Põrandamaterjali valimisel on esmatähtis määrata ruumi käidavus – kas tegemist on koduste tingimuste või ühiskondlikult kasutatava pinnaga. Samuti on tähtis hinnata, kui käidav on mingi ruum sinu kodus. Siinjuures aitab kindlasti materjali valikut langetada puitude tugevust iseloomustav Brinelli indeks. Mida suurem on Brinelli indeks, seda tugevama puiduga on tegemist ning seda suuremat koormust on antud põrand võimeline taluma.
Brinelli indeksiks nimetatakse materjali omadust vastu panna teistele temasse tungivatele materjalidele. Brinelli meetod seisneb kõvaduse määramisel kolme teraskuuli abil läbimõõtudega 10, 5 ja 2,5 mm. Kõvaduse määramiseks surutakse kuul pressi abil materjalisse ning seejärel arvutatakse tekkinud jälje pindala ja kõvadus.
Lehtpuupõrandad on tunduvalt kõvemad ja vastupidavamad kui okaspuupõrandad. Selle järgi tuleb kõrgema kulumisfaktoriga ruumidesse nagu köök ja esik valida mõni tugevam puiduliik. Väldi parkettpõrandal välisjalanõudega käimist. Tark oleks paigaldada mööblijalgade alla viltpadjake kriimustustest hoidumiseks.
Tavaliselt jaotatakse puit kolme klassi: okslik (rustic, robust, country), keskmine (natural) ja oksavaba (luxus, exclusive, select).
Mida oksavabam, seda kallim. Valikul tuleks seda kindlasti tähele panna, sest näiteks rustic-põrand jätab hoopis teise mulje kui select. Kui aga sellega pole arvestatud, võib lõpptulemus olla soovitust sootuks erinev.
Allikas:Kopkop

Tabelist võib näha parketi puiduliikide kõvadusi Brinelli indeksi järgi.