“Katuste rekonstrueerimise käigus eemaldasime enamiku olemasolevast katusekattest ehk hüdroisolatsioonikihist ja selle all olevast tuulutussoontega villast, osal katustest tuli välja vahetada kogu vana konstruktsioon. Tegemist oli mastaapse tööga, kuid rekonstrueerimistööd korraldati nii, et häiriks võimalikult vähe Lõunakeskuse äritegevust,” ütleb terve elu ehitusega ja üle 25 aasta katuste ehitamisega tegelenud OÜ Evari Ehitus juht Rein Kala.

Igale tööetapile tuleb läheneda eraldi

Tööd olid keerukad ja igale etapile tuli läheneda omal moel, vajadusel ehitati katusekonstruktsioon uuesti ja paksema soojustusega. 5000 m2 vana katust avati täielikult, seejuures 3000 sellest tõsteti juba olemasolevast katusepinnast märkimisväärselt kõrgemale. Katuse kõrgemaks tõstmist alustati hoone kandepostide pikendamisega või hoopis välja vahetamisega. 2000 m2 ulatuses jäi täielikult välja vahetatud katus küll samale kõrgusele, kuid väljavahetamisele läks katusekonstruktsioon alates profiilplekist koos lamekatuse aluskonstruktsiooniga. Kandva profiilpleki vahetusvajaduse tingis talvel vahetusse ümbrusesse tekkida võivate täiendav koormus lumekottide näol.

Vana katuseosa sai 10 050 m2 ulatuses paksema soojustuse

Eemaldatud katusekihtide asemele paigaldati katusevillast Technoroof N30 150 mm paksune täiendav soojustuse kiht ja uus tuulutussoontega Isover villast OL-TOP 30 mm paksune lamekatuse tuulutussüsteemi kiht. Paigaldatud villale keevitati kahekihiline SBS bituumenrullmaterjalist kattekiht ehk vettpidav kiht, tuntud ka kui hüdroisolatsiooni kiht. Katusekonstruktsioon kinnitati katuse profiilplekist kandekonstruktsiooni külge plasttüüblitega ja kinnituselementideks kasutati isepuuriva otsaga metallkruve.

Lamekatuse paigaldamise tehnoloogiat kasutame nii tavakatuste, pööratud katuste, murukatuste, mätaskatuste, käidavate katuste, liiklusega koormatud katuste, seinte, põrandate, vundamentide, sildade, korrusparklate, terrasside, rõdude, lodžade kui ka teiste sarnaste ehitiste või rajatiste hüdroisoleerimisel,” räägib Rein Kala, ja lisab: “Katuse eluiga sõltub asukohast, kasutusotstarbest, hooldusest, materjalist, lahendustest ja paigaldusest. Alati on soodsam teha töö üks kord ja korralikult, kui mitu korda uuesti!”

Suur projekt nõuab täpsust ja kogemust

Ka 2016. aasta suvel ehitatud Tartu Lõunakeskuse järjekorras 10. ehitusetapile ehitas Evari Ehitus lamekatuseid 7650 m2, suures mahus tehti täiendavaid töid. Katuse katteks kasutati taotluslikult valge puistega bituumenrullmaterjali. Keskuse uue osa katused koosnevad paljudest eri tasapindadel olevatest katustest: Maksimarketi, kinosaalide, hotelli, erinevate ventilatsioonikambrite, terrasside ja paljude muude erinevate majaosade lamekatustest. Katuste aluskonstruktsiooniks olid nii raudbetoonist aluspinnad kui ka kandvatest profiilplekkidest aluspinnad.

Evari Ehitus on 1991. aastal loodud ettevõte, millest on praeguseks kasvanud Lõuna-Eesti juhtiv lamekatuste ehitaja. Evari Ehitus ei kasuta tööde tegemisel juhuslikku tööjõudu, vaid firma töötajad on pikaajalise töökogemusega spetsialistid, kes täiendavad regulaarselt oma teadmisi ja oskusi valdkonna koolitustel. Evari Ehitus teeb koostööd kõigi Eesti suuremate ehitusettevõtetega, kuid ehitusfirma klientideks on ka kinnisvaraarendajad, ärikinnisvara omanikud, korteriühistud ja eramajade omanikud.

Jaga
Kommentaarid