Eriti multiotstarbeliseks teeb tikksae võimalus peale puidu ka pehmet või õhukest metalli, plastikut, keraamilisi plaate, kipsplaati jpm lõigata. Olenevalt lisafunktsioonidest on mõni tikksaag aga teatud situatsioonideks, lõigeteks ja materjalideks parem, kui teine.
Enne sellise masina ostmist võiks läbi mõelda aga järgnevad punktid:
Juhtmega või ilma ehk kui palju liikumisvabadust mul vaja läheb?
Masina võimsus - millist materjali on vaja lõigata?
Kui oluline on minu jaoks kaubamärk?
Muudetav kiirus - kas ma soovin peale puidu ka muid materjale lõigata?
Kui tihti kavatsen masinat kasutada?

Kaubamärgist lähtuvalt

Tööriista ostes eelkõige oma lemmikfirma masinaid kaaluda on paljude jaoks väga tähtis faktor - eriti siis, kui tahetakse soetada mõne tööriista juhtmevaba versiooni, millega ühilduvad akud on juba endal olemas. Sellest lähtuvalt on tavaliselt parim valik juba olemasolevat tööriistaplatvormi nii-öelda "puhta tööriista" näol täiendada, sest vajalike akude ja laadijate olemasolu säästab raha ja närve.

Võimsus ja mobiilsus

Kui tikksae kasusalaks kujuneb pikemat aega järjest kõvema materjali, nagu näiteks tammepuu lõikamine või mõni muu masinale suurt koormust andev ülesanne, siis osutub võimsus oluliseks faktoriks, mis määrab suuresti töö kiiruse ja efektiivsuse. Juhul, kui pidev töökoormus masinale on suur ja/või tööd tehakse peamiselt ühes kindlas kohas, (näiteks garaažis või kodus remondi näol) siis osutub parimaks valikuks tõenäoliselt juhtmega tööriist. Need annavad taolisteks töödeks vajamineva pideva ning muutumatu jõudluse ilma aku laetuse pärast muretsemata.
Kui mugavus ja liikumisvabadus osutuvad oluliseks faktoriks, siis on juhtmevaba variant kahtlemata mõistlikum lahendus. Sellisel juhul veendu aga kindlasti, et saega oleks kaasas (või juba endal olemas) vähemalt kaks akut. Sellisel juhul ei teki keset tööd tühja auku, kus peab aku täitumist ootama, ning ühe tühjenemisel on uus kohe käepärast võtta.

Olulised lisafunktsioonid

Kõik tikksaed on võimelised kuidagi töö ära tegema. Samas aitavad aga spetsiifilised lisad spetsiifiliste ülesannete lahendamisele tublisti kaasa. Näiteks kasutades oma tikksaagi pidevalt järskude kurvide lõikamiseks ja muu taolise peentöö tegemiseks, oleks mõistlik investeerida tööriista, millel on nupuga käepide. Selline ergonoomika aitab taolistes situatsioonides kaasa täpsemalt ja mugavamalt, kui traditsiooniline tikksaag.
Sirgete või kergelt kumerate lõigete jaoks on ideaalseks aga klassikaline, D-tüüpi käepide. Kui valik on raske, võiks siiski otsustada D-kujuga käepidemega masina kasuks, sest praktilises kasutuses osutub see universaalsemaks.
Muudetav kiirus ja pendelliikumine (lisaks üles-alla liigub tera ka edasi-tagasi) võimaldavad kasutajal lõike agressiivsust ise määrata. Pendelliikudes lõikab tikksaag materjali kiiremini, ning tera jääb lõikamise ajal jahedamaks, kui lihtsalt üles-alla liikudes. Valitav kiirus aitab kaasa erinevate materjalide lõikamisele. Kui näiteks sirgeid ja kergelt kumeraid lõikeid puitu tehakse maksimaalse võimaliku kiirusega, siis mõni materjal võib nii suure kiirusega saagides kärssama minna. Aeglasemat kiirust on hea kasutada ka väga järske kurve lõigates - see vähendab võimalust, et lõigatav materjal suurest hõõrdumisest kärssama läheb.
Alustalla külge kinnituv juhik on väga kasulik lisa, mis aitab perfektselt sirgeid lõikeid teha. Piisavalt perfektseid, et vaba käega võrdväärset tulemust saavutada on äärmiselt keeruline.
Muudetava kaldega alustald on vast ka kõige odavamatel tikksaagidel olemas. Mõnes situatsioonis tahaks aga kallet teisele poole. Seda võimaldab kahepoolselt muudetav kaldenurk, mis tuleb paljudel tikksaagidel kaasa.

Lihtsamateks tee-seda-ise projektideks või kergemaks remondiks on enda lemmikfirma tikksae baasmudel täiesti piisav lahendus.
Kasutusmugavus

Spetsiaalselt vähendatud vibratsiooniga masinad väsitavad vähem ning aitavad kaasa järjepidevale täpsusele. Saepuru kogumise ava hoiab tolmuimejaga ühendades töökeskkonna puhtamana. Sisse ehitatud töötuled valgustavad tööpinda ilma, et tekiks vajadus välisele valgustusele.
Tööriistavaba teravahetussüsteem tagab väga kiire ja mugava terade vahetuse, paljude jaoks väga tähtis argument. Erinevaid lisafunktsioone on olemas rohkem, kui siin artiklis mainitud on, ning kõikide seast õige masina valimine on väga individuaalne otsus.

Kokkuvõtteks

Lihtsamateks tee-seda-ise projektideks või kergemaks remondiks on enda lemmikfirma tikksae baasmudel tegelikult täiesti piisav lahendus. Tõsisemaks tööks on aga paratamatult igasugused lisavidinad ja funktsioonid igati teretulnud, kuna aitavad töö efektiivsusele tublisti kaasa, seal juures kestab kvaliteetne toodang muidugi ka kordades kauem, kui odavtoodang. Enesele sobiva tikksae leidmine sõltub suuresti sellest, mida iga inimene konkreetselt tööriistalt ootab, universaalset "õiget" või "vale" siin pole.
Veendu, et tead võimalikult täpselt, mida sellega teha tahad ja vali vastavalt ka masin. Hobikasutajatele ning tee-seda-ise meistrimeestele on universaalkasutuseks D-tüüpi käepideme ja põhiliste lisadega keskmises hinnaklassis olevad tööriistad suurepärane valik.
Tikksaega töötamise nippe saad vaadata siit ja lisks ka siit.