Kunst äratab ruumid ellu. Pole vahet, kas tegu on kodu, kontori või mõne avaliku ruumiga — kunst sobib kõikjale. Igal kunstiteosel on rääkida oma lugu, mõistatus lahendada ja võibolla ka saladus avada. Tänu erinevatele ja kvaliteetsetele vahenditele on kunstitehnikad pidevas arengus ja pakuvad üha enam uudsust ning üllatusi. Kunstiteoste all ei väärtustata enam ammu ainult realistlikke ja klassikaliseid õlimaale, vaid ka fotokunsti, kalligraafiat, graafikat ja palju muud põnevat.

Miks peaks kunst meid ümbritsema?

• Avalikes ruumides loob kunst võõraste inimeste vahel dialoogi, julgustab esitama küsimusi ja annab võimaluse jagada mõtteid, tundeid ning emotsioone, mida tavapärases olukorras nii lihtsalt ei teki
• Kunst avab ja loob ruumi värsketele ideedele
• Pakub võimaluse võtta keset kõige kiiremat päeva aja maha ja lihtsalt unistada
• Inspireerib ja parandab meie elu kvaliteeti
• Annab ruumile iseloomu ja omapära
Kunst lummab ja suunab lapsi uurima, kujutlema ja katsetama

Kindlat reeglit, milline kunst millisesse interjööri või tuppa kõige paremini sobib, pole olemas. Mänguruumi pakub kindlasti pildiraam, millega saab tööd esile tõsta või vastupidi — sulandada ruumikujundusega. Kui kunstiteose koloriit on õrn, siis peab raam olema samuti visuaalselt kerge ehk minimalistlik ja kitsas, aga kui töö on intensiivne ja julge, siis raam on pigem massiivne ja lai. Raame saab tellida vastavalt töö suurusele või miks mitte soetada juba valmis pildiraam. Kindlasti raami valimisel võtke tööd kaasa, et kontrollida sobilikkust nii värvi kui ka suuruse poolest.

Kunstiteosed ei pea olema paigutatud rangelt ühele kõrgusele ega olema ühesuurused või isegi sama stiili. Teose riputamise kõrgus sõltub suuresti ruumist, sisustusest ja asukohast. Koduses interjööris on tark usaldada silma- ja kõhutunnet. Kui teose ümber ei jää muid aksessuaare ja tegu on suuremas formaadis teosega, võid seda proovida riputada vastavalt muuseumistandarditele. Kunstimuuseumid ja galeriid, kus ruum on korrapärane, riputatakse teos nii, et selle keskpunkt jääks reeglina 145-150 cm kõrgusele. Kui installeerid korraga erinevatel kõrgustel olevaid töid, siis on soovitav kompositsiooni ehitamise ja tööde ülespanekuga alustada keskelt ja umbes just sellelt kõrguselt. Nii jääb pildirühm visuaalselt ilus ja kompositsioon ei valgu laiali.

Foto: Fantastic Frank

Seinale võib riputada maale, graafikat ja joonistusi läbisegi. Mitmest täiesti erinevast tööst saab luua uue kompositsiooni, mis võib olla töötab isegi veel paremini kui iga töö omaette eraldi.

Foto: Alvhem.com

Selleks, et kunstitööde paigutamine ei osutuks liiga keeruliseks ettevõtmiseks, on nutikas eelnevalt paigutada seinale spetsiaalne piltide riputamiseks mõeldud siin. Siinil on liugurid ja konksud, tänu millele on võimalik tööd liigutada nii üles-alla kui ka paremale-vasakule. Siini saab vajadusel värvida laevärviga ühte tooni, mis muudab selle peaaegu nähtamatuks. Spetsiaalseid piltide riputamiseks mõeldud siine on võimalik soetada peaaegu kõikides piltide raamimisega tegelevates esindustes. Kui on aga plaanis seina puurida auk või mitu, siis on mõistlik enne katsetada ja märkida kunstiteoste paigutus seinale näiteks maalriteibiga. See annab hea ülevaate ja vajadusel on seda väga lihtne muuta.

Foto: Alvhem.com

Tööde riputamisel tuleb meeles pidada, et kunstiteosed ei salli otsest päikesevalgust, mis ajapikku nad pleegitab. Samuti mõjub teistele halvasti kamina või mõne muu soojusallika lähedus.

Kuidas aga leida just enda jaoks see õige teos? Valides kunsti, valid sa osakese endast. Alati pole oluline see, mida mõtles kunstnik oma tööd luues, vaid see, mida näed sina, millised tunded ja emotsioonid tekivad ning kuhu mõtted rändama lähevad. Oluline on katsetada ja usaldada oma sisetunnet. Kunst on investeering iseendasse ja oma emotsioonidesse.

LOE LISAKS: