klaasist lükand- või voldikusteni välja. Voldikuste abil saab peaaegu terve seina tagasi voltida ning sise- ja õueruumid ühendada, liuguksed aga pakuvad suletuna katkestamatu vaate ning loovad ühtse avatud ruumi. Kõige lihtsam on siiski vana hea klassika — prantsuse rõduuksed. Veendu vaid selles, et jätad piisavalt ruumi nende avamiseks.

Kui suurendame oma sidet loodusega, olgu siis otseselt või kaudselt, paraneb ka meie psühholoogiline ja füüsiline heaolu. Rahustavalt mõjuv, rahulik, taastav ja energiat andev ruum meie ümber tõstab meie elukvaliteeti ning muudab elu nauditavamaks.

Allikas: HouseBeautiful

LOE VEEL: