Elades praeguses põnevas ja muutusterohkes ajas, pole ilmselt kellelegi märkamatuks jäänud, kuidas oluline osa elutarkustest, millega me üles kasvasime, on osutunud kasututeks dogmadeks ja tegelikkuses saab palju paremini hakkama lausa vastupidi. Kes kannatab, see kaua elab; tee tööd, siis tuleb ka armastus; tee tööd töö ajal, aja juttu jutu ajal jne.

Oleks kahepalgeline väita meil kellelgi, et pole tööajal eraeluliste asjadega tegelenud ja vastupidi. On selge, et ajad nõuavad erilist distsipliini kõigilt ning samas loomingulisus nõuab õhku ja vabadust. Igaüks meist on eriline ja omamoodi indiviid, kelle nn täisjõunupp asub üsna erinevas kohas või ajas. Oskus toimetada oma igapäevase leiva küsimusi tõhusaimal ja terveimal võimalikul moel on väga kõrges hinnas ja sellega võiks tegeleda rõõmupakkuva tõsidusega kõikidel mõeldavatel tasanditel. Nii on muutunud kõige rangema töödistsipliiniga tööruumid väga koduseks, nüüd juba püsivalt tõusva trendina lausa looduskeskkonna sarnaseks.

Iga päevaga saab aina selgemaks, kus asub tõelise elujõu allikas. Kodukontor ei ole praktilisust ja kõrget tööjõudlust pereõnnega samaväärseks hindava spetsialisti jaoks ammu enam midagi uut. Disainijumal on leidnud kuldse kesktee ranguse ja pehmuse, töö- ja puhkeaja vahel, luues hulga toredaid kontorite korralduseks mõeldud esemeid, milleta praegu ei kujuta Pinteresti pilditahvlit isegi ette.

Paberivabadusest tekkinud ruumiülejääk jätab avaruse uutele mõtetele, värsketele ideedele. Arvutiühendus ja traadita internet aitavad vormistada ettekandeid ja esitada tööülesandeid ilma suuremat keskkonnakahju tegemata. On pigem tekkinud vajadus memode eksponeerimiseks ja tähelepanu koondavate praktiliste esemete järele.

Ka lihtsate toredate esemete nägemisest saab tõhusat tööjõudu, mis ei lase kaotada fookust oma elu eesmärgilt. Vormide puhtus ja materjalide loomulikkus, lõõgastav vabadus mõõtmatutest kultuurikihtidest annab värskust ja lisab tööjõudu. Disain on endiselt kerge ja võimaldab ümbermängimist vastavalt mis iganes uuele tekkinud olukorrale. Kontsentreeritus, paindlikkus ning keha- ja vaimusõbralikkus on asendamatud terminid.

Põhirõhk töökohtade sisustamisel, kus iganes need ka ei asu, on jäädavalt keskkonnal, loodussäästlikkusel, ergonoomikal, kvaliteedil, kergusel ja paindlikkusel. Aina enam on vaja saavutada ühel ja samal ajahetkel, tegemata liiga endale või ümbritsevale. Suurim saavutus ja nauding on teha oma tööd või täita oma eesmärki nappide kulutuste ning vahenditega. Või kui juba pisut kulutada, siis olgu oma tööaja eest saadu vähemalt silmale, meelele ja vaimule rõõmu ning rahuldust pakkuv.

Väga head näited kodukontoritest leiab ka kahest Eesti kodust:

LOE VEEL: