Mürgisümboliga kleebised

Päris kindlasti võiks sünged hoiatavad pealuud vajalikesse kohtadesse kleepida seal, kus liigub lapsi. Õnnetusjuhtumite statistika näitab, et mürgistusjuhtumid kodus on ühed väikelastega sagedamini juhtuvad õnnetused. Kleebisega saab ära märkida nii ohtliku kodukeemia värvilised pudelid kui ka näiteks kapiukse, kuhu taha ei tohiks kõrvalistel asja olla. Lastele tuleb selgitada, mida vastavad kleebised tähendavad.

Naabrivalve häirenupp

MTÜ Naabrivalve pakub üksi elavatele või suurema osa päevast üksi veetvatele vanuritele, puudega inimestele ja kõigile neile, kes ei saa kodus hätta sattudes ise kiiresti tegutseda, häirenupu teenust. See tähendab, et koju paigaldatakse suitsuandurist, kaasaskantavast häirenupust ja lokaalsest GSM-keskusest koosnev süsteem. Häirenuppu kannab inimene enda küljes, see lubab tal abi kutsuda näiteks siis, kui ta kukub õnnetult või ei pääse gaasipliiti kinni keerama vms.

Vana hea uksesilm

Enamikul ustel see on, kuid vähesed kasutavad. Kui uksesilm on väljast kinni kaetud või nõuab sisse laskmist tundmatu, on põhjust ust mitte avada — seda tuleb kindlasti selgitada lastele.

Kraanisegisti fiksaator

Majas, kus on väikesed lapsed, on mõistlik panna kraanile veesegisti, mida on võimalik fikseerida kindlasse asendisse. Vannitoa kraanivee temperatuur ei tohi kunagi olla kuumem kui 40 °C, köögivesi mitte üle 55 °C.

Ukse ja akna fiksaator

Fiksaator ei võimalda akent avada rohkem kui 8 –10 sentimeetri võrra. Uksele on soovitatav paigutada piiraja, mis takistab selle täielikku sulgumist. Radikaalsem soovitus on paigaldada aknapiidale ja uksele üles lausa lisariiv. Kõikvõimalikke laste turvalisusega seotud vidinaid on kõige parem otsida kaubavalikuga lastetarvete poodidest.

Kaitsevõred küttekoldele

Pliidi, praeahju, küdeva ahju või tulise radiaatori saab muust elamisest eraldada turvapiirdega, mida on lihtne kinnitada, kuid mis on piisavalt kindlast materjalist ning kitsaste varbvahedega.

Nurgad ümaraks

Pole üldse paha mõte saag kätte võtta ja lauanurgad kumeraks saagida ning ära lihvida. Lihtsam variant on osta nurgakaitsed, neid on saada mitmes variandis ja hinnas.

Allikad: MTÜ Naabrivalve, Emmedeklubi.ee, G4S turvafirma blogi