Paljude jaoks mõjub valge stiilselt ja ajatult, teiste jaoks meenutab see aga hoopis steriilseid haigla interjööre. Tegelikkuses valitsebki nende kahe pooluse vahel õhkõrn piir ja asi ei olegi mitte niivõrd maitses, vaid valge alatoonides, mis jäävad silmale peaaegu märkamatuks. Rusikareegel valge värvi valimisel on see, et lõunapoolsetesse tubadesse sobivad külmad sinaka alatooniga valged, põhjapoolseid ruume elavdab aga valge, kuhu on segatud tilk sooja kollast, punast või pruuni. Tähtis on see, et iga ruum leiaks omale sobiva valge!

Valge värvi plussid

  • Kui tumedamate toonidega võib õige varjundi valimine võtta ehituspoes tunde ja tulemus ei pruugigi lõpuks värvikaardile vastata, siis valge tooni valimine on imelihtne. Ka võimalus, et midagi valesti väja kukub, on nullilähedane. Kui otsustad valget värvi õrnalt toonida, ei ole ka pisike erinevus tonaalsuses silmale häiriv.
  • Valge sobib suurepäraselt kokku iga värviga ja seda on lihtne kombineerida nii mööbli kui ka kodutekstiilidega.
  • Valge muudab ruumi visuaalselt suuremaks ja avaramaks. Kui hindad interjööris valgust, vali valge siseviimistluse juurde valged või heledad neutraalses toonis kardinad. Kui kardad “steriilset” üldmuljet, kombineeri valget värviliste sisustuselementidega.
  • Valge ruum loob mulje puhtast ja korrastatud ruumist.
  • Valge värviga on seinte värvimine lihtsamast lihtsaim — ei mingeid tumedamaid ja heledamaid laike ega triipe.
  • Fotod, plakatid või kunstiteosed tulevad valgel seinal kõige paremini esile. Just sel põhjusel eelistavad kunstimuuseumid ja galeriid neutaalset valget tausta.

Valge värvi miinused

  • On inimesi, kelle jaoks valge mõjub tuimalt ja igavalt ning mitmete värviuuringute põhjal tunnevad temperamentsemad inimesed end hästi just värvide keskel.
  • Kuigi valge värv näeb ilus ja puhas välja, on valgete pindade kaunina hoidmine suur töö. Seda eriti peres, kus on lapsed või lemmikloomad. Kui tumedamalt toonilt ei paista iga plekike välja, siis valge on selles suhtes halastamatu. Eriti kehtib see diivanite ja kodutekstiilide kohta.
  • Aastate jooksul kipub valge värv seintel või põrandatel kolletuma ja vajab ülevärvimist.

LOE LISAKS:

Värvipsühholoogia: millist mõju avaldavad värvid sinu kodus

Valgeks kujundatud noore pere kodu: “Kallis, ma ostsin meile maja”

Valgusküllaseks kujundatud kodu Supilinnas

Eestlase kodu Taanis: Valgusega täidetud modernne elamine