Museo Jumex, Mexico City, Mehhiko

Huvitava välimusega siksakilises hoones asub Mexico City galerii. Hoone arhitekt on David Chipperfield ja see on loodud koostöös kohaliku stuudioga, mille nimi TAAU. Hoone on ehitatud, et võõrustada Ladina-Ameerika üht suurimat nüüdisaegset kunstinäitust. Ehitis valmis 2013. aastal Nuevo Polanco linnaosas. Maja on ehitatud betoonist ja travertiinist.

Los Limoneros

See määrdunudvalge maja asub Hispaanias ja selle on projekteerinud Šveitsi arhitekt Gus Wüstemann. Hoone interjöör on valdavalt akendeta, kuid sisehoov on avatud ja osad seinad kaetud perforeeritud ehk augustatud kiviga. Seeläbi paistab hoonesse palju valgust terve aasta. Kahekorruseline maja ehitati perekonnale, kes soovisid kohta, kus Lõuna-Hispaania sooja kliimat privaatselt nautida.

Šveitsi rahvusmuuseumi juurdeehitis

Muuseum asub Zürichis ja juurdeehitise on projekteerinud arhitektuuribüroo Christ & Gantenbein. Hoones on uued galeriid, auditoorium ja raamatukogu, mis sisaldab Šveitsi suurimat kultuurilis-ajaloolist kogu. Maja ehitati betoonist ja avati 2016. aasta suvel. See asub vana muuseumihoone taga, mille on projekteerinud 19. sajandi lõpus Šveitsi arhitekt Gustav Gull.

Ferriol House, Mallorca, Hispaania

Hispaania arhitektuuribüroo Ripolltizon ehitas selle maja ühele Mallorca tänavale. Eelkõige jälgiti, et maja sobiks juba tänaval olevatega. Hoone fassaadil on väiksed tänavale avanevad aknad ja maja kõrgus on kõrvalmajadega sarnane. Seetõttu on maja üks külg madalam ja teine kõrgem.

Islami kunsti muuseum, Katar

2008. aastal avati Katari pealinnas Dohas Islami kunsti muuseum. Sellega soovib Katar saavutada kultuurikeskuse rolli islamimaailmas. Hoone suurus on 35 500 ruutmeetrit ja autoriks on Pritzkeri auhinna laureaat I. M. Pei. Näiteks on tema töö ka klaaspüramiid Pariisis asuva Louvre’i hoovil.

Bay House, USA

Maja on kaetud seedripuuga ja selle on disaininud New Yorkis asuv arhitektuuribüroo Leroy Street Studio. Hoone on rajatud osaliselt taladele, et maja oleks üleujutuste eest kaitstud. Hoones on kuus magamistuba ja kaks avatud külge, millelt avanevad kaunid vaated ookeanile. Maja kaks osa saavad keskel kokku ja moodustavad osa, mille akendest on ilus merevaade.

Metrapol Parasol, Seville, Hispaania


Jürgen Mayer H enda stuudio projekteeris selle hiiglasliku varikatuse, mis on Place de la Encarnacion’i ümberehitamise üks osa. Ehitise juurde kuuluvad arheoloogiline muuseum, talunike turg ja kõrgendatud väljak, millel on restoranid ja baarid. Kõik on kaetud ühe suure päikesevarju alla.

Allikas: dezeen.com