Kui puud on aias olemas

Paljud aiad tulevad siiski juba mõne puuga. Sellise aia kujundamisel võiks alles jätta nii palju puid kui võimalik ja need kujundusse kaasata. Isegi vanad õunapuud ja kreegid võivad olla väga kaunid, kui need oskuslikult ära lõigata ja neist omamoodi skulptuurid saavad. Miks mitte põnevamad ka õhtul välja valgustada?

Igal puul on oma eluiga ja mõni võib olla jõudnud juba vanaduspõlve, mõni haigestunud või varasemalt vigastada saanud. Selleks, et need mõningad välja selgitada või üldse oma aia puudega paremini tuttavaks saada, võiks paluda arboristi abi puude olukord üle vaadata.

Kui aed on metsa ääres või lausa metsas ja see ei olnud aia rajamisel taotluslik, siis tuleb osa puid siiski maha võtta, et eelkõige maja lähedale tekiks ka päikselisem, avatum ala. Kindlasti tuleb arvestada veel sellega, et puid ei saa niisama maha võtta. Neile on vaja raieluba ja vähemalt mõnes kohas kaasneb sellega uute puude ja põõsaste ehk asendusistutuse kohustus.

Kui aias pole puid

Vähemalt ühe puu saab lubada endale iga aed, ka kõige väiksem. Tuleb ainult õiges suuruses puu leida. Minugi kasvab katuseterrassil suures istutuskastis korea nulg, mis on küll tänu tuultele pigem bonsai vormi kasvanud, kuid on üks esimesi pilgupüüdjaid läbi aasta.

Väikeseks dekoratiivpuuks võivad olla nii iluõunapuud, ilukirsipuud, kindlad pihlakad kui ka näiteks ümara võrakujuga harilik vaher ’Globosum’ (Acer platanoides ’Globosum’). Ka vanad sirelid võivad sirguda väikeste puude mõõtu ja tihti soovitangi neil noored oksad vahelt välja lõigata ning jättagi ainult vanad tugevad tüved alles. Nii saad praegu maailmas väga hinnatud mitmetüvelise puu.

Kui aeda mahub ainult üks-kaks puud, tuleks hoolega välja selgitada, milline puu annab sulle kõige rohkem põnevust läbi erinevate aastaaegade. Milline on puu tüvi, millised lehed või okkad, kas nende värvid muutuvad, kas puul on õied, on neid õitsemisel näha, kas need lõhnavad, kas puul on ka viljad ja milline on selle kasvukuju? Kui kiiresti see kasvab? Millised on puu mõõdud kümne aasta pärast? Need kõik on olulised küsimused, kui otsid seda ainsat ja õiget.

Uued puud peaksid aias kohe oma õige koha leidma, sest nende ümberistutamine on keeruline. Üksik puu võiks olla näiteks fookuspuu või kaks puud millegi raamistajad. Mõni eriti hea vaade saab selliste puude abil veel erilisemaks. Puud võid paigutada maja ette allee põhimõttel, samuti ridamisi külgedele või istutada risti läbi aia, jagades suurema aia väiksemateks aiaruumideks. Puid võid julgelt plaanida ka põhjaküljele, kus need aia päikest kuidagi ei varja, küll aga võivad külmad tuuled kinni pidada.

Kindlasti arvesta puu paigutamisel selle lõpliku kõrguse ja laiusega ning plaani need aeda nii, et need ka hiljem sinna ära mahuksid, ilma et hakkaksid majale või käiguteedele ette kasvama või sillutist üles kergitama. Muide, ka puude juurte kasvukuju oleks hea teada, sest sillutise juurde võid vabalt istutada puu, mille juured kasvavad pigem alla sügavusse, kui maapinda mööda laiusesse.

Puid on väga hea istutada just sügisel, mil ilmad pikalt veel soojapoolsed püsivad ning vihma ja niiskust jagub rohkem kui kevadel. Võid neid istutada talve tulekuni, kuni labidas veel maasse läheb. Hilisemal istutamisel jäävad need lihtsalt uinuvas olekus talvituma ja tärkavad kevadel. Oluline on puud ära toestada ja alguses neid ka korralikult kasta.

Ja investeeri pigem juba veidi suuremasse puusse, sest suur puu annab kohese efekti ja sa ei pea kümme aastat kannatlikult ootama, kuni temast puu moodi puu sirgub.

LOE VEEL: