Kuid alati tasub ses osas ka ootamatusteks valmis olla. Ootasin tükk aega, et eelmisel aastal ostetud udupeen nartsiss oma õied lahti lööks ja suur oli mu pettumus, kui need õied olid hoopis midagi muud, kui pildi peal lubatud. Olin otsinud valget nartsissi ja kuna päris sellise nartsissi sibulaid ei leidnud, nagu soovisin (ja mida Tarbekunstimuuseumi ees kevaditi ikka imetlenud olen), siis leppisin sordiga Princess Zaide. Pidanuks olema lumivalge väikese õiekrooniga nartsiss. Kui aga kauaoodatud kaunike peenras õied lahti lõi, tundus esimese hooga vastu vaatavat täiesti tavaline (jah, küll väga kopsaka õiega) kollase trompetsüdamikuga nartsiss. Olin muidugi parasjagu pettunud, kuid nüüd võib öelda, et kiirustasin selle pettumisega pisut! Jah, Princess Zaidet ei sellest nartsissist tõesti ei saanud, kuid järgmiseks päevaks olid õied oma õige tooni omandanud ja neist olid saanud just täpselt sellised, nagu minu algselt otsitud ja tagaigatsetud kreemikasvalged trompetõiega nartsissid. Täitsa kummaline, kuidas mõni õige asi teinekord täitsa kogemata ja justkui omatahtsi su juurde tee leiab.

Must kaunitar!

Ja loomulikult ei ole ma saanud ka päriselt uusi taimi muretsemata (kuigi luban iga kevad, et ei osta midagi uut). Kristiine aiakeskusest leidsin imetoredad mustad sarvkannikesed Molly Sanderson (mul on nõrkus mustade õitega taimede vastu) ja esmaspäeval tegin sõidu Ruskaveresse, et Ellen Rajatalu kollektsioonaiast endale kaheldav dzefersoonia tuua. Perenaine vaatas mind küll pisut muigel sui, kui keset vihma teisest Eestimaa otsast kohale jõudsin, kuid kui on vaja, siis on vaja. Ja noh, kui ma nüüd siia pildi panen, siis peate mind tõenäoliselt puhta segaseks, sest topsist paistavad vaid imetillukesed lehekribalad. Aga mõne aasta pärast on tegemist tõelise kaunitariga, ausalt! (kes kahtleb, see guugeldab!)

Maasikatega katsetan pisut teisel moel

Ostsin Viimsi kasvuhoonetest eriti uhked Polka taimed — pidid olema Soomes laboris aretatud ja sada protsenti puhas Polka, mida Eestist enam ei saavatki, sedavõrd kergesti pidid sordid peenral segunema. Esialgu näevad igatahes väga uhked välja ja tõotavad magusat maasikasuve.

Ja üks maasikakatsetus veel. Minu Meie Küla Eitede Hispaaniamaale kolimiselt ostetud tuletõrjetorbikus leidis koha rippmaasikas, millel kenad roosad õied ja söödavad marjad. Eks näe, kas ja kuidas talle torbikus istub ja kas tema mulle seal torbikus lõpuks ikka meeldib.

Veel sai tehtud:

  • Tomatid said lõpuks kasvuhoonesse ja oli ka viimane aeg
  • Lõvilõuad said pintseeritud ja saavad täna õhtul peenrasse. Väike vihje — pintseerimiseks on mugav kasutada maniküürkääre.
  • Viljapuud ja marjapõõsad said väetatud. Hea nipp murus kasvavatele viljapuudele graanulväetise panemiseks (lemmik: Substrali viljapuude ja marjapõõsaste väetis) — lüüa puu võra laiuses muru sisse raudkangiga mõned augud ning puistata neisse väike peotäis väetist.
Tomat Betalux

Esimesed kevadised ampsud

Minu jaoks pole kindlamat läheneva suvise aja tunnust kui üks mõnus kausitäis kevadist möksi. Jah, just nii ma seda lapsepõlvest peale nimetanud olen. Selle kevadise gurmeemöksi koostis on lihtne: kasvuhoonest mõned redised, peenralt peotäis murulauku ja punt karulauku, aknalaualt paar pikemat sibulavart ning hapukust lisamas rabarber (mida mina panen kohe ohtralt). Kõik see hakkida sobivas suuruses tükkideks, maitsestada soolaga ning segada juurde kodujuust ja törts hapukoort ning imemaitsev ja vitamiinidest pakatav kevadine suutäis ongi valmis. Sobib kenasti ka keedetud kartuli ja liha/kala juurde, kuid mina naudin seda tavaliselt eraldi ampsuna, nii tuleb kogu maitsebukett eriti hästi välja.

Lühiraport linnurindelt

Kuldnoka pesakastis käib juba päris kõva ja nõudlik siristamine. Ja tundub, et lisaks papale-mammale on ka paar sugulast/tuttavat/lapsehoidjat appi võetud — ussikesi tiritakse murust kolme-neljakesi ja kõik tassivad neid ühte ja samasse pesakasti.
Ja tundub, et ka metstiku kinnisvaravõitlus tasus end ära — lausa kolm prouat tulid end nii uhke korteri peale pruudiks pakkuma. Nüüdseks parimaga neist leivad ühes kapis ja käib tihe pesavahet toimetamine.

Ees ootab:

  • suvelillede peenrasse istutamine
  • murumuredega tegelemine: samblatõrje ja väetis ning võilillede ja muude tüütute tegelaste välja koukimine + niitmine ja rehitsemine

Veel mõned kevadised õitsejad aias:

Dekoratiivmaasikas

Püvilill

Nartsiss

Priimulad

Suur-igihali

Ja pelargoonid said ka lõpuks ometi õue õitsema!

LOE VEEL: