Tomati häid omadusi võiks loetlema jäädagi. Fakt on aga see, et mitte igas poeletile jõudnud tomatis ei pulbitse tervist turgutavad vitamiinid ja mineraalid. Staažikas aednik on veendunud, et kindel võib olla ainult ise kasvatatud viljade headuses ning oma peenralt võetud tomati vitamiinirikkus ei ole kuidagi võrreldav Hispaaniast tulnud poetomatitega. Kui võrrelda poelettidel erinevaid juurvilju, siis taimekaitsejääkide sisalduse poolest on poetomat paljudest teistest aiasaadustest üle. Oma aias on aga keemia kasutamist võimalik miinimumini viia. 

Nikolai ise oma aias taimekaitsevahendeid ei kasuta, kui, siis ainult looduslikke. Kõige tähtsam on tema sõnul panna maha terve taim. Oma lemmiksortideks peab ta Eesti jahukastekindlaid sorte, millega on kindlam terveid tomateid saada. Hallitused ja seenhaigused on tomatile lihtsad tulema. Kui juba üks taim on nakatunud, kandub haigus ka teistele edasi. Turult tundmatuid sorte ta osta ei soovita, kindlam on ise seemnest ette kasvatada või võtta seeme kasvõi naabrinaiselt, kellel on olnud head ja terved taimed.

Kes soovib head tomatisaaki saada, peaks kasvatamisele mõtlema juba jaanuaris-veebruaris. Aknalauale sobivad sordid võibki juba siis seemnest idanema panna, sest päevad muutuvad pikemaks ja tomat ilma piisava valguseta ei kasva. Aknalaual on soovitav kasutada vähemalt 10 liitrist potti, mille põhi tuleks katta mõne sentimeetri ulatuses kiviklibu või liivaga.
Jaga
Kommentaarid