Ostu ei tasu teha siiski mõtlematult, oluline on kaardistada enda jaoks plussid ja miinused, võrrelda erineva hinna ja kvaliteediga tooteid ning vajadusel pidada nõu eksperdiga.
Õhksoojuspumba võiks kombineerida mõne teise kütteliigiga, kõige sagedamini kasutatakse koos ahikütet ja pumpa. Õhksoojuspump hoiab päeval stabiilset temperatuuri ning õhtul ahju küttes lülitab pump end ise välja. Sageli paigaldatakse õhksoojuspump ka elektriküttega majja, sest kokkuhoid on märgatav.

Millest sõltub hind?

Enne ostuotsuse langetamist tuleb ennast kurssi viia valiku, võimaluste ja hindadega. Jälgi, kas hind sisaldab ka paigaldust ja tootekoolitust, sest kui pump ise paigaldada, siis garantii ei kehti. Samuti on oluline toodet tunda ja õigesti kasutada, et ei tekiks rikkeid, mis lisaks kulule tähendaks talvel ootamatult külma tuppa jäämist.

Õhksoojuspumpadel on mitmeid erisusi. Soodsamad pumbad ei ole enamasti suutelised üksi maja soojaks kütma, kuid võivad lisakütjana ja sooja hoidjana osutuda väga efektiivseks. Kui maja kütmine on oluline ka suurte külmakraadidega, tuleb tavaliselt ka rohkem investeerida.
Õhksoojuspumba ostul tuleb vaadata kasuteguri muutumist erinevate õhutemperatuuride juures, mõned toodetest on sobilikud vaid jaheda ilmaga kütmiseks, teised on efektiivsed ka 20-30 külmakraadi juures. Ühtlasi on kasulik jälgida energiakulu, millega erinevate välisõhu temperatuuride juures tuba soojaks saadakse.

Teine kriteerium, mille alusel pumpa valida, on köetava ruumi suurus. Enamik toodetest on mõeldud kuni 100 ruutmeetri kütmiseks või jahutamiseks. Leidub ka seadmeid, millel on 2-3 siseosa, mis paigutatakse erinevatesse tubadesse. Selline lahendus on mugav, sest ei sunni siseuksi sooja saamiseks lahti hoidma.

Toote jõudlus ei sõltu vaid ruutmeetrite arvust

Pumba valikul ei saa lähtuda ainult köetavate ruutmeetrite arvust. Toote efektiivsus sõltub maja soojustusest, ruumide kõrgusest, klaasipinnast ning isegi maja asukohast – kas hoone on linnasüdames või tuultele avatud väljal. Toote infos väljatoodud köetavate ruutmeetrite maht lähtub normaalsest soojustusest ja tavapärasest ruumi kõrgusest.

Õhksoojuspumpa ostes tuleb arvestada ka mürafooniga. Kõik õhksoojuspumbad teevad vähemal või suuremal määral häält. Tänapäevase õhksoojuspumba heli võib võrrelda näiteks kaasaegse külmkapiga – eluruumides ei häiri, aga magamistoas võib segama hakata.
Seetõttu ei soovita spetsialistid panna õhksoojuspumba siseosa magamistuppa ega välisosa magamistoa välisseinale. Seade teeb häält sulatamise ja kütmise ajal, kui õhusooja hoitakse ühtlasel tasemel, siis on hääl praktiliselt märkamatu.

Ise paigaldades garantii ei kehti

Seadme peab paigaldama litsentseeritud spetsialist, kellelt tuleb küsida vastav akt. Kui seade paigaldada ise, siis garantii ei kehti. Küsi müüjalt, kas toote hind ikka sisaldab nii paigaldust kui koolitust. Viimane on oluline selleks, et oskaksid seadet õigesti hooldada, mis omakorda tagab vajadusel garantiiremondi. Enamik tootjaid pakuvad garantiid kaheks aastaks, osadel ulatub pumba garantii 5 aastani.

Kui sobilik õhksoojuspump on välja valitud ning paigaldatud, tuleb sellesse suhtuda nii nagu teistessegi seadmetesse – hooldada, puhastada, laagreid vahetada. Enamasti saadakse sellega ise hakkama, mõnikord on tarvis ka spetsialisti kätt.
Üldjuhul on pumbad siiski väga töökindlad. Õhksoojuspumba eluiga on minimaalselt 10 aastat. Kui toodet hooldatakse regulaarselt, kasutatakse heaperemehelikult ja pigem lisakütteallikana või jahutajana, siis võib pump töötada ka 20 või rohkem aastat.

Õhksoojuspumba plussid ja miinused

+ säästlikkus ja ökonoomsus
+ mõistliku suurusega ühekordne investeering
+ sobib nii ruumi kütmiseks kui jahutamiseks
+ sobib nii majja, korterisse kui suvilasse
+ kogub tolmu ja puhastab õhku (osad seadmed)
+ saab ühendada nutiseadmega ning lülitada distantsilt tööle (osad seadmed)
+ kuivatab niiskeid ruume

- ainsa kütteallikana enamasti ebapiisav
- tekitab müra
- tekitab õhuliikumise
- kütab ühte ruumi, eeldab siseuste lahtihoidmist või igasse ruumi eraldi siseosa paigaldamist
- kuivatab õhku
- võib ebasobivas asukohas talvel lund täis tuisata